Gå til sidens hovedinnhold

Ti matvarer som kan gi allergi

Sjekk listen som kan trigge allergiske reaksjoner.

(SIDE2): Allergiske reaksjoner på matvarer kommer av at kroppen reagerer på enkelte av proteinene i maten. Noen får svært kraftige reaksjoner selv av ørsmå mengder av den matvaren de ikke tåler mens andre får lettere ubehag som går over uten å gi dramatiske konsekvenser. Det skriver Norges Astma- og allergiforbund (NAAF) på sine sider.

Hva er matvareallergi?
Matvareallergi er vanligere hos barn enn hos voksne. De fleste vokser heldigvis av seg matvareallergien i førskolealder.

Det er ikke uvanlig å reagere på mer enn en matvare. Betegnelsen «oralt allergisyndrom» anvendes ved matvareoverfølsomhet der lokale symptomer fra munnhulen dominerer. Noen opplever at det klør helt ut i ørene.

Symptomene kan øke og spre seg til flere organer og i verste fall kan anafylaktisk sjokk oppstå, men dette er meget sjelden hos oss i Nord-Europa, skriver naaf.no.

- Flere går rundt uten å vite at de har matallergi eller matintoleranse og som ikke får en god løsning på problemet, kanskje fordi de ikke tenker at plagene er knyttet til mat og kan bedres med kostholdsendring, fortalte klinisk ernæringsfysiolog Tina Hamelten til Side2, nylig. Hun hjelper mennesker som trenger hjelp til en kostholdsplan etter å ha fått ulike diagnoser innen for matallergi.

Sjekk om du kan være i faresonen her: Har du matallergi?

Ifølge nettstedet TLC.com er disse ti matvarene noen av de vanligste allergi-triggerne:

Selleri
Er du allergisk mot selleri kan huden din bli irritert og du kan bli rød og hoven rundt munnen. Andre reaksjoner kan være astma, allergisjokk og nysing. Selleri er oftest mest allergifremkallende i rå tilstand, men mange allergikere kan reagere på selleri uansett hvilken form den kommer i.

Hvis du har pollenallergi er sjansen større for at du også kan være allergisk mot selleri og få en såkalt «kryssreaksjon». Omkring 70 prosent av alle bjørkepollenallergikere får reaksjon på en matvare – oftest nøtter, kiwi eller rå gulrøtter, epler og pærer. Burotallergikere kan reagere på selleri og flere typer urtekrydder. Som regel utvikles pollenallergien først, kryssreaksjonene kommer senere.

Sesam
Å være allergisk for sesam er ikke så vanlig i den vestlige verden, men i for eksempel Japan og Kina er allergiformen mer vanlig.

Er man først allergisk mot sesam er det ikke så lett å vokse av seg denne allergien.

Får man en allergireaksjon kan man besvime eller gå inn i anafylaktisk sjokk (allergisk sjokk).

LES MER HELSE HER

Melk
Kumelk er den matvaren som gir flest allergiske reaksjoner på verdensbasis. Særlig gjelder dette for små barn. Det anslås at omtrent 2-5 prosent av alle barn har allergiske reaksjoner på melk, før de fyller ett år.

Ved kumelkeallergi overreagerer kroppens immunsystem på melkeproteiner enten ved å produsere allergiantistoffer eller ved en aktivering av betennelsesceller eller en kombinasjon av disse.

Hver gang man spiser mat som inneholder melkeproteiner, vil immunsystemet reagere allergisk. Histamin skilles ut flere steder i kroppen og gir symptomer som for eksempel diaré, oppkast, magesmerter eller hudplager (elveblest, eksem).

Verken ost, margarin, smør, yoghurt, fløte, iskrem eller rømme kan brukes. Det finnes imidlertid melkefri margarin og erstatningsprodukter for mange av de vanligste meieriproduktene basert på soya, solsikke og andre plantebaserte råvarer.

Små barn bør ha en melkeerstatning, spesialtilpasset for allergikere. Ungdom og voksne kan godt benytte melkelignende drikker som risdrikk, havredrikk eller soyamelk.

Egg
Hva slags reaksjoner som oppstår hvis en med eggallergi spiser egg eller mat som inneholder egg, varierer fra person til person. Eksempler på reaksjoner er diaré, magesmerter, elveblest, forverring av eksem, pusteproblemer/astma og allergisk sjokk. Det er eggeproteinene som fører til reaksjon. Disse finnes både i eggehviten og eggeplommen. Enkelte eggallergikere kan også få symptomer av os fra steking og damp fra eggekoking og kan da reagere med astma og/eller allergisk snue.

Matvarer som ofte inneholder egg er: Kaker, kjeks, dressinger, remulade, majones, majonessalater, sennep, spaghetti, makaroni, vafler, pannekaker, fylt sjokolade kokosboller, konfekt, enkelte typer pasta, panerte retter og gratenger. Dette fordrer at man leser innholdsdeklerasjonen veldig nøye før man spiser matvaren. Ifølge merkeforskriften skal alle produkter tilsatt egg merkes med dette i varedeklarasjonen.

