Gå til sidens hovedinnhold

Nålene som gir deg energi

Vi testet akupunktur mot vinterens energisug.

(SIDE2): - I teorien kan alle lidelser og symptomer behandles med akupunktur, utenom der en organisk skade er oppstått som for eksempel slitasjegikt. I slike tilfeller kan akupunktur kun virke smertestillende eller lindrende, sier akupunktør og sykepleier Gunhild Sveen ved BA Klinikken i Oslo.

Akupunktur har vært brukt som medisin i Kina siden tidenes morgen og har etter hvert blitt en respektert alternativ behandlingsform også i vestlige land.

Vårt mål med akupunkturen er å få mer energi og ved første besøk foretas et omfattende intervju og Gunhild måler også pulsen min.

- Å kjenne på pasientens puls er en del av diagnostikken. Jeg kjenner pulsen ved håndleddet, nærmere bestemt på arterie radialis, på tre ulike posisjoner. Først og fremst er det viktig å få et helhetsinntrykk av pulsen, rask eller langsom , sterk eller svak, overfladisk eller dyp. Deretter kan man finne ut hvordan energien er i de ulike organer. På høyre hånd lunge, tykktarm, mage, milt og nyre, på venstre hånd hjerte, lever, gallblære og nyre.

Slik vurderer Gunhild meg før hun skal sette nålene:

Hovedproblem: Lite energi på grunn av vinter
Energi: Nokså opplagt, med unntak av ved 14-15 tiden og av og til etter at hun har spist enten det er lunsj eller middag.
Søvn: Sover lett, føler hun ikke får den dype søvnen og hun våkner lett. Kan ha nattesvette enkelte netter.
Smerter: Litt skulder og nakkesmerter på høyre side
Tunge: noe rød, lite belegg, litt tørr
Puls: litt rask og noe tynn puls. Svak i nyreposisjon, spesielt på venstre hånd.

Konklusjon samtale: Mange symptomer peker i retning av et nyreunderskudd, og noe varme i kroppen. Rød og noe tørr tunge og rask puls forteller at det er noe hete eller varme i kroppen. Siden hun har kalde ben, er varmen manifestert i øvre del av kroppen. Nattesvette og lett søvn er tegn på et nyreproblem energetisk tenkt. En strek midt på tungen er det symptomer på en ubalanse i magen.

Jeg velger å bruke nyre-yin underskudd som en hoveddiagnose sett fra et tradisjonelt kinesisk medisinsk ståsted. Tilleggsdiagnosene blir hete i øvre del av kroppen og mage/milt yin-underskudd.

Mål: Styrke energien ved å styrke nyrene, spesielt det som kalles nyre yin, dempe varmen i øvre del av kroppen og styrke magen og milten spesielt yin.

Helle gjennomfører tre behandlinger med denne behandlingen. Ideelt sett burde hun ha 6 til 10 behandlinger for å få et godt og varig resultat.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Følsomme punkter
Gunhild begynner med å sette nålene som er 0,25 mm tykke og 25 mm lange ved anklene. Jeg kjenner et raskt stikk og en plutselig iling nedover mot foten og oppover i leggen. Det kjennes ømt med en gang og jeg var ikke helt forberedt på at jeg skulle kjenne så mye mer enn bare t lite stikk. Jeg har et helt avslappet forhold til nåler, men det er tydelig at disse punktene er følsomme for meg.

- Oj, du kjenner det så godt ja, sier Gunhild. Hun legger til at jeg nok er mer mottakelig enn gjennomsnittet og at det er bra for da vil nålene ha en god virkning for meg.

Nålene i armene, magen og hodet kjenner jeg ikke på samme måte, annet enn en liten iling. Det er anklene, leggen og knærne som kjennes best, men etter noen minutter kjenner jeg nesten ikke at de er der lengre. Jeg ligger med nålene en halvtime og får vite at jeg samme dag kan føle meg litt slapp.

- I dag kan du nok føle deg sliten, men etter hvert bør du få mer energi. Egentlig bør du ha akupunktur 4-6 ganger, men siden vi bare skal teste en liten effekt så tar vi tre ganger intensivt, sier Gunhild.

