Gå til sidens hovedinnhold

- Jenter? En veldig trist historie...

Alexander Rybak er redd han forblir singel frem til september.

(SIDE2): Alexander Rybak (23) er redd han blir singel frem til september.

Melodi Grand Prix-boosten er nesten bare en bonus for den unge artisten. De første låtene til hans debutalbum «Fairytales» begynte å ta form for nesten to år siden, og selv om hans deltakelse i sangkonkurransen får mest fokus, er platen hans baby.

- Først var det turné og så to uker i studio for å gjøre ferdig noen låter, mens jeg nå om dagen må balansere mellom miksing av albumet, gjøre ferdig coveret, design til booklet, konsertøving med band, promo, intervjuer, bilder... og forberedelser til Grand Prix, sier Alexander til 730.no på telefonen mens han egentlig skal spise lunsj.

Album først
Det er ikke tilfeldig at MGP kommer nederst når Nesodden-gutten ramser opp innholdet i sin hektiske hverdag.

- Så klart. Grand Prix er jo over etter et par uker, mens albumet kommer til å være her for resten av livet, sier han på en måte som indikerer at det egentlig sier seg selv.

- Albumet er catchy popmusikk, ikke bare hallingdans, og jeg er grisefornøyd.

Ifølge plateselskapet EMI har det blitt en «blanding av russisk nostalgia og norsk optimisme», hvor Alexander har skrevet det meste selv. Dessuten komponerer han og arrangerer.

- Først legger jeg på én fiolin, og så dubber jeg den fiolinen om og om og om igjen, og flere forskjellige stemmer og voiceinger, slik at det til slutt høres ut som et kammerorkester, mens det egentlig bare er meg. Men jeg kan love at folk ikke får vondt i hodet av fele etter å ha hørt gjennom hele albumet. Det er ikke «Fairytale». Det er ikke fiolinreff på hver eneste sang.

Låten som følger den nevnte hitsingelen (nummer 1 på VG-lista i 8 uker på rad) heter «Funny Little World», og ble levert til radio denne uken.

Fiolin som gitar
Den ferske 23-åringen, som igjen byr på kjærlighet som en rød tråd, har stor tro på sin nye singel.

- Vi har vist frem albumet til folk og alle liker de ni sangene veldig godt. Men det er én som er ekstra kommersiell som alle faller for, «Funny Little World». I de første 20 sekundene kommer det fiolinklimpring, jeg bruker fiolinen som en gitar, så det nesten høres ut som en ukulele. Når jeg spiller den for folk for første gang, så ser de stygt på meg og sier «det her er jo Jason Mraz»... Men etter de 20 sekundene sier de «unnskyld, unnskyld, unnskyld, unnskyld, jeg tar det tilbake».

Les på 730:Tone Damli Aaberge: Hele Norges Minni Mus

Plateinnspilling innebærer at man konstant må høre seg selv synge. 730.no lurte derfor på hva Alexander Rybak lytter til når han skal koble av?

Alex: Koble av som i å slappe av?

Ja, når du ikke jobber og ønsker å høre på musikk.

Alex: Nevn fem forskjellige tenkelige situasjoner.

Vel, hva med en denne: Du sitter på flyet fra Oslo til Bergen og skal høre på iPod-en i 45 minutter.

Alex: Hvordan er stemningen? Jeg går jo gjennom et helt følelesregister på 45 minutter.

Haha. Eh...

Alex: Okay, la oss heller si at jeg går rundt i byen på en solskinnsdag og spiser is og smiler til jentene. Og at de ler av meg. Da hører jeg på «Drømmedama» med Trang Fødsel eller Postgirobyggets «En solskinnsdag». Alt som er norsk ville passe bra.

- Men når jeg føler meg tøff eller plutselig blir dritsur eller bestemmer meg for å ta 15 pushups, da hører jeg på «Without Me» med Eminem. Hvis jeg føler meg litt «too cool for school» og kanskje er interessert i en jente og må manne meg opp, hører jeg på den fantastiske «Valsen» til Klovner i Kamp. Den er dritbra.

Den engelske unnskyldningen
- Norsk musikk er best når den er på norsk. Det er ikke noe som er så deilig som Kaizers Orchestra, selv om man ikke skjønner et ord. Jeg er aldri så troverdig som når jeg synger på norsk.

Det er likevel engelske tekster som gjelder for Alexander, men som han selv sier; Han har en god unnskyldning. Singer-songwriteren er allerede signert i flere forskjellige land hvor albumet skal utgis, og hans internasjonale status har naturligvis fått mye oppmerksomhet i Norge. Alexander forteller at han ikke frykter janteloven, men at han liker å «jekke seg selv ned».

- Jeg er litt lei av at media blåser opp ting, selv om det er koselig. Media er jo hyggelig mot meg. Men hadde en eller annen fra Usbekistan spilt for fullt hus på John Dee (liten Oslo-klubb), så hadde de i Usbekistan skrevet at han var en megasuksess i Norge. Men hvis jeg står på scenen i Tyskland foran 20 000 mennesker, så blir jeg glad.

Les også: Jade (21): - Alexander er skjønn!

Rybak er altså ikke misfornøyd med oppslagene, og han får med seg en del av alt som blir skrevet.

- Hvis jeg hadde følt at det var slitsomt å lese om meg selv, så hadde jeg ikke lest om meg selv. Så jeg leser saker av og til, for å lære hvordan pressen siterer meg så jeg ikke sier noe feil neste gang. Jeg vil ikke støte folk, det er ikke noe vits. Eller, med mindre jeg har lyst til å støte en person, haha.

- Media må få skrive om det de vil, folk får jo lov til å snakke om det de vil. Det viktigste er at jeg får fokusere på musikken. Jeg føler meg ikke dårlig behandlet hvis en sak handler om alt annet enn musikken, det er bare kult at de lurer. Det er som når man er på date med en jente, da er man veldig interessert i henne.

Alexander referer ofte til piker, kanskje fordi han (angivelig) ikke har tid til jenter.

- Hehe, det der er en veldig trist historie egentlig. Jeg har kommet helt ut av det, og det ser ut som jeg ikke har én eneste fridag før i september, så jeg blir vel singel. Men kanskje det fører til gode sanger, gode følelser og gode minner.

Eller kanskje hans nye singel «Funny Little World» pussig nok blir ekstra aktuell, type troll i ord.

- Låten handler om hvor morsomt det er at man plutselig kan forelske seg når man absolutt ikke skal forelske seg.

Reklame

Vi har testet 20 påskeegg - sjekk hvilke som får best karakter

Kommentarer til denne saken