Gå til sidens hovedinnhold

Aker Yards-milliarder blåst bort

Røkke gjorde klokt i å kvitte seg med svarteper.

Dagens resultatsmell har vært tung å bære for aksjonærene i Aker Yards.

NA24 - din næringslivsavis

Aksjen er ned 24,56 prosent, og noteres på 64,5 kroner, tirsdag. Verdier for nesten 2,4 milliarder kroner er blåst bort.

Ble for ivrige
Dette er ikke første gang Aker Yards må skuffe aksjonærene. Så sent som 6. juli i år kom selskapet med forrige resultatvarsel. Den gang endte dagen med et fall på 27,1 prosent.

Det er problemverftene i Finland som står bak begge smellene. Stadige forsinkelser har gått hardt utover selskapets resultat. De gode tidene i shipping, drevet frem av motorer som den sterke veksten i Kina, har skapt en bonanza uten like. Dermed har verftsbransjen fått hendene fulle med bestillinger, og finnene har tydeligvis bitt over mer enn de kunne svelge.

Hold på aksjene
Meglerhuset Orion Securities mener likevel nedgangen kan være en overreaksjon. De reviderer kursmålet ned til mellom 70-75 kroner, hvilket fortsatt innebærer en oppside på mellom 8,5 og 16,3 prosent. Likevel vil ikke meglerhuset risikere en ren kjøpsanbefaling, men de mener de som ikke har solgt seg ut ennå bør unngå å selge til denne kursen.

- Vi tror de stadige problemene ved Aker Yards vil gjøre investorer fortsatt forsiktige overfor aksjen, skriver Orion i analysen, og underbygger den forsiktige holdningen.

Røkke solgte Svarteper
En som ikke trenger å be om råd for hva han skal gjøre med aksjene er Kjell Inge Røkke. Selv om Aker-konsernet tradisjonelt er knyttet til moldenseren, blir han ikke plaget av smellen. Røkke solgte seg nemlig ut før begge resultatvarslene på en kurs tilsvarende 100 kroner i mars i år, mer enn 55 prosent over dagens kurs.

Den gang kvittet det Røkke-dominerte Aker-konsernet seg med sin eierandel på totalt 40,1 prosent.

Kjøperne var hovedsakelig utlendinger, og om de ikke har solgt ennå sitter de til sammen på et utrealisert tap på en knapp milliard kroner.

Reklame

Stor oversikt: Her er salgene i nettbutikkene nå