(Spillmagasinet): «Age of Conan» har tidligere blitt kalt det mest etter- lengtede spillet i 2007 – og deretter, etter flere utsettelser, det mest etterlengtede spillet i 2008.

23. mai har spillet sin endelige debut, og i den forbindelse har Spillmagasinet fått tilgang til en eksklusiv betaversjon av spillet.

Intervju: - Dette er Norges største

Vil Funcom leve opp til de astronomiske forventningene en samlet spillverden har til «Age of Conan»?

Å skulle teste en tidlig utgave av «Age of Conan» er ingen lett affære. Jeg er en dedikert Conan-fan, og den stolte eier av hver eneste tegneserie som er utgitt av den bronsebrune barbaren siden 1998. Samtidig har jeg spilt rollespill siden Biowares «Baldur’s Gate» kom ut samme år.

Ville Funcom være tro mot Conan-legenden – eller ville de, i et forsøk på å tilfredsstille den strenge USA-sensuren og appellere til et bredest mulig publikum, tone ned det voksne aspektet ved sagaen?

Og hva med spillet i seg selv, kunne en liten, norsk utvikler virkelig konkurrere mot giganter som Blizzard («World of Warcraft»), Bioware («Baldur’s Gate 1 & 2») og Obsidian («Neverwinter Nights 2»)?

32 gigabyte med moro

Vi mottar «Age of Conan» på to DVD-er fra Funcom. Uten at det trenger å bli den endelige størrelsen, så tar spillet respektable 32 gigabyte lagringsplass på harddisken.

Etter en del fikling med skjermkortdriverne får vi endelig startet opp spillet – og får presentert historien:

Livet i Hyboria er hardt, og ditt er intet unntak. Du er en slave på et slaveskip, som grunnstøter utenfor kysten av Tortage Island. Skyllet i land av de mektige bølgene har du kun ett mål: Å fri deg fra deg fra din tidligere slaveskjebne, og skape deg et navn og rykte i dette ugjestmilde landet.

Spillet starter med det som må være et av de mest avanserte figurutformingsverktøyene vi har sett. Funcom lar spilleren velge de sedvanlige tingene som rase (Aquilonianer, Cimmerianer eller Stygier), kjønn og klasse, men også ting som hvilken hårfarge figuren skal ha, hvor bred nese, hvor høye kinnben, tatoveringer, arr, osv. Det er faktisk mulig å få figuren til å ligne ganske mye på spilleren selv.

Bli med inn i Conans vakre verden:
(Artikkelen fortsetter under videovinduet)

HTML EMBED

Se flere spillvideoer her

Vold, drap og eventyr

Når du har skapt figuren din er du klar for eventyr i Hyboria. Du våkner opp på en strand, omringet av de døde kroppene til de øvrige slavene og deres torturister – og nærmest umiddelbart blir du kastet inn i mørk, dyster verden av vold, drap og eventyr.

Noe av det første som slår en, er den utrolige stemningen som Funcom har klart å skape. Grafikken er vakker og av episke proporsjoner, og den tette vegetasjonen på spillets utgangspunkt, Tortage Island, minner mest av alt om en dyster utgave av «Far Cry».

Andre visuelle inspirasjonskilder må sies å kunne være «Dark Age of Camelot», enkelte elementer fra «Zelda: Twilight Princess» og – så klart – GNeverwinter Nights 2».

En fabelaktig miks med andre ord – og kombinert med et fantastisk «Lord of the Rings»-lignende soundtrack klarer faktisk Funcom å gjenskape stemningen fra Hyboria slik vi kjenner det fra tegneserien. Det er rått, dystert og maskulint og intet blivende sted for pyser som ikke vedkjenner seg Crom og Mitra.

Kampsystemet

Kampsystemet i «Age of Conan» er tidligere blitt kalt spillets Akilleshæl – og den massive kritikken som kampsystemet møtte i kjølvannet av den lukkende betatesten, sørget for at Funcom utsatte utgivelsen av spillet med flere måneder.

Siden da er det tydelig at kampsystemet har gjennomgått flere viktige revisjoner – og det kan nå best beskrives som en enkel utgave av «Street Fighter 2».

Noe av det første som slår oss, er den utrolige stemningen som Funcom har klart å skape.

Når man støter på en fiende, kan man velge å angripe ham fra venstre («1» på tastaturet), rett på («2») eller fra høyre («3»). Avhengig av hvordan du angriper vil fienden forsvare seg – representert ved skjoldikoner på sidene av fienden. Den intelligente spilleren vil tilpasse seg fiendens forsvar, og angripe høyresiden når fienden forsvarer sin venstreside med skjold.

Kampsystemet er enkelt og intuitivt, og mer interaktivt enn det man finner i for eksempel «Neverwinter Nights 2». Dette bidrar til å gjøre «Age of Conan» til en konstant utfordrende og engasjerende spillopplevelse.

Genuint og ærlig

Hva så med genuiniteten av Conan-legenden, hvordan har vår bronsebrune barbar klart spranget fra tegnet figur til animerte vektorer i Funcoms ånd?

Conan er jo i bunn og grunn voksen underholdning, og jeg delte nok min bekymring med mange om at Funcom ville gjøre «Age of Conan» til en heller ung affære.

I løpet av timene vi brukte på spillet, så vi svært lite til naken kvinnehud – men vi fikk riktignok noen subtile, seksuelle tilnærmelser fra noen kneipejenter, i tillegg til at vi lirte av oss gloser som «You fat piece of shit» til en slavehandler ved navn Saddur.

«Age of Conan» er stor, norsk eventyrkunst.

Dette gir meg tryggheten på at Funcom vet hva de driver med – eller i det minste at Dark Horse Comics har satt tøffe krav til hvordan Conan-lisensen skal ivaretas. For «Age of Conan» er ikke blitt et barnespill, men moden underholdning som regelrett drypper av blod og eventyr.

Før jeg startet min betaversjon av «Age of Conan», satt jeg i noen stille sekunder og ba Crom og Mitra om at dette ville vært verdt den lange ventetiden siden jeg først hørte om spillet i 2005.

Etter å ha tilbrakt noen intense timer i Funcoms Hyboria, så har jeg fått fornyet tillit til Gaute Godager og hans gutter. For «Age of Conan» tegner til å bli en storslagen, interaktiv spillopplevelse – som med letthet vil kunne konkurrere med et nytt «Neverwinter Nights» eller en ny ekspansjonspakke til «World of Warcraft». For å dette er stor, norsk eventyrkunst.

Slik slåss du med Conan:

HTML EMBED

Se flere spillvideoer her

Les flere spillsaker på våre spillsider.