Gå til sidens hovedinnhold

- Alle med nye hus må få 50.000 kroner

Rullestol- og klimakrav skal ikke folk måtte betale for, mener sjeføkonom.

Onsdag melder Boligprodusentenes Forening om markant nedgang i bygging og salg av nye boliger.

Trenden har i lang tid vært nedadgående.

- Vi toppet på rett rundt 30.000 enheter i 2012, så ble det 25.000 i fjor og nå er vi på vei mot et eller annet sted rundt 15.000 enheter, sier Jan Ludvig Andreassen, sjeføkonom hos Eika, til Nettavisen NA24.

Han har i lang tid advart mot utviklingen, og de store ringvirkningene dette gir i økonomien.

- De totale boliginvesteringene i Norge er på 140 milliarder kroner, men nå er vi på vei til å få 40 milliarder av disse visket bort. Vel ti prosent av de ansatte i byggebransjen har gått ledige i vinter. Finansdepartementet sier at eksporten kommer til å ta seg opp på grunn av at det blir bedre tider i Europa og en svakere kronekurs. Det er riktig, men det tar tid og det blir heller ikke mange flere arbeidsplasser av at man smelter litt mer aluminum.

- Så vi har virkelig bruk for de boligene som nå bygges, sier han.

Salget stuper
Igangsettingen av boliger i 2013 var 6,1 prosent lavere enn i 2012, mens salget endte 11,8 prosent under nivået i 2012.

- Siste halvdel av 2013 trekker salget kraftig ned sier Per Jæger, administrerende direktør i Boligprodusentenes Forening, i en pressemelding.

Han sier at de er bekymret for igangsettingen av boliger fremover, dersom det dårlige boligsalget fortsetter.

Les mer: Salg av nyboliger faller

- Gi folk penger
Andreassen mener at en markant årsak til de svake tallene er at prisene på nye boliger er så mye høyere enn for brukte boliger.

- Prisene på brukte boliger er altfor lave, sier han.

En medvirkende faktor til prisforskjellen legges på nye tekniske krav.

- Rullestolbruk og energikrav er ikke kvalitetshevinger som øker boligenes verdi. De kommer fordi storsamfunnet har egne ønsker. Tilpasninger til rullestol vil lette fremtidige budsjetter, blant annet ved at folk kan bo lenger hjemme og at man må bruke mindre penger på å tilpasse offentlige bygg.

- Og de CO2-greiene er ikke noe folk har villighet til å betale for, men som storsamfunnet pålegger dem. De tekniske kravene er en form for skatt på nyboliger og en type skatt som burde kunne oppveies av en form for subside, mener sjeføkonomen.

Han mener at ettersom staten pålegger folk ting de ikke ønsker må staten også være med på å betale for det.

- Koster disse tekniske kravene for eksempel 50.000 kroner ekstra, så bør folk som kjøper nye hus få en sjekk fra det offentlige på det samme beløpet, mener han.

Enda flere tiltak
Andreassen mener imidlertid også at dette alene ikke er nok for å få bukt med problemene.

- Det er veldig mange byer og bygder hvor det er satt opp leilighetskomplekser med 10 ledige leiligheter. Det er først og fremst Stavanger/Sandnes, Oslo/Bærum og Stor-Trondheim hvor byggekrisen slår hardest inn. Dette vil nå slå hardt inn på detaljhandelen i disse områdene, advarer han.

Som en konsekvens av dette må Siv Jensen komme med ytterligere tiltak og rentenivået må barberes.

- Det er farlig om man bare fortsetter å bygge uten å gjøre noe, for da kan vi få en krise. Måten å motvirke dette på er rentekutt og subsidier. Boligbygger-bransjen må subsidieres og vi må få boliglånsrenten ned på 2-tallet, mener sjeføkonomen.

Dermed ønsker han altså at både tilbud- og etterspørselsiden støttes av skattepenger.

Reklame

Halv pris hos Ferner Jacobsen

Kommentarer til denne saken