Gå til sidens hovedinnhold

Har du begynt å trene - men legger bare på deg?

Det er godt mulig dette er årsaken.

(SIDE2): Det er mange gode grunner til å trene, men helseaspektet er det viktigste. Å gå ned i vekt er kanskje ikke så viktig, sett i en større sammenheng.

Men det er uansett ofte grunnen til at mange av oss begynner å trene – vi vil bli mindre i omkrets, smalere rundt hoftene og mage, færre valker – vi vil altså ta av oss noen kilo.

Trene = vektoppgang

Men en ny studie utført ved Arizona State University viser at det forskrekkende nok gjerne er det motsatte som skjer, når vi begynner å trene. Vekta går oppover – og det ikke på grunn av at muskelmassen øker. Neida, det er fettmengden som hoper seg op, skriver nytimes.com.

Resultatet forundret forskerne, før de fant sammenhengen. Og dermed også årsaken til at såpass mange går opp i vekt – og hva den enkelte eventuelt kan gjøre dersom det skjer i det man setter i gang å trene.

For det er jo enkelt – brenn flere kalorier enn du får i deg, og kiloene vil forsvinne. Trener man i tillegg, burde det gi suksess. Men slik er det altså ikke.

Studiene er gjengitt i The Journal of Strength and Conditioning Research, og ble utført slik:

En gruppe på 81 overvektige damer ble målt og veid, og deretter trente de tre ganger i uken, med en puls på 80 prosent av maks, i 12 uker. Ingen av dem hadde trent jevnlig det siste året, og de skulle ellers spise mat som de pleide. De ble også veid og målt hver 4. uke.

De fleste la på seg

Etter studien var gjennomført, hadde alle fått bedre kondisjon, men overraskende nok hadde flere av dem gått opp i vekt. Enkelte var som før, mens noen hadde mistet noen kilo. Men hele 70 prosent hadde gått opp i vekt, og det i form av mer fett.

Ikke var det slik, som enkelte andre studier hevder, at det var de med mest å ta av, som hadde gått ned kilo.

Etter å ha sett på dataene som ble samlet inn underveis, oppdaget derimot forskerne at de kvinnene som hadde gått ned i vekt etter fire uker, fortsatte å gå ned i vekt også i de kommende ukene.

De andre kvinnene begynte derimot å bevege seg mindre enn de hadde gjort før – fordi de jo nå trente tre ganger i uken.

Fire uker

Denne studien er basert på få personer, og bare kvinner, men forskerne mener den likevel kan si noe om det å begynne å trene for å gå ned i vekt. De hevder nemlig at du bør veie deg jevnlig samtidig. Har du ikke merket noen endring på vekta i løpet av den første måneden, så gjør du noe galt – enten i forhold til matinntaket eller treningen.

Men vekt er altså ikke alt – alle kvinnene var i bedre form etter de 12 ukene med trening.

-God form er mye viktigere for helsa enn hvor mye man veier, sier doktor Glenn Gaesser, som ledet studien.

Reklame

Den superpopulære solsengen blir raskt utsolgt

Kommentarer til denne saken