Det å velge det riktige barnespillet kan være vanskelig. For i tillegg til å vurdere smak og preferanser er det selvsagt også viktig at spillet er passende for et barn i den alderen. Heldigvis har noen tatt ansvar, og siden 2003 har omtrent alle spill kjøpt i butikk her til lands inneholdt en såkalt «PEGI»-bedømmelse.
Dette er en todelt merking som består av et tall i en boks på front av spillomslaget, samt et visst antall emblemer av tilsvarende størrelse på baksiden. Disse kan gi deg som kjøper veldig mye matnyttig informasjon som kan hjelpe deg med å bedømme om et spill passer for et barn eller ikke.
PEGI-merkingen bedømmes av et nederlandsk råd kalt NICAM, i samråd med det britiske «Video Standard Council». Begge disse organene har lang erfaring og kompetanse med evalueringsarbeid av andre medier i tillegg til TV-spill, og støttes blant annet av Europarådet.
Informasjonen du kan tolke ut ifra disse symbolene er også universell for spill til alle systemer, være det seg Nintendo DS eller Xbox 360. Dermed er det ingen grunn til å uroe seg for at vidt forskjellige kriterier hersker i ulike leire.
Start med alder
Når man bedømmer PEGI-merkingen så burde man starte med emblemet foran på spillesken. Dette inneholder et tall som forteller om en veiledende minstealder for å spillet det aktuelle spillet. Spill deles inn i totalt fem aldersgrupper: 3, 7, 12, 16 og 18. Det er viktig å merke seg at denne merkingen kun tar for seg anbefalt alder for å oppleve innholdet i spillet, og aldeles ikke sier noe om vanskelighetsgrad eller kvaliteten på det
Når du leter etter barnespill så er det gjerne de to laveste aldersgruppene som er interessante. De utgjør også brorparten av spillene der ute, og hele halvparten av alle spill merket av PEGI er for barn på tre år og oppover.
Denne kategorien inneholder spill som er passende for alle aldersgrupper. Noe vold i en komisk kontekst, slik som Snurre Sprett eller Tom & Jerry, vil kunne finnes. Her skal alle figurene være fiksjonelle og ikke knyttes til ekte personer. Spillet skal heller ikke inneholde bilder eller lyder som kan skremme småbarn. Til slutt skal spillet være fritt for banning, nakenhet og referanser til sex.
Er spillet merket for barn på syv år og oppover så gjelder mange av de samme punktene. Forskjellen er at disse spillene kan inneholde noe nakenhet, men aldri i en seksuell kontekst. De kan også inneholde visse skremmende lyder eller bilder.
Siden PEGI er en samlet europeisk forening så vil du i de aller fleste europeiske land finne den samme merkingen Det betyr at du kan være trygg på at innholdet du handler på vei hjem fra ferieturen også er passende etter norske kriterier. Noen steder vil man kunne finne lignende merkinger på spillomslaget fra et forbund kalt ESRB, men disse følger gjerne andre kriterier enn PEGI-merkingen. Denne merkingen tilhører likevel sjeldenhetene her i Europa.
Grundig merking
Spill som deler aldersmerking så kan de ha veldig ulikt innhold, og det er her de mer spesifikke symbolene kommer inn i bildet. På baksiden av esken finner du et visst antall bokser med ulike bilder, og disse viser deg akkurat hva slags innhold du kan forvente å finne i spillet.
En knyttet neve betyr at spillet inneholder vold, uten at det må være blodig av den grunn. En snakkeboble med «bannetegn» inni betyr at det er banning i spillet. Finner du en edderkopp på baksiden av omslaget så kan spillet være skummelt for små barn. Videre kan man finne en avbilding som representerer de to kjønnene, dette er en indikator på at spillet inneholder sex, nakenhet eller referanser til nevnte.
Blant de siste symbolene finner vi en sprøyte, som representerer rusbruk i spillet, i tillegg til terninger og tre silhuetter av mennesker. Disse representerer henholdsvis at det vises hasardspill og diskriminering. Et annet nøytralt symbol er en jordklode tilkoblet tre datamaskiner, som viser at man kan spille på Internett.
Noen ganger spesifiseres disse symbolene ytterligere med litt tekst, og for barnespill gjelder dette som regel for å spesifisere at volden enten er tegneseriebasert eller urealistisk.
Videre kan man på Internett finne en tredje merking, som består av en grønn boks som lyder «PEGI OK». Dette betyr at det samme rådet har sett over nettspill og gitt de tommelen opp for å kunne spilles av barn i alle aldre.
Ikke en fasit
Selv om PEGI-systemet er svært gjennomarbeidet og har blitt en europeisk standard så kan det likevel ikke tilby deg all informasjon du trenger. Derfor bør det helst brukes som en grov sil til å automatisk utelukke titler som er åpenbart uaktuelle, for så å ta andre hjelpemidler til hjelp for å gjøre et endelig valg.
Et godt tips er å søke opp klipp av aktuelle spill på for eksempel Youtube, slik at man får et inntrykk av hvor voldelige de er. Videre kan anmeldelser være til stor hjelp for å bedømme ting som vanskelighetsgrad, varighet og den faktiske kvaliteten på spillet.
Hvis du handler spill over disk kan nok også betjeningen være behjelpelig med å komme frem til et godt kjøp. Det viktigste er nok likevel til syvende og sist at man har en god dialog med mottakeren av spillet, slik at man sammen kan bli enige om fornuftig grensesetting og det rette valget.