Gå til sidens hovedinnhold

Aksel Hennie i knipe

Sammen med kompisen Esben har Aksel Hennie laget filmen han selv vil se. Det endte med mobbing, drap og vold mot barn.

(SIDE2): - Dette er helt klart årets familievoldsfilm, sier Aksel Hennie om «Terkel i knipe» til side2.

Ukorrekt
Han snakker om drømmejobben og et kjærkomment bonusprosjekt - det å lage en norsk versjon av den danske suksessfilmen «Terkel i knibe». Hennie har stemmene til alle de mer eller mindre syke karakterene i en film som tidligere er blitt stemplet som politisk ukorrekt i Norge.

Rektor ved Gaustad ungdomsskole ville ikke vise filmen til sine elever under Fredrikstad Animasjonsfestival. Øyvind Fjellstad trodde ikke alle elevene ville kunne gjennomskue den ironien som brukes i film.

Uredd
- Jeg ser på dette som en utrolig uredd film. En film som sparker alle veier og som treffer av og til. Dette er en film jeg gjerne skulle sett når jeg selv var 11 år, sier Hennie.

Han ser på denne danske animasjonsfilmen som et deilig motstykke til alt som er så pedagogisk korrekt.

- Vi har laget den filmen som vi selv ville se, sier han igjen og refererer til vennen og samarbeidspartneren Esben von Ullbæk Bundgaard-Jørgensen Selvig, alias Dansken. Også kjent som en av guttene bak Klovner i kamp.

En film å bli glad i
De har fått helt frie tøyler når du skulle gjøre dansk humor om til norsk. Aksel har som sagt stått for stemmene, mens manus er oversatt av Dansken. I ren glede over å ha holdt på med dette filmprosjektet skryter de uhemmet av hverandre.

- Jeg blir gald bare av å snakke om filmen, sier dubberen.

Mannen bak «Uno» har lang erfaring fra å stemme på utenlandske filmer og serier. Han har holdt på med dubbing siden 1994. «Robotene» er kanskje den mest kjente, mens 360 episoder av Smurfene har gitt en brukbar erfaring.

Kreativ vold
Historien denne gangen sirkler rundt gutten Terkels mange problemer på og utenfor skolen. Vold og mobbing er en naturlig del av hverdagen, og en noe kaotisk familie gjør ikke situasjonen bedre.

- Jeg vil kalle det gladvold, eller vold med glimt i øyet, sier Dansken.

- Særlig morsomt blir det jo når barn er involvert. Dette kan vel også karakteriseres som kreativ vold. Hvordan banke opp to unger samtidig, fortsetter han.

Ikke Donald
De to norske karene vet godt at «Terkel i knipe» bryter med en del norske normer på humorfronten. Selv har de kuttet ut å lage norske versjoner av typen personangrep. Bare kompisen Nicolai Cleve Brock får unngjelde.

- Dette bryter med den vanlige tegnefilmtradisjonen. Jeg har aldri sett noe selvmord i Donald, sier Dansken.

Masse spørsmål
Å lete etter noe moral i denne barne- og ungdomsfilmen tror de begge er helt fånyttes. Selv filmens forteller kommer til kort.

- Her finner du bare masse spørsmål. Foreldre må kunne snakke med sine barn etter å ha sett filmen. I tillegg er det mye å lære for voksne her også, mener Hennie.

«Terkel i knipe» har premiere 8. juli.

Hennie er for tiden aktuell på Det norske teatret med stykket «Svart mjølk», mens Dansken jobber med albumet «Ørnen tek ikkje unga». Albumet fra Klovner i kamp skal ut på markedet 12. september.

Mer Terkel på nett her

Reklame

Kun i dag: 30 prosent på alt hos Christiania Glasmagsin

Kommentarer til denne saken