Gå til sidens hovedinnhold

Alf-Helge varslet krisen - nå spår han jubel

- Ingen likte det jeg sa sist, sier mannen som spådde kollapsen.

- Det blir flåsete å si løp og kjøp, men ser man litt fremover, tør jeg nesten si man vil doble pengene de neste halvannen årene, sier Alf-Helge Holtskog, tidligere aksjemegler i DnB Nor Markets, nå formuesforvalter i Sigmafondene til NA24.

NA24 – din næringslivsavis

Mange ristet på hodet da Holtskog våren 2008 spådde Oslo Børs nord og ned og salgsanbefalingen var krystallklar. Han anbefalte folk å sette pengene i banken. Holtskog fikk en tøff mai måned da børsen toppet på rekordnivåer drevet i været av oljeprisen. Utover sommeren og høsten ble situasjonen derimot snudd på hodet, og Holtskogs spådom ble en fulltreffer.

Nå er Holtskog ute igjen, men denne gang med totalt motsatt budskap.

- God avkastning fremover
- Jeg tør nesten si at bunnen er bak oss, og vi er nå inne i en periode der vi får god avkastning de neste to årene. Grunnen er at aksjemarkedet tar inn over seg alle de negative nyhetene med en gang, mener Holtskog.

Han sammenligner med depresjonen på 1930-tallet.

- Depresjonen varte i ti år. Aksjemarkedet falt i halvannet år, og så steg det i åtte år, påpeker Holtskog.

Forvalteren jobbet i DnB Nor Markets i Kristiansand som megler fram til han gikk ut i pappaperm i august. Nå er han på plass i Sigmafondene, også de i Kristiansand, og hadde sin første arbeidsdag i går.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev

- Satser jobben
- Du kan si at jeg har satset jobben min på dette. Nå tjener jeg ikke penger uten at kundene mine tjener penger. Men signalene er så klare. Det vil være lurt å investere for dem som har muligheten, sier Holtskog.

- Hva med risikoen?

- Man kan aldri si at risikoen er lik null. Men jeg synes risikoen er veldig liten nå på nedsiden. Da børsen var under 200, var det priset inne at det ikke skulle være vekst de neste ti, tolv årene. Men med så lav rente verden over, og så mye penger som puttes inn i markedet, vil du få vekst før den tid. Og da er markedet plutselig billig, mener Holtskog.

Forvalteren mener det bare er tre, fire ganger i historien Oslo Børs har vært så billig som disse nivåene.

- Da har det alltid vært lønnsomt å være med. Jeg er villig til å inngå veddemål om noen skulle være interessert, reklamerer Holtskog, som mener en valgfri bordeaux-vin kunne være en passelig innsats.

- Stiger på negative nyheter
Holtskog peker på paradokset at Oslo Børs vil stige framover, samtidig som man blir pepret med negative nyheter. Dette kommer av at børsen i all hovedsak har priset dette inn allerede.

- Skal si du har skiftet syn på et halvt år?

- Ja. Og grunnen er at det har gått så mye raskere enn jeg hadde trodd. At nedgangen har skjedd på tre, fire måneder, er svært overraskende. Aksjemarkedet har tatt inn over seg alt det negative på en gang. Derfor snur markedet nettopp på grunn av at det har gått så fort. Det er helt topp å sammenlike med 1930-tallet i disse tilfellene, mener Holtskog.

- Noen vil gå konk
Holtskog er klar på at noen selskaper skal gå konk, og vil ikke komme med konkrete kjøpsanbefalinger på enkeltaksjer. En sektoranbefaling er likevel klar

- Det vil komme en opptur i oljeprisen, og så kan man plukke aksjer etter det. Energiaksjer er noe av det Oslo Børs er best på, sier Holtskog, mens oljeprisen igjen klatrer over 50 dollar fatet under intervjuet med NA24.

Holtskog understreker viktigheten av å nå gå langsiktig inn i aksjemarkedet.

- Det er veldig lett å gå ut for tidlig.

Krystallklar melding
- Dette er krystallklar tale?

- Ja. Det var det i fjor vår også, og det var ingen som likte det den gangen.

- Hva er det som har fått deg til å snu?

- Jeg gikk ut i pappapermisjon 1. august. Da satt jeg på utsiden av markedet og klarte å se de lange bølgene. Det klarer man ikke å se når man sitter midt i det. Da jeg satt på utsiden, begynte jeg å skjønne at det var gode kjøpsmuligheter. Når man sitter mitt i det, og ser markedet synker ned i gjørma blir man deprimert. Men er man på utsiden, da ser man det er muligheter, og man klarer å beholde fornuften. Det var det som hjalp meg veldig, forklarer Holtskog.

- Så i sum?

- Det er nå en omfattende krisemaksimering, men det er priset inn i markedet. Kom på børs og vær der. Tiden er inne nå. Det er bare å få dette fram på ett eller annet vis, fastslår Holtskog.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Få næringslivsnyheter direkte på mobilen: Send NA24 START til 1930 (tjenesten koster kr. 4,- per melding).

Reklame

Slik sparte Charlotte 15.000 kroner på billånet

Kommentarer til denne saken