Interessen for det kinesiske selskapet har vært enorm, og hundretusener av aksjekjøpere ville sikre seg en bit av den kinesiske netthandelsgiganten Alibaba da selskapet skulle børsnoteres på Wall Street i New York fredag.

Selskapets aksjer ble fredag omsatt for 99 dollar per stykk. En oppgang på over 40 prosent fra forhåndsprisen på 68 dollar torsdag kveld.

I løpet av de ti første minuttene skiftet over 100 millioner aksjer hender.

Bare forhåndssalget innkasserte 21,8 millioner dollar til selskapet, og med fredagens handel er det ventet at beløpet vil stige til 25 millioner dollar, nærmere 160 millioner kroner, noe som gjør børsnoteringen til den største i historien.

Den forrige rekorden ble satt i 2010, da Agricultural Bank of China brakte inn 22 milliarder dollar, rundt 140 milliarder kroner.

Oljefondet
Den økte prisen reflekterer sterk etterspørsel blant investorer som er ivrige etter å få en fot innenfor Kinas voksende internettsektor. Alibaba håndterer flere transaksjoner enn Amazon, eBay og PayPal til sammen og kontrollerer 80 prosent av Kinas netthandel.

I USA er imidlertid selskapet svært lite kjent, og børsnoteringen skal bidra til å finansiere selskapets utvidelse i USA og andre steder.

Meglerhuset TD Ameritrade sier til Reuters at halvparten av selskapets bestillinger fredag morgen, var på aksjer i Alibaba.

Det norske oljefondet antas å være blant dem som har sikret seg kjøp av aksjer i selskapet, som ble startet av Jack Ma i 1998.

Forhåndssalg
Børsdebuten for Alibaba-aksjene ble utsatt i over to timer fordi bankene var i full gang med å behandle forhåndskjøpte aksjer.

For å sikre handel i aksjen på aksjens første børsdag, hadde selskapets rådgivere på forhånd gjort avtaler med investorer om å kjøpe en gitt andel av aksjene som blir gjort tilgjengelige under børsnoteringen.

Investorene får da kjøpe aksjer til tilbudspris, en pris som rådgiverne har beregnet seg fram til som en sannsynlig utgangspris for aksjen. (©NTB)

Seadrill tok Oslo Børs med seg i fallet
Tor Olav Trøim sier farvel til riggselskapet Seadrill. Nyheten sendte både selskapet og Oslo Børs i rødt fredag.

Fredag ettermiddag ble det kjent at Trøim trekker seg fra styret i Seadrill. Nyheten sendte Seadrill-aksjen ned 4,07 prosent ved børsens stengetid, en nedgang som også sørget for at Oslo Børs endte dagen i minus. Hovedindeksen endte på 618,28 poeng – ned 0,11 prosent.

- Styret vil takke Trøim for mange års tjeneste, og for hans rolle i å utvikle Seadrill til verdens ledende offshore-entreprenør, skriver selskapet i en børsmelding.

Styreleder John Fredriksen sier i meldingen at han anser sin eierandel i Seadrill som en langsiktig investering, og at investorene kan være trygge på at det ikke blir noe salg i overskuelig fremtid.

Av de ti mest omsatte selskapene gikk også Statoil (-0,06), Yara International (-0,29), Norsk Hydro (-1,99), Subsea 7 (-1,51), Telenor (-0,14) og Petroleum Geo-Services (-0,57) i rødt, mens Marine Harvest (+1,99), DNB (+0,25) og Schibsted (+0,84) gikk i pluss.

I Paris steg CAC 40-indeksen 0,03 prosent, mens DAX-indeksen i Frankfurt og FTSE 100-indeksen i London steg henholdsvis 0,12 og 0,43 prosent.

Nordsjøolje ble fredag ettermiddag omsatt for 97,63 dollar fatet, mens tilsvarende mengde amerikansk lettolje ble priset til 91,31 dollar. (©NTB)