Gå til sidens hovedinnhold

- Snakk med foreldrene

Det er viktig å reagere når barn blir utsatt for omsorgssvikt.

(SIDE2): - Det at andre voksne reagerer og viser omsorg, gir barnet bekreftelse og anerkjennelse for den opplevelsen de selv har. Uten slik anerkjennelse, kan det bli vanskelig for barnet å vite om det de opplever er sant eller ikke. Det påvirker hele deres selvbilde og personlighet, sier Ulrika Håkansson, regionalkoordinator ved Bufetat region Øst til NRK Puls .

I programmet Puls i kveld er tema: Når skal vi bry oss? Er det greit at vi plutselig flytter grensene for alkoholbruken i ferien, og bør vi blande oss når vi mener at foreldrene på nabobordet går for langt?

- Han drakk seg dritings
Nettstedet Ung.no er et forum der unge kan stille spørsmål og skrive om sine historier anonymt. Når Side2 tar en kikk er det lett å se at mange barn lever med foreldre som drikker for mye, og er redde. Her er noen av spørsmålene på nettsiden.

«Hallo. Pappaen min drikker en del. Av og til er han sykt vimsete og fjasete og bare babler i vei om masse tull. Gjentar ting hele tiden også. Han drikker MYE. Røyker gjør han også. Hvordan kan jeg få han til å drikke litt mindre? hadde også en episode da pappa, meg og ei venninne var på tur/retur tur til Danmark, han drakk seg dritings og securitas vaktene anmeldte han. det var faen så flaut. Hva skal jeg gjøre?»

«Min mor er alkoholiker og når hun drikker blir hun voldelig og veldig ubehagelig. Dette har jeg levd med i ca. 5 år og nå er det nok. Først håpet jeg at det ville ordne seg selv, så prøvde jeg å hjelpe, så stoppet jeg å bry meg og nå er jeg trøtt av alt hennes drit. Hun truer med skilsmisse, drap (på min far) og dagen etter later hun som ingenting har skjedd. Hva kan jeg gjøre?»

«Moren og Faren min drikker ganske ofte, og jeg er redd det skal gå galt jeg blir ofte slått når pappa drikker mye, hva skal jeg gjøre, jeg er kjempe redd :' (»

Er du bekymret?
Håkansson mener folk i større grad burde snakke direkte med foreldrene når man er bekymret.

Dersom du blir vitne til vold mot barn, for eksempel et barn som blir slått på butikken, skal du gripe inn der og da.

- Si at dette ikke så noe ok ut. For barnet er det av stor betydning at noen gir dem en bekreftelse på dette der og da, og ikke bare ser en annen vei, sier Håkansson til NRK.

Puls sendes på NRK, mandager klokken 19:45

Har du foreldre som drikker for mye alkohol?

Ta kontakt med ung.no,

barnogunge.no

eller ta kontakt med Røde Kors for å snakke med en voksen.

Er du voksen og i tvil om hva du bør gjøre, med noe du er vitne til? Ring Alarmtelefonen 116-111. Den er døgnåpen.

LES FLERE HELSESAKER HER

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien

Kommentarer til denne saken