Gå til sidens hovedinnhold

Slik skal akevitten serveres

Norsk akevitt har ingenting i fryseren å gjøre.

Uansett om du sverger til Gammel Opland, linjeakevitt eller juleakevitten, er det ett felles råd som gjelder for alle de gylne norske akevittene: Drammen skal ikke serveres iskald.

I motsetning til blanke danske og svenske akevitter, bør de gylne norske dråpene ikke serveres rett fra fryseren, men helst ved en temperatur på 16-18 grader. Serveres akevitten avkjølt, mister man mye av smaken og aromaene som er tilført akevitten gjennom krydder og fatmodningen.

Dropp drammeglassene
Den ekstra modnete akevitten kan gjerne serveres håndvarm for å bedre få fram de ulike nyansene i smaken.

- Server akevitten i tulipanformede glass, eventuelt konjakkglass - og ikke i drammeglass, slik mange har lært av danskene, forklarer juleakevittens «far», Arcus-destillatør Halvor Heuch.

Drikker stadig mer
Heuch har utgitt flere bøker om akevitt og norsk mattradisjon, og er hedret med St. Olavs orden for innsatsen – og har vært sentral i produksjonen av Gilde Juleaquavit helt siden produktet for første gang så dagens lys i 1988.

Nordmenn drikker for øvrig stadig mer akevitt. Konsumet er nå oppe i 1,23 millioner liter i året. 45 prosent av akevitten omsettes i november og desember. Til sammenligning omsettes det årlig 1,65 millioner liter konjakk.

Reklame

Kun i dag: 30 prosent på alt hos Christiania Glasmagsin

Kommentarer til denne saken