Gå til sidens hovedinnhold

USAs mest tonedøve sjef

Selskapet hans har fått et halvt oljefond i statlig støtte. Se hva han sier om politikerne.

Siden han ble hentet inn som ny konsernsjef i den kriserammede forsikringsgiganten AIG i august i år, har Robert Benmosche allerede rukket å gjøre seg bemerket som en uvanlig, og da mener vi uvanlig, frittalende toppsjef.

Såpass frittalende at CNNMoney i en artikkel kaller ham USAs mest tonedøve konsernsjef.

Her er noen av høydepunktene fra konsernsjefens munn:

- Sa i et stabsmøte at statsadvokat Andrew Cuomo i New York, som gransker bonusutbetalinger i AIG, ikke fortjener å ha offentlige tillitsverv.

- Kalte i samme møte Kongressen en gjeng «gærninger».

- Sa at hvis han ble grillet slik forgjengeren ble i en kongresshøring, ville han reagere slik: - Jeg ville fortalt dem hva de kan gjøre med denne jobben, og jeg ville sagt det på TV: Dere kan putte den der sola ikke skinner.

Berget av staten
Staten har stilt 182 milliarder dollar til rådighet som en krisepakke for AIG, som i fjor holdt på å rive med seg hele finanssystemet utfor stupet etter enorme tap på finansielle veddemål. Beløpet tilsvarer omtrent halvparten av det norske oljefondet, og selskapet har allerede benyttet seg av to tredeler av rammen.

Det er hevet over enhver tvil at AIG ville gått konkurs uten statlig hjelp og fortsatt er selskapet etter alle solemerker avhengig av flere former for statlig støtte for å kunne drive videre.

Det hvite hus reagerer
Benmosches glefsing i hånden som mater ham, har vakt såpass oppmerksomhet at Det hvite hus har tatt til motmæle.

- Jeg vet ikke hva den nye konsernsjefen refererer til når han kaller folk i politikken «gærninger», men jeg vil anbefale dem ikke å være for friske, for myndighetene, det amerikanske folk, berget situasjonen, og det gjorde de ikke fordi de liker AIG eller fordi de syntes de var fantastiske fyrer som fortjente hundrevis av milliarder dollar, sa en av Obamas økonomirådgivere, Austan Goolsbee til Washington Post.

Begynte med ferie
Benmosche kom umiddelbart skjevt ut da han begynte karrieren i AIG med en toukers ferie og et krav om en fastlønn årslønn på 3 millioner dollar (17 millioner kroner) samt bonuser og opsjoner som kan bringe den totale pakken opp til 10,5 millioner dollar (60 millioner kroner). Styret i selskapet måtte også si nei da han ba om å få bruke selskapets jetfly til private formål.

Kommentarer til denne saken