Gå til sidens hovedinnhold

De beste akevittene til jul

Vi har testet de 22 mest solgte akevittene på Vinmonopolet i 2007.

For deg som foretrekker tradisjonell julemat og -drikke, er det akevitt som gjelder! Noe skarpt i glasset er utmerket følge til norske juleretter, det renser opp fettet og hjelper på fordøyelsen.

De 22 mest populære akevittene i 2007 solgte tilsammen utrolige 991 116 liter! Vi har skilt dem på farve; blanke og brune.

Sjekk vinnerne hos Klikk.no:

  • Blant de 22 mest solgte akevittene i 2007, er det tre blanke akevitter.
    Vi gir deg vinneren.
  • Blant de 22 mest solgte akevittene i 2007, er det 19 brune akevitter.
    Her er de beste!

Gode kjøp
Vi vil trekke frem tre av de beste, to norske og en dansk.

I kategorien for de brune akevittene var det to stykker som utmerket seg spesielt. Den ene var Løiten Linie og den andre var Gilde Juleakevitt 2008. Av de blanke akevittene var det en danske som ble best, Aalborg Taffel Akvavit.

Løiten Linie, vnr 11, kr 319,900, 87 poeng.
Gyllenbrun på farve. Dufter av appelsin, karve, nellik og sitrus. Fruktig, syrlig og krydret. Rund på smak med svakt hint av karamell. Lang ettersmak.

Gilde Juleakevitt 2008, vnr 5, kr 309,90, 86 poeng.
Gyllenbrun på farve. Dufter av krydder, vanilje, anis og karamell. Noe medisinalt preg. Syrlig med svakt krydret preg og hint av karamell. Rik, rund og kraftig på smak. Noe krydret.

Aalborg Taffel Akvavit, vnr 13, kr 299,90, 86 poeng.
Blank på farve. Dufter av sitrus og krydder. Rik og kraftig på smak med sitrus og hint av anis. Fyldig og god karakter.

Testmetodikk
I testpanelet satt Robert Lie og Ørjan Lundmark. Robert Lie er både norsk, nordisk og europeisk mester for vinkelnere. Han har sitt daglige virke som vinansvarlig på Bagatelle. Ørjan Lundmark har en førsteplass og to andreplasser i NM for vinkelnere, og jobber til daglig som vinansvarlig på Bølgen & Moi Briskeby.

Akevittene ble gitt poeng på 100-poengskalaen, hvor 100 poeng er best. Alle akevittene ble smakt blindt. Det er ikke tatt hensyn til pris ved poenggivningen.

Reklame

Kun i dag: 30 prosent på alt hos Christiania Glasmagsin

Kommentarer til denne saken