Gå til sidens hovedinnhold

- Maten gjorde meg frisk

- Før hadde jeg vanskelig for å holde ting, sier MS-rammede Aina.

(SIDE2): Aina Ytrøy (40) har diagnosen Multippel sklerose (MS), en kronisk, uhelbredelig nevrologisk sykdom som rammer sentralnervesystemet. Med riktig kosthold holder hun nå sykdommen i sjakk. Men slik har det ikke alltid vært.

Siste nytt fra Side2: Sjekk forsiden akkurat nå!

Ble forespeilet uførepensjon
- Jeg merket de første tegnene på sykdommen i 1991/1992, sier Aina på telefonen fra Kristiansund. Der bor hun sammen med mannen sin og to barn på ni og ti år. Veien til å leve et verdig liv med diagnosen MS har vært lang, men ved hjelp av egen eksperimentering med mat har Aina funnet nøkkelen.

Selv vil hun ikke kalle seg syk, selv om leger og eksperter mener MS ikke kan kureres.

- Det var for åtte år siden at jeg fikk diagnosen MS. Da hadde jeg allerede vært syk i mange år uten at jeg var diagnostisert. MS er en sykdom hvor man har en kronisk betennelsestilstand i kroppen, noe som ikke vises på blodprøver, forteller Aina til Side2.

Det måtte en ryggprolaps til for at Aina skulle få riktig diagnose.

- Jeg ble sendt til nevrolog og samtidig hadde jeg nedsatt funksjon i den hele ene siden av kroppen, var spastisk og hadde mistet synet på det ene øyet.

Diagnosen ble satt og nevrologen fortalte Aina at han vanskelig kunne se for seg henne i jobb igjen. Det ble snakket om uførepensjon og Aina følte helt på felgen.

- Jeg klarte ikke å gjøre mye da og trøtthetssyndromet som følger aktiv MS innhentet meg. I årevis hadde jeg halt meg selv på jobb hver dag, uansett hvor sliten jeg var så presset jeg meg til å gå på jobb, delta i ulike aktiviteter - være «normal». Da jeg ble innlagt på nevrologisk fikk jeg en vekker, sier hun.

For første gang innså hun hvor godt det var for henne å kunne slappe av og sove. Hun innså at hun ikke var lykkelig og at stresset hadde tæret på kreftene gjennom mange år.

- Det verste var at jeg hadde påført dette på meg selv ved å sette umenneskelige krav til meg selv og få krav til omverdenen. Gjennom min manglende grensesetting bidro jeg til å skape en syk kropp.

Lå på sykehus i en uke
Erkjennelsen kom i slutten av 2002 da hun lå på sykehuset i en uke til sammen.

Hun fikk tilbud om behandling i form av immunmodulator, som betyr at hun 3-4 dager i uka setter en sprøyte som skal bedre immunforsvaret hennes. Effekten skal gi 30 prosent bedring av sykdommen.

- Jeg fikk data om ulike sprøyter og fikk teste selv hvilke som funket for meg. Mens jeg holdt på med dette la jeg også ut min sykdomsprofil på internasjonale nettsider og jeg fikk en mengde respondenter, blant annet fra Canada med gode kostholdsråd om å spise mye fettsyrer som i fiskeolje og planteoljer.

- Så snublet jeg over en bok fra Fedon Lindberg om mat med lav glykemisk indeks hvor kostholdet var basert på mat som kroppen lett kan bryte ned og bearbeide. Fersk og rå mat og middelhavskost, sier Aina til Side2.

Hun begynte å eksperimentere og etter bare noen uker merket hun markant forskjell på formen.

- Jeg fik mer energi, jeg så det på neglene mine at næringen jeg fikk i meg var bedre. Jeg var på vei til å bygge et immunforsvar uten sprøyter. Dette var virkelig første skritt på veien følte jeg og jeg startet på nytt igjen med variert kost som inneholdt en rekke matvarer jeg aldri før hadde spist.

Ifølge MS-forbundets nettsider viser en kostholdsstudie der 16 personer deltok at deltakerne som ble satt på et kosthold med mye fisk, frukt og grønnsaker, men lite mettet fett (fra melk og kjøtt), hadde færre nye attakk det året forsøket varte, enn man ville ha ventet med tilsvarende forsøk med interferonbehandling.

Omega-3 har også en betennelsesdempende effekt, og man tror fettsyrene har betydning for hvordan sykdommen utvikler seg, ifølge overlege Kjell-Morten Myhr.

Motorikken ble bedre
Det stadig bedre immunforsvaret til Aina gjorde at energien kom tilbake og hun merket at motorikken ble mye bedre.

- Plutselig kunne jeg holde ting som jeg tidligere vile mistet. Jeg klarte å gå rett når jeg tidligere hadde sjanglet. Både finmotorikken og de store muskelgruppene ble stadig enklere å manøvrere og ikke minst ble psyken mye bedre. Bare tre måneder etter at jeg kom ut fra sykehuset hadde jeg det så mye bedre.

Nå jobber Ayna som NLP coach, som vil si coach i å programmere av hjernen gjennom språkmønstre. NLP representerer løsningsorient coaching gjennom strukturer og ulike språkmønstre. I tillegg jobber Anya i en deltidsstilling i et grafisk firma. Hun spiser fortsatt ren og ubearbeidet mat som ikke er refabrikkert og lager maten fra grunnen av.

- Målsetting nummer en, hvis jeg skal komme med en oppfordring til andre som har diagnosen MS, så er det å spise for å bygge immunforsvar og få i seg energi som varer. Slurver du med maten, så blir du dårlig.

Aina føler seg nå så pigg at hun ikke regner seg som syk lenger.

- Eksperter sier man ikke blir frisk har man først fått diagnosen MS, men jeg har bedre helse nå enn da jeg var 20 år, forteller hun energisk. Aina vil gjerne påpeke at selv om man får en diagnose så betyr ikke det at livet er slutt.

- Sett deg heller mål! Det er ikke håpløst, sier hun.

Anbefalt kosthold
Et sunt, variert kosthold med hovedvekt på mindre mettet fett og sukker, tilstrekkelig tilførsel av n-3 fettsyrer og mye grønnsaker og frukt er gunstig for pasienter med MS, skriver MS-forbundet.

De advarer mot informasjon om kostråd og tilskudd ved MS via nett og andre kilder. Mange av rådene baserer seg ikke på vitenskapelige kilder og noen av diettene er meget ekstreme og kan resultere i utilstrekkelig tilførsel av viktige næringsstoffer, heter det.

MS-forbundet er derfor ute med egne kvalitetssikrede kostråd. De kan du lese her.

Reklame

NÅ: Enormt salg på alt du trenger til løping

Kommentarer til denne saken