(SIDE2): - Jeg har fått gjøre veldig forskjellige ting, og det er det ultimate for en skuespiller.

Agnes Kittelsen (30) spilte Tikken i den norske storfilmen «Max Manus», en film som ga henne Amanda for beste kvinnelige birolle og som er sett av over en million nordmenn.

Det bli man et kjent fjes av.

- Fem år til neste
Siden da har det gått slag i slag, med blant annet Sundance-suksessen «Sykt Lykkelig» og TV-serien «Dag». Snart er hun igjen NRK-aktuell som Vivian i storsatsingen «Halvbroren».

Men 30-åringen har ingen planer om å bli overeksponert og oppbrukt av den grunn.

- Det viktigste for meg er likevel at jeg velger roller jeg selv har lyst å fortelle. Etter «Max Manus» ville jeg bare gjøre ting jeg hadde veldig lyst til, og jeg hadde veldig lyst til «Sykt Lykkelig». Det var nok også fordi det er en film som er så veldig i den andre retningen enn «Max Manus», sier skuespillerinne som kommer fra Vågsbygd, like utenfor Kristiansand.

Men er ikke den eventuelle rollen fristende nok, vil hun ikke gjøre den.

- Jeg er blodfan av «Halvbroren» og har lest den mange ganger, og det er noe jeg har veldig lyst å være med i. Men det kan hende det bli fem år til neste gang du ser meg i en film, forteller hun til Side2.

LES: - Jeg kledde aldri av meg
OG: Norges første Sundance-pris

- Må ta ansvar
Kittelsen scenedebuterte i 2002, da hun gikk andre året på teaterhøyskolen, og to år senere hadde hun sin første TV-rolle. Hun mener variasjon i roller er noe som må jobbes for, og at det er spesielt viktig for kvinnelige skuespillere å ta ansvar for egen karriere.

- Man må jobbe for å unngå å settes i bås. Det gjelder spesielt for kvinnene, det blir fort til at «hun kan den rolle, hun kan spille det» og man ender med en type roller. Men forskjellige typer roller er det morsomste med dette yrket.

Mer fra Side2? Sjekk forsiden her!

Ny storsatsing
«Halvbroren» bygger på Lars Saabye Christensens bok med samme navn, og handler om Barnum Nilsen, hans mor, bestemor og oldemor, samt stefaren Arnold og halvbroren Fred. Tidsmessig spenner historien fra etterkrigsårene til 90-tallet, og et av seriens hovedtema er Freds forsvinning og Barnums søken etter broren.

I TV-serien er Kittelsens rolle Vivian, langt større enn den er i boka. NRKs åtte episoder lange produksjon skal etter sigende koste 60 millioner å lage.

- Seriens nåtid er Barnum og Vivian som voksne, ellers er det tilbakeblikk. Det har vært et lurt grep, og Lars (Saabye Christensen) har gitt sin velsignelse i forhold til de friheter som er tatt i manus.

LES OGSÅ: NRKs nye storsatsing

Tøffe Malin
TV-serien «Dag», som har blitt en DVD-suksess, befinner seg i en litt annen liga. Der spiller Kittelsen den frittalende og nysgjerrige sekretæren Malin. Kittelsen har tidligere fortalt Side2 at serien er en gavepakke, med et manus som sprudler over av ideer.

- «Halvbroren» er i litt mer ordnede former, vil jeg si, det er noe litt annet. Men rammen rundt «Dag» er veldig... kreativ, er ordet, smiler Kittelsen, som bekrefter at innspillingen av sesong 2 er godt i gang allerede.

LES OGSÅ: - Blander meg ikke inn i andres privatliv