Gå til sidens hovedinnhold

- Aksjer er råbillig

Omstridt modell viser at børsene ikke har vært billigere siden 1974.

2007 var nok et år der aksjemarkedet stort sett gikk oppover. Selv om mye av oppgangen ble radert bort mot slutten av året, endte likevel de fleste aksjemarkedene godt i pluss. Det har også vært tilfellet de siste årene.

NA24 - din næringslivsavis

Selv om aksjene stiger i verdi, har de ifølge en regnemodell ikke vært billigere på 30 år. Metoden har fått navnet fra den amerikanske sentralbanken, men Fed benekter at de står bak. Det er ikke alle som har like stor tillit til denne modellen.

Analytikerne og økonomene mener at Fed-modellen ikke viser det hele og sanne bildet. Metoden bygger på å forutse markedenes utvikling ved å sammenstille de 10-årige obligasjonsrentene med avkastningen på aksjene. Dette gjøres for å se om aksjer er høyt eller lavt priset. Selv om metoden er utskjelt, klarte den å forutse IT-boblen på begynnelsen av årtusenet. IT-relaterte aksjer steg til himmelske høyder før boblen sprakk. De som benyttet seg av Fed-modellen slapp unna, siden de var advart mot de dyre aksjene.

Ved inngangen av 2008 fremstår aksjene vurdert etter denne modellen som svært billige, og en må tilbake til 1974 for å finne tilsvarende prising, skriver Bloomberg.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien