Hver søndag klokken 12 møtes en gjeng gutter i ulike aldre i et av flere skogsområder i Vestfold. De er iført variasjoner over temaet kamuflasjeuniform. Utstyret ellers er svært militært og våpnene som plukkes frem og klargjøres er svært naturtro krigsvåpen; fra håndvåpen, via maskinpistoler, maskingevær til mitraljøser og svære ”skarpskytterrifler”.

Vestfold i krig?

Er Vestfold igjen en krigsskueplass? Eller er dette paramilitære karer som bedriver lyssky trening?

Slett ikke; ser man nærmere etter er det en rekke forskjeller fra ”skarpe” oppdrag. Ammunisjonen som fylles i magasinene er plastkuler med diameter 6 mm., sambandsradioene er betydelig enklere enn ”ekte vare”, uniformene er alt fra ekte vare til kopier/fantasiuniformer - og alle er iført vernebriller og/eller maske. Her skal det ”kriges” med ”ertepistol” – drevet av batteri, gass eller fjær.

Møtet med Jareteigen Idrettsforening Airsoft – JIF Airsoft og deres lekekamperater/for anledningen "fiender"; NAF- ASK fra Nøtterøy, ble en svært annerledes naturopplevelse.

Spillet begynner etter en grundig brief med sikkerhet i fokus. Det er nettopp et spill det er, eller en lek. Store gutter som leker krig – på en betydelig mer avansert måte enn tidligere tiders cowboy og indianer-leker.

Gutta som er fordelt i ulike lag med ulike oppgaver i kampen ser skumle ut. Men lyden av trefningene som etter hvert utspiller seg i Vestfoldskogen er ganske så avvæpnende; en blanding av symaskin på høygir og sinna veps kan kanskje være dekkende.

AirsoftJIF010
AirsoftJIF010
KAMPHANDLINGER: Fremrykning under ild hører med!

God trening

-Dette er sosialt, et spill og ikke minst god trening. Det er i det store og hele veldig trivelig, sier Hans Christian Moen, som sammen med broren Tor Eirik er blant drivkreftene i Jareteigen Idrettsforening Airsoft – JIF Airsoft.

Det hele startet som en gutteklubb, men så fattet gutta interesse for Airsoft. Nå er de medlem i Norges Airsoft Forbund (NASF), som har i overkant av 25 klubber og 400 medlemmer på landsbasis. Ved Vi Menns besøk leker JIF med NAF- ASK fra Nøtterøy, og det er mange store gutter med store ertebørser i sving i skogen.

Hva sier folk?

På spørsmålet om hvilke reaksjoner de får på sin noe sære hobby svarer Moen og Moen:

-Reaksjonene er ulike. Noen rister på hodet, noen tror vi er krigsromantikere. Vi er ikke flaue, det er ingen av gutta. Blant deltakerne er det både pasifister og folk som ikke har avtjent verneplikt. Men, mange er selvsagt interessert i våpen og krigsstrategi. Men det er spillet, det sosiale og å komme seg ut og i bevegelse som er drivkraften, sier brødrene Moen.

Noe helt annet enn paintball

En sammenlikning med paintball vil disse gutta ikke være med på:

-Vi setter opp våre spill på forhånd med regler og ”militære” scenarioer/oppdrag, og vi bruker mer realistiske våpen. Og kuler uten maling. Spillet baserer seg på at folk er ærlige – og markerer treff. Dette gjøres å rope ”dead man walking” eller noe i samme gate, og deretter iføre seg en ”deathrag”, en godt synlig rød fille. De ”døde” er ute av spillet i tre minutter og må få hjelp av en ”medic” på eget lag før de kan kaste seg kulesprutende inn i spillet igjen.

Vi Menn i kryssild

Det spruter bokstavelig talt med kuler, små lette plastkuler –vi dukker mens vi leter etter dekning og prøver å få festet søndagskrigen til minnebrikka i kameraet. Det går som det må gå; Vi Menn treffes av en byge plastprosjektiler. Airsoftgutta har rett: treff er ikke direkte vondt, men merkbart. Etter tre minutter som ”dead man walking” kaster jeg meg inn i trefningene nok en gang – og blir ganske snart truffet igjen...

For og i mot Airsoft

Airsoft dukket opp i Japan på 1980-tallet. Airsoftvåpnene kopierer originalvåpen til minste detalj. Noe av bakgrunnen er det japanske forbudet for sivile til å eie våpen. Airsoft dekket samleres behov for å eie realistiske våpen.

Airsoftvåpen skyter 6 millimeter store plastkuler som veier mellom 0,12 og 0,40 gram. Våpnene deles inn i tre kategorier etter utgangshastighet. De kan være batteridrevne, gassdrevne eller håndmatede enkeltskuddsvåpen. Alle har fjær - som lager et lufttrykk foran kula. Den forlater løpet med en underskru for å stabilisere kulebanen. Utgangshastighetene varierer med våpentype og løpslengde og deles inn i tre kategorier: Inntil 350 fot/sekund (helauto), 450 fot/sekund (semiauto) og 550 fot/sekund (enkeltskudd). Grunnet lav anslagsenergi,- betydelig lavere enn for paintball - anses ikke Airsoft å være ”farlig” – men det påbudt med briller og mange bruker maske. Hastighetsbegrensningene er satt av sikkerhetshensyn .

Airsoft kan spilles som en type rollespill (MilSim) eller som konkurranse (hardball). Airsoft er først og fremst en lek for venner, ikke en konkurranseidrett.

Salg og innehav av Airsoftvåpen i Norge har vært litt omstridt. Det er 18 års grense for kjøp, men det kan gis dispensasjon til personer over 16 år, hvis de er med i et skytterlag eller en skyttersklubb tilsluttet NASF.

Politimester Truls Fyhn i Tromsø har tatt til orde for forbud – noe han gjorde i kjølvannet av at en 15 åring ranet en buss i byen med et Airsoftvåpen. Konstituert visepolitimester i Vestfold poltidistrikt, Ole Bjørn Sakrisvold, derimot er ikke så sikker på om det er hensiktsmessig å regulere dette ytterligere. Han viser til at det finnes både kruttlappistoler som ser ”like ekte” ut som Airsoft. Han understreker at det er forbudt å bruke replika våpen på offentlig sted og at kriminelle handlinger utført med ulike kopi-våpen tross alt er sjeldne enkelt tilfeller.

Vil du vite mer?

http://www.nasf.no

http://jareteigen.com

http://www.nafask.no