(SIDE2:) Både menn og kvinner opplever at de sover dårligere når de har drukket alkohol, men nyere forskning viser at dette spesielt gjelder kvinner.

Mer fra Side2.no: Besøk forsiden

Sover mindre
En ny studie publisert i Alcoholism: Clinical & Experimental Research viser at kvinners søvn blir mer avbrutt enn menns når de har drukket alkohol av en viss mengde. De sovner gjerne raskt, men våkner også ganske kjapt igjen.

Det er tidligere kjent at kvinner tåler mindre alkohol enn menn. En kvinne som veier det samme som en mann trenger bare 90 prosent av volumet han drikker for å oppnå samme alkoholprosent i blodet.

Hvorfor er usikkert. Noen mener det er fordi kvinner har mindre vann i kroppen, andre fordi de har færre enzymer i magen som bryter ned alkohol enn det menn har.

- Kvinners alkoholinntak påvirker derfor leveren, hjertet, hjernen og tarmene raskere enn hos menn, sier Elizabeth Epstein, professor ved Center of Alcohol Studies ved Rutgers universitetet til Newsweek.

Osteoporose
Derimot skal kvinner over 50 år ha en positiv virkning om de drikker lettøl og rødvin.

I motsetning til menn kan det se ut som den alkoholen har en god effekt på kvinners skjelett. Mange flere kvinner enn menn får beinskjørhet i eldre år.

En ny undersøkelse, publisert i British Journal of Medicine og gjengitt av BBC, viser at små mengder alkohol daglig kan gi mindre sjanse for hjertesykdom. Med små mengder menes dog et glass øl eller mindre.

Graviditet
Studier både fra Danmark og andre land viser også at inntak av alkohol kan ha betydning om kvinnen ønsker å bli gravid. I dag drikker kvinner generelt mer enn de gjorde før, og forskningsrapporter tyder på at fem glass eller mer i uken har en direkte innvirkning på fertiliteten.

Dette gjelder derimot ikke menn i like stor grad, selv om alkoholinntak også kan ha betydning for kvaliteten på sædcellene.