Lilleng og barna bor i et flott strøk, på Nordåsneset. Villaene ligger på rekke og rad. De fleste av dem med sjøutsikt og velstelte hager, noen av dem med porscher i oppkjørselen, skriver Bergensavisen.

Men ikke alle i området har nødvendigvis lommene full av penger», som man sier i Bergen. Lilleng, som har en inntekt på omlag 17 000 kroner i måneden, har overtatt barndomshjemmet sitt der, og er en av dem som må snu på kronene.

Likevel er hun en av huseierne som fikk aller høyest eiendomsskatt av alle i gaten, viser en kjapp sjekk BA har gjort.

– Vi er blant dem som ikke alltid har råd til reise på sommerferie, og jeg ble helt skjelven da jeg åpnet brevet fra kommunen, sier Lilleng.

Borgerlig flertall

Byrådspartiene Høyre og Frp fikk før jul med seg Venstre og KrF på å innføre eiendomsskatt i byen vår. Nå i mai kommer den første av årets tre regninger i posten. Eiendomsskatten slås sammen med avgiftene for vann og avløp. Avgifter som også har gått kraftig opp.

– For min del ble denne regningen i mai på 8 900 kroner. Jeg satte kaffen i halsen, sier Lilleng.

Hun mener folk skal ha god råd, skal de klare å betale en slik regning på strak arm.

– Jeg er ikke alene om å ha det slik. Skilsmissestatistikken taler for seg, det skjer halvparten av alle par. Mange er aleneforsørgere, og de vil fårdet ekstra tøft i disse tider. Det gjelder også enslige som sitter igjen med store boliger, sier Lilleng.

Som BA har skrevet mange ganger tidligere, er det flust av eksempler på at helt tilsvarende hus får forskjellig skatt.

Lilleng, altså, får nesten høyest skatt i nabolaget, med 13 400 kroner i året. Hun har klaget til skatteetaten på avgjørelsen, men har ikke store håp om en nedsettelse.

Årsaken til at kommunen starter opp innkreving av eiendomskatt er at politikerne har latt de kommunale byggene forfalle i årtier.

Vedlikeholdsetterslepet er enormt, og Bergen kommune fikk til slutt kniven på strupen av Arbeidstilsynet.

Mange av skolene var helsefarlige.

Fra før er kommuneøkonomien stram, og selv de borgerlige partiene hadde ikke noe valg: Det må 540 millioner kroner inn i ekstraskatt i året for å kunne betale for rehabilitering og nybygging.

Fra før krevde kommunen inn cirka 200 millioner kroner i året i eiendomsskatt fra næringsdrivende.

Den totale eiendomsskatten i Bergen er altså på omlag 750 millioner kroner.

Stemte Høyre

Ved forrige valg stemte Lilleng Høyre. Det har hun også gjort ved tidligere valg. I år blir det annerledes.

– De gikk jo til valg på å ikke øke, eller engang innføre eiendomsskatten. De truet med at Arbeiderpartiet var dem kom til å finne på noe slikt. Men så gjør de det selv. Alt var bare valgflesk og tomme ord, sier alenemoren.

Lilleng sier at hun har vurdert å stemme Arbeiderpartiet nå .

– De vil også innføre eiendomsskatt, ja. Men de har et høyere bunnfradrag på den. Samtidig, jeg vet ikke hvem jeg vil stemme på. Jeg er blitt desillusjonert av politikerne våre.

Les flere saker fra Bergensavisen her.