Gå til sidens hovedinnhold

Dette gjør allergien verre

Hvis du er sterkt plaget av bjørkeallergi, kan enkelte typer mat gjøre vondt verre.

(SIDE2): Det er ingen spøk å være plaget av allergi. Nå er vi midt i blomstringen til vårt nasjonalsymbol, bjørka, og over 900.000 nordmenn lider.

Farlig allergisjokk
For mange er det så ille at de må reise vekk de to første ukene av blomstringstiden og noen blir så syke at livet står i fare. Anafylaktisk sjokk er den sterkeste allergi-reaksjonen man kan oppleve etter å ha blitt utsatt for noe man er allergisk mot.

Denne voldsomme immunreaksjonen skjer ved at det stoffet en reagerer mot bindes til en type celler i kroppen som kalles mastceller, og ødelegger disse. Denne typen sjokk kan man oppleve dersom man har pollenallergi, men i Norge forekommer det likevel ikke mer enn ca. 120 anfall hvert år. Med riktig behandling i rett tid vil de fleste, mer enn 95 prosent, klare seg gjennom anfallet, skriver Norges Astma- og allergiforbund på sine nettsider.

Siste nytt fra Side2: Sjekk forsiden akkurat nå!

Verre med mat
Mange allergikere er ikke klar over at deres allergi kan bli betydelig forverret dersom de spiser enkelte matvarer. Denne reaksjonen kalles kryssreaksjoner og oppstår når personer med pollenallergi opplever at de får ubehag ved å spise rå frukt og grønnsaker. Dette gjelder særlig bjørkepollenallergikere. Årsaken er at de allergifremkallende stoffene i pollen(proteiner) ligner på proteiner i maten, skriver Norges Astma- og allergiforbund på sine sider.

Her er deres liste over matvarer som kan interagere med din pollenallergi

Bjørk (og ofte or og hassel)

Burot

Timotei og andre gressarter

Hasselnøtter, valnøtter, paranøtter, cashewnøtter

Selleri

Kornsortene: Bygg, rug, havre, hvete

Steinfrukter: eple, pære, fersken, kirsebær, nektarin, plomme, aprikos

Purre

Belgfrukter: f. eks soyabønner

Gulrot (rå)

Paprika

Melon

Potet (rå)

Løk

Kiwi

Urter/urtekrydder, persille, paprika, koriander, hvitløk, karri, anis, oregano

Selleri

Solsikkefrø

Gulrot

Hvem får kryssreaksjoner?
De personene som er hardest rammet av pollenallergi, er også de som er mest utsatte for kryssreaksjoner. Noen pollenallergikere får reaksjoner på mat kun i pollensesongen mens andre kan ha symptomer hele året.

Omkring 70 prosent av alle bjørkepollenallergikere får reaksjon på en matvare – oftest nøtter, kiwi eller rå gulrøtter, epler og pærer. Burotallergikere kan reagere på selleri og flere typer urtekrydder. Som regel utvikles pollenallergien først, kryssreaksjonene kommer senere.

Hvilke symptomer kan kryssreaksjoner gi?
Ubehag i munn og svelg når de spiser rå frukt og grønnsaker, spesielt i pollensesongen. Noen opplever at det klør helt ut i ørene. Symptomene kan øke og spre seg til flere organer og i verste fall kan anafylaktisk sjokk oppstå, men dette er meget sjelden i Nord-Europa.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Hva kan du gjøre?
I Norge er det meget sjeldent at alvorlige reaksjoner kommer som følge av kryssreagerende matvarer. De få som opplever alvorlige reaksjoner bør ha Epipen.
En grundig sykehistorie er det viktigste. Prikktest med rå frukt og grønnsaker bør utføres med selve matvaren med prikk-prikk-metoden. Spesifikt IgE kan være nyttig, men gir sjelden ytterligere informasjon.

Dette skjer ved anafylaktisk sjokk
Fra de ødelagte mastcellene lekker det ut en rekke stoffer som er opphavet til de kraftige reaksjonene. Konsekvensene er at det lekker væske fra blodårene og kraftige betennelsesreaksjoner kan starte. Dette ser en ved at hud og slimhinner hovner opp, det samler seg væske under huden, rundt øyne og andre steder. Etter hvert kan det bli så lite blodvæske i årene at også blodsirkulasjonen svikter.

Hevelse av slimhinner fører til at det blir trangt i luftveiene. Både sviktende blodomløp og trange luftveier kan føre til pustevansker og kvelningsfornemmelse.

(Kilder: Astma- og allergiforbundet, Pasienthåndboka)

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!