Gå til sidens hovedinnhold

126 millioner søker eier

3983 nordmenn er uvitende eiere av aksjer til en samlet verdi av 126 millioner kroner. Du kan være en av dem.

Norske banker administrerer nesten fire tusen aksjekontoer med ukjent eier. Det viser en fersk oversikt Oslo Børs VPS har utarbeidet for Nettavisen.

- Ifølge listene våre var det per 23. november 2007 3983 eierløse verdipapirkontoer (VPS-kontoer) i Norge. Kontoene inneholder aksjer i totalt 158 norske selskaper og totalverdien av dem er 126 millioner kroner, forteller informasjonssjef Tor Andresen i Oslo Børs VPS.

Gjennomsnittsverdien per konto er altså pene 31.634 kroner.

Tvangsopprettet
Ifølge Andresen er de aller fleste av disse VPS-kontoene tvangsopprettet i forbindelse med overgangen fra det gamle aksjonærregisteret til det nye elektroniske registeret i Verdipapirsentralen (VPS) i perioden 1986 til 1990.

I det gamle aksjonærregisteret var kravene til informasjon om eier mindre enn i dag. Nordmenn kunne sitte på fysiske aksjebrev uten at aksjeselskapet hadde noen annen informasjon enn navnet på den person som opprinnelig kjøpte aksjebrevet. Ved overgangen til VPS dukket det derfor opp mange aksjer med ufullstendige opplysninger om eier.

- De tvangsopprettede kontoene ble normalt opprettet for aksjonærer hvor fødsels- eller foretaksnummer ikke var kjent og hvor aksjonæren ikke ga seg til kjenne som eier, eller for å fortelle hvor han eller hun ønsket å ha sin VPS-konto. Ved innføringen av VPS kom kravet om at alle aksjonærer skulle identifiseres med fødsels- eller foretaksnummer, sier Andresen.

Arv, tvangsinnløsning eller rett og slett glemt
Årsakene til at så mange aksjekontoer har ukjent eier kan være mange.

- Navneendringer, utvandring, dødsfall, arveoppgjør og oppkjøp av selskaper der aksjer er tvangsinnløst kan være noen av årsakene til at bankene ikke finner frem til dagens eier, eller at eier har glemt at han eller hun eier aksjene, sier Andresen.

DnB NOR og Nordea
Har du mistanke om noen av de eierløse aksjekontoene tilhører deg eller noen i din familie, må du oppsøke kontofører og dokumentere at du er rette eier. Kontofører kan være bank eller megler. Mest sannsynlig vil kontofører være en av de to storbankene DnB NOR eller Nordea.


- Vi gjorde en omfattende jobb på 90-tallet med å spore opp eierne av og verdiene i ukjente verdipapirkontoer. Men til tross for dette har vi fremdeles 1200 aksjekontoer med ukjent eier. Kontoene inneholder aksjer som til sammen er verdt 36 millioner kroner, sier påtroppende informasjonsdirektør i Nordea, Rune Kibsgaard Sjøhelle til Nettavisen.

DnB NOR er i skrivende stund kontofører for cirka 2700 verdipapirkontoer med ukjent eier. Totalverdien av kontoene er om lag 74 millioner kroner.

Må kunne dokumentere
Dersom du har en mistanke om noen av de eierløse kontoene tilhører deg bør du altså ta kontakt med DnB NOR eller Nordea. Men det er ikke bare å oppsøke banken og be dem undersøke om du sitter på en ukjent aksjekonto.

- Du må kunne dokumentere et eventuelt eierforhold. For eksempel gjennom skifteattest etter et arveoppgjør, sier Sjøhelle.

Finner du imidlertid et gammelt aksjebrev i en bortgjemt krok, kan det være tilstrekkelig å ta aksjebrevet med til banken.

- Dersom aksjebrevet gjelder et oppegående selskap vil det være mulig å få overført dette til sitt eget navn, sier informasjonssjef Tore Dyrdahl i DnB NOR til Nettavisen.

30 års foreldelsesfrist
Ifølge Nordea vil de eierløse kontoene være tilgjengelig i 30 år før de slettes og pengene tilfaller banken eller aksjeselskapet.

- Når det har gått 10 år uten at vi har klart å finne eier, sender vi et siste rekommandert brev med opplysninger om kontoen. Hører vi ikke noe da holder vi på kontoen i ytterligere 20 år, slik finansavtaleloven foreskriver, sier Sjøhelle.

Reklame

Her får du munnbind levert helt hjem

Kommentarer til denne saken