USA-børsene endte i pluss etter en sluttspurt mandag. S&P 500-indeksen steg 0,4 prosent til 1.095,6 poeng.

Flere finansaksjer ledet an. Goldman Sachs og Morgan Stanlsey steg 3,6 prosent mens JP Morgan Chase endte opp 3,0 prosent.

Forrige uke ble avkortet av fridag torsdag og halv dag med handel på fredag. Etter at skremslene fra Dubai kom i midten av forrige uke, ble det utløst et skikkelig nedsalg i løpet av den korte sesjonen fredag.

Les mer: Elendig slutt på kort uke

Til tross for Dubai-nervøsitet ble november en sterk børsmåned. S&P 500 steg 5,7 prosent for måneden som helhet.

Shopping i helgen
Kjøpevillige amerikanere er også i søkelyset. Fredag var det «Black Friday» og det markerer dagen da butikkene kommer med lokketilbud for å få amerikanerne til å handle. «Black Friday» blir regnet som selve starten på shoppingsesongen i forbindelse med julefeiringen, og allerede har det kommet ut en oversikt for hvordan handelen har gått i løpet av helgen.

Undersøkelse fra «The National Retail Federation» viser at antallet amerikanere som var innom en butikk eller handlet på nettet nådde 195 millioner. Det er en oppgang fra 172 millioner i samme helg året før.

Selv om det var flere innom brukte hver kunde mindre. I snitt handlet kundene for 343 dollar, og det er en nedgang fra 373 dollar i fjor. Samlet omsatte detaljhandelen for 41,2 milliarder dollar, skriver Marketwatch. I samme helg i fjor lå omsetning på 41 milliarder dollar.

Makro i fokus
Det kommer en rekke viktige makrotall fra USA denne uken, og mandag var det duket for målingen på hvordan innkjøpssjefen i Chicago ser for seg utviklingen. Undersøkelsen er organisert som en indeks, og denne steg til 56,1 poeng i november fra 54,2 poeng i oktober. Det var en bedre utvikling enn hva økonomene hadde forventet på forhånd.

Les mer: Innkjøpssjefene ser bedring

Ellers er det særlig en oppdatering på utviklingen i det amerikanske arbeidsmarkedet som vil bli lagt vekt på. Fredag kommer den offisielle rapporten som vil vise utviklingen i den amerikanske arbeidsledighetene og hvordan sysselsettingen gikk i november.

Olje opp
Oljeprisen steg mandag. Den amerikanske referanseoljen WTI koster nå 77,45 dollar fatet, en oppgang på 1,40 dollar. Det er fokus på den spente situasjonen rundt Irans atomprogram. Mandag ble det også kjent at Iran hadde pågrepet fem britiske statsborgere på en yacht som angivelig var i iransk farvann.

Delindeksen for oljeselskaper falt likevel 0,6 prosent, mens delindeksen for oljeservice steg 0,8 prosent.

Dagens nøkkeltall:

Dow Jones +0,34% til 10.344,84

Nasdaq +0,29% til 2.144,60

S&P 500 +0,38% til 1.095,63