Gå til sidens hovedinnhold

Ekskongen kom hjem – over 50 år etter sin død

Levningene flyttet fra Paris til Tirana.

(SIDE2): Han hadde ikke et rojalt navn, og heller ikke en dråpe blått blod i årene – men kong Ahmed Zog I har fortsatt en stor plass i mange albaneres hjerter.

Etter å ha vært statsminister siden 1922, ble Ahmed Zog landets første president i 1925, og tre år seinere erklærte han seg som konge av Albania. I 1939 rullet Benito Mussolinis italienske fasciststyrker inn i Albania, og kongefamilien ble tvunget til å flykte i eksil.

Ekskongen bodde en periode i Egypt, men etablerte seg etter hvert i Paris, hvor han også bodde da han døde i 1961. Her har han også hatt sin grav, helt til nå. Nylig vedtok nemlig det albanske parlamentet at kongens levninger skulle hentes tilbake til hjemlandet.

Graven i Paris ble åpnet, levningene flydd til Albania, og sist helg ble kisten med kongens levninger plassert i det kongelige mausoleet i hovedstaden Tirana.

Hyllet av 3000
Rundt 3000 albanere møtte ifølge nyhetsbyrået AFP fram for å følge prosesjonen med båren, og for å vise den gamle kongen den siste ære. Begravelsesseremonien skjedde med fulle militære æresbevisninger, og ble sendt direkte på albansk fjernsyn.

- Kong Zog er en lysende figur som la grunnlaget for den albanske staten, sa statsminister Sali Berisha ved ekskongens båre, som i noen dager sto plassert i det tidligere kongepalasset for at folk skulle få ta et siste farvel.

Kisten var drapert i det albanske flagget, og sist helg ble båren fraktet til et nybygd mausoleum for medlemmer av kongefamilien. Her hviler nå ekskongen sammen med sin kone Geraldine, sønnen Leka og hans kone Susan.

Presidentrådgiver
Kong Zogs sønn Leka, som var bare to dager gammel da italienerne invaderte, returnerte til Albania i 2002. Ekskronprinsen døde i 2011, og det er hans sønn, som også heter Leka, som er den nåværende tronpretendenten. Han har arbeidet som politisk rådgiver i både utenriksdepartementet og innenriksdepartementet. Siden i sommer har han vært rådgiver for landets president Bujar Nishani.

Albania har vært republikk siden kommunismens fall i 1990, men kongefamilien har aldri frasagt seg retten til tronen. Begravelsesseremonien ble organisert av landets konservative regjering, som del av markeringene av at det i år er 100 år siden Albania ble fritt, etter å ha vært en del av det ottomanske riket.

Kommentarer til denne saken