Peanøtter
En peanøtt er biologisk sett ikke en nøtt, men en belgfrukt. Derfor har noen med peanøttallergi også sensibilisering og eventuelt allergiske symptomer når de spiser andre belgfrukter som grønne erter, soya, bønner, lupinmel og linser.

Allergi overfor peanøtter var inntil for få år siden relativt sjelden i Norge. Nå ses flere og flere tilfeller med den typen allergi. En forklaring kan være at peanøtter har blitt mer vanlig i matvarer og i snacks, men også at pasienter og leger er blitt mer oppmerksom på denne type allergi.

Allergi mot nøtter/peanøtter kan gi svært kraftige reaksjoner, men ikke hos alle.

De vanligste reaksjonene ved inntak av nøtter er kløe og hevelse i munn og svelg. Eksemutbrudd, elveblest, magesmerter og oppkast er også symptomer som kan oppstå. I enkelte tilfeller kan livstruende reaksjoner inntreffe (allergisk sjokk).

Hos noen kan nøttestøv utløse en alvorlig allergisk reaksjon. Nøtter, mandler og peanøtter har ingen allergifremkallende stoffer til felles. Det betyr at den som er allergisk overfor en av delene ikke nødvendigvis er allergisk overfor de andre.

Vegetabilsk olje kan være basert på peanøtter.

Trenøtter (mandler, paranøtter, cashew og valnøtter)
Er du allergisk mot noen av disse nøttesortene, er du det gjerne for resten av livet. Reaksjoner kan være astma, atopisk eksem, elveblest og allergisk sjokk.

Det kan være nok bare å komme borti en av disse nøttene for å få en reaksjon.

Nøtter fins i en rekke produkter som kaker, kjeks, frokostblandinger, salater, brød og baguetter, nøttepålegg, desserter, krokan, sjokolade, is, noen former for pesto, enkelte utenlandske retter, som for eksempel orientalske retter.

Se også på ingrediens-listen på shampo og balsam!

Fisk

Nesten all fisk kan trigge allergi, men det er laks og torsk som ser ut til å fremkalle flest allergiske reaksjoner. Fisk som kan gi allergiske reaksjoner kan være tunfisk, makrell, sardiner og ansjos. Er du allergisk for en type fisk er det tor sannsynlighet for at du er allergisk for flere.

De fleste fiskeallergikere reagerer på fisk fra torskefamilien. Omtrent halvparten av alle fiskeallergikere vil reagere på all slags fisk. Noen tåler fiskeslag som laks, ørret, makrell og ferskvannsfisk, mens noen bare reagerer på rød fisk og tåler for eksempel torsk.

De allergifremkallende stoffene i fisk er meget varmestabile, og det betyr at de ikke forsvinner under koking eller steking. Personer med fiskeallergi kan få astmasymptomer, mageplager, utslett og rennende øyne og nese. Det er ingen sammenheng mellom fiskeallergi og allergi mot skalldyr.

Skalldyr
Allergi mot skalldyr kan være alvorlig, og varer ofte livet ut.

Det skal ikke være veldig vanskelig å unngå skalldyr i kosten, og det utgjør heller ikke noe ernæringsmessig tap å fjerne skalldyr fra kostholdet.

Det er ikke uvanlig å reagere på skalldyr uten å være allergiker og slike reaksjoner skyldes sannsynligvis histaminfrigjøring. Det er ofte voksne som har skalldyrallergi og er en av de vanligste allergiene hos voksne.

Soya
Soyabønnen er en belgfrukt. Fra belgfrukter kan en utvinne protein, stivelse, olje og fiber som videre kan være ingredienser i sammensatte matvarer.
Ved å fjerne vannet i soyabønnene blir det laget produkter som brukes som melk og ost. Ved hjelp av andre prosesser lages soyasaus, miso, tofu og tempe fra soyabønner.

Siden soyaproteinet har et høyt næringsinnhold og mange funksjonelle egenskaper, brukes det som ingrediens i mange ulike matvarer. En kan finne soyaprotein i for eksempel hamburgere, fiskekaker, pizza, brød og andre bakervarer

Eksempler på reaksjoner er diaré, magesmerter, astma, forverring av eksem, pusteproblemer og allergisk sjokk.

Hvete
(Cøliaki, glutenallergi)
Allergien utvikles gjerne i barneårene, men kan også kommer når man er voksen. Det kan være vanskelig å leve med hveteallergi fordi ingrediensen er gjeldende i så mange matvarer, som for eksempel brød, frokostblandiner, pasta, bakervarer, sauser og supper (Fortykningsmiddel).

Hveteallergikere kan reagere forskjellig på inntak av produkter med hvete. Eksempler på reaksjoner, er diaré, magesmerter, forverring av eksem, astma og allergisk sjokk.

(Kilder: TLC, Norges Astma- og allergiforbund)

Kommentarer til denne saken