LES OGSÅ: Lys dreper vinterdepresjon

HVA: Akupunktur ved BA-klinikken i Bygdøy Allé 1 i Oslo. Ved at akupunkturnålene settes i spesifikke punkter på kroppen rettes ubalanser i organer og vev. På den måten kan man få mer energi. Akupunktur er en ca 5000 år gammel behandlingsform fra Kina. Teorien går ut på å skape balanse i kroppen .

HVORDAN: Nålen settes i definert akupunkturpunkt som ligger langs en såkalt meridian. Det er 12 hovedmeridianer i kroppen, som hver tilhører et organ i kroppen. Settes nålen i eksempelvis magemeridianen, så påvirkes mageenergien i følge tradisjonell kinesisk medisin. Meridianer er energibaner i kroppen. Ved sykdom oppstår det ubalanser i denne flyten. Det kan bli for lite, for mye eller blokkert energi i banen(e). Når nålen settes i et punkt langs denne banen kan man ved hjelp av nålen øke energiflyten, dempe den eller løse opp i en blokkering som har oppstått der.

Jeg ble behandlet i tre halvtimer med få dagres mellomrom. Punktvalg: Lunge 7(ved håndleddet), Nyre 6(rett under ankel-kulen på innsiden), Mage 36(på forsiden av leggen under kneet), Milt 6(på innsiden av leggen, rett over ankel-kulen), Ren 4(rett nedenfor navelen), Tykktarm 11(i albuen), Du 20(på toppen av hodet). Punktene på hender og føtter setter på begge sider.

HVORFOR: For å få mer energi.

PRIS: 550 kroner for førstegangskonsultasjon, 450 kroner for oppfølginger og 350 kroner for behandling av barn under 12 år(også laserbehandling).

MIN KONKLUSJON:

Første time - Jeg kjente ingen forskjell, verken samme dag eller dagene etter.
Andre time: - Samme dag kjenner jeg ingen forskjell, men andre og tredje dag og i dagene til min siste behandling føler jeg at jeg helt klart har mer energi. Jeg blir ikke så trøtt verken etter lunsj eller etter middag og går en lang tur istedenfor å krype opp i sofakroken begge dager.
Tredje og siste time: Jeg kjenner nålestikkene og ilingene svakere. Det er mer behagelig å ligge med nåelene den halvtimen. Energien holder seg fortsatt!

(Artikkelen fortsetter under bildet)

HVA KAN AKUPUNKTUR HJELPE FOR?
- Akupunktur kan hjelpe deg for smerte og betennelsestilstander i muskelsystemet, som for eksempel musearm eller tennis-albue, hoftesmerter, knesmerter, nakkesmerter, korsryggsmerter, akillessenebetennelse samt ulike andre leddsmerter, for eksempel smerter i fingerledd.

Gunhild har spesialisert seg på behandling av gravide med akupunktur. De kommer for svangerskapskvalme, tett nese, bekkensmerter og forberedende akupunktur før fødselen. Etter fødselen kan man behandle melkeproduksjonen, brystbetennelse, tretthet og ekstrem svette.

HVEM KAN BEHANDLES MED AKUPUNKTUR?
- Det fins ingen som ikke kan bruke akupunktur. Til min klinikk kommer det alle slags folk, det kan være eldre mennesker, leger, businessfolk, håndverkere og nyfødte barn. Det er ofte svært motiverte pasienter som kommer hit.

HVORFOR ER AKUPUNKTUR EN BRA BEHANDLINGSFORM?
- Akupunktur som behandlingsform tar sikte på å fjerne årsaken til problemet ved å løse problemer fra bunnen av, ikke som en del legemidler som demper symptomene og ubehaget. En vellykket behandling kan dermed gjøre pasienten helt frisk, og behovet for medisiner er borte. Dette kan skje for eksempel ved allergi.

Akupunktur stimulerer også kroppens egne stoffer og mekanismer til helbredelse og en annen fordel er at når et problem behandles får pasienten en ekstra positiv effekt. For eksempel kan behandling av en bihhulebetennelse gi et varig bedret immunforsvar.

LES MER HELSE HER

Reklame

Gigantisk pute: Denne gir optimal sovestilling

Kommentarer til denne saken