Åhléns har tatt en strategisk beslutning om å satse hovedsakelig på det svenske markedet og på kjernevirksomheten som er varehusene og vil legge ned butikkene i løpet av en toårsperiode.

Åhléns er opprinnelig en familiebedrift grunnlagt i 1899 i Sverige. Kjeden sier på egne nettsider at kjeden har 77 varehus i Sverige og 29 butikker i Norge. De norske butikkene ligger blant annet i Oslo, Bergen, Trondheim, Tromsø og Stavanger. Kjeden omsatte for 4,9 milliarder i 2014 ifølge deres svenske hjemmesider. Butikkjeden kom til Norge i 1998.

- Tung beslutning

Utviklingen har ifølge Åhléns vært i samsvar med målet. Samtidig har de norske butikkene bare en begrenset del av kjedens varesortiment.

- Vi har vært lenge i Norge, og beslutningen har vært tung og den får konsekvenser for våre norske medarbeidere. Samtidig har vi utviklet og forsterket vårt varehuskonsept de siste årene og satset på mote, hjem, skjønnhet og snart e-handel som vi lanserer neste år, sier Gregg Mowins visedirektør i Åhléns AB i en e-post til Nettavisen.

- Varehusene er kjernen i vår virksomhet og vi legger fokuset vårt på dette. Det er årsaken til at vi legger ned interiørbutkkene i Norge.

- Større pågang enn vanlig

Kjedens butikk i Grensen i Oslo legges ned allerede 29. august.

- Det har vært større pågang enn en vanlig mandag, sier en butikkansatt som henviser til butikksjefen som er opptatt i personalmøter da Nettavisen besøker avdelingen midt i Oslo sentrum.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Skulle utvide i Norge

Åhléns-butikken har startet opphørssalget. Linda Holen er en av kundene som er innom.

- Det er trist, jeg handler mye hos dem. Det er synd at så mange mister jobben, sier Holen som ikke ønsker å bli avbildet.

Et utvalg av butikkene stenger allerede nå i august og september. Flere vil stenge i begynnelsen av 2016. Alle butikkene skal være aviklet i løpet av to år.

Åhlens vil oppmuntre til at andre tar over butikkene.

Ifølge hjemmesidene har Åhléns opprinnelig hatt planer om å utvide virksomheten i Norge.

Åhléns i Norge hadde i fjor en omsetning på 232 millioner kroner og et driftsresultat på 8,5 millioner kroner.