Gå til sidens hovedinnhold

Euro-soul fra Afrika

Jaggu nok via USA. Akons blir for cheesy.

Akon
Freedom
Konvict/Universal

(SIDE2): Noen stusser kanskje over at Akon er født i 1973. Sangeren har da ikke holdt på så lenge? Joa, vår afrikanske venn Aliaune Damala Thiam er med på The Fugees’ «The Score», spilt inn i 1995. I etterkant har han gjestet musikk fra Gwen Stefani, Eminem og Snoop, signert flere artister, blant andre T-Pain og Lady GaGa, og blitt en internasjonal stjerne via to plater med flere hitsingler.

Det første som slår deg i ansiktet, kanskje som et vått håndkle, er at Akon høres ut som en tysker. Eller belgier. Det lyder iallefall mer Euro-dance eller R&B. Kanskje norske Stargate har noe av skylden. De er dessverre ikke involert i dette prosjektet, men deres sound har spredd seg.

Akon holder det mye mer cheesy. «I wanna make love right now na-na-na-na» synger den mørke prinsen over sine egen, dominerende synth, før det glir over i trance-flørten «Beautiful», hvor han synger at han ser en jente i klubben han vil «ha».

Hvis man henger seg opp i tekstene, ødelegger man for seg selv. Det blir ofte komisk banalt, som med mange av hans tidligere låter. Men mange av dem var så catchy at det var greit. «Freedom» mangler «Smack That», «I Wanna Love You», «Locked Up» og «Ghetto». Selv en fæl sviske som «Lonely» er (nesten) savnet. De raske Euro-beatene blir i dvaskeste laget, og reddes ikke av Akons lite varierte, ulende sangstil og en stemme som noen gang høres ut som om han driver gjøn.

Akons eldre fans kan dog hygge seg med med tradisjonelle «I’m So Paid», med Lil Wayne og Young Jeezy (alias to av de heiteste rapgutta de to siste årene), mens «Sunny Day» med Wyclef blir det nærmeste man kommer den «kontroversielle» «Lonely». Legger du til pene «Birthmark» og den vellykkede Timbaland-kopien «Troublemaker», har du sangene som redder ringrevens tredje skive fra å bli stusslig. Neste gang - lydmessig - håper vi på mindre Tyskland/Belgia og mer Senegal og USA. Akon, du har dessuten råd til å ikke måtte produsere 92,3% av albumet selv.

Reklame

NÅ: Knalltilbud på de superpopulære sekkestolene

Kommentarer til denne saken