Gå til sidens hovedinnhold

- Aircondition gjør deg feit

At aircondition, forkjølelse og lite søvn kan forstyrre vekten din virker kanskje usannsynlig?

(SIDE2): Det syns vi også. Og det aller viktigste for å holde vekta er selvsagt trening og mosjon. Men når det er sagt så er det gjort en rekke ulike studier, små eller store, på at det fins andre faktorer som er med å påvirke vekten din.

- De mest usannsynlige ting kan gjøre at du legger på deg, sier ernæringsfysiolog Julia Stuart til avisen Belfast Telegraph.

Foruten kosthold og trening har nemlig en rekke forskere rundt om i verden kommet frem til andre faktorer som er med på å forstyrre vekten din.

Her er listen fra Belfast Telegraph over ting du kanskje ikke har tenkt på som sannsynlige grunner til vektoppgang:

Lite søvn
Mennesker som sover i fire timer eller mindre hver dag har 73 prosent større sjanse for å være overvektige. Det har et forskerteam fra Mailman School of Public Health ved Columbia University i New York kommet frem til.

De som bare sov i fem timer hadde femti prosent større risiko for å bli sykelig overvektige enn de som sov natten gjennom. De som sov i seks timer hadde 23 prosent større risiko for å bli overvektige.

For mange valg
Et variert kosthold gjør at du får i deg masse ulike næringsstoffer. Allikevel kan det påvirke deg til å overspise ifølge de amerikanske forskerne, Hollie Raynor og Dr. Leonard Epstein fra University of Buffalo.

- Både mennesker og dyr vil spise mer mat dersom et måltid eller et kosthold inneholder for mange valg. På sikt kan dette føre til overvekt, mente forskerne.

LES MER HELSE HER

Venner
Hvis du har overvektige venner øker sjansene for at du selv er overvektig med 57 prosent. Forskere observerte et nettverk med 12067 venner og slektninger fra 1971 til 2003 og fant ut at vektoppgang hos en person visstnok hadde lik effekt hos de nærmeste vennene eller partneren. Professor Nicholas Christakis ved University of California, San Diego og James Fowler ved Harvard, konkluderte med at overvekt var «sosialt smittsomt».

- At en person blir overvektig er mest sannsynlig fordi personen forandrer sine normer omkring hva som er riktig kroppsstørrelse, sa professor Christakis.

Aircondition
Air conditioning temperatur holder oss innenfor en sirkel hvor vi ikke trenger å regulere kroppsvarmen vår. Forskere foreslår at når mennesker er utenfor denne sonen så opplever man å gå ned i vekt.

Er det for kaldt så brenner vi fett for å holde varmen og er det for varmt så blir appetitten dårligere. Studier viser at de som regulerer varmen ved å ha det varmere om vinteren og kaldere om sommeren enn de gjorde året før merker at den naturlige påvirkningen på vekten blir opphevet.

Forkjølelse
Et virus som er årsak til forkjølelse og sår hals kan lede til overvekt. I tester viser det seg at kyllinger og mus som er infisert med et spesielt virus hadde lettere for å legge på seg enn de som ikke var infisert.

Forskere ved Louisiana State University fant ut at viruset kunne trigge utviklingen av fettceller i kroppen.

LES MER HELSE HER

Reklame

Kurs: Dette må du vite om bobler