Dette kan for eksempel være kontoprogrammer som Libre Office, Google Drive, Open Office. Disse programmene inneholder regneark, skriveprogram, presentasjonsprogram og mye mer. Med Google Drive får du 15 GB lagringsplass.

Microsoft OneDrive er også gratis og gir også 15 GB med lagringsplass

Ofte betaler vi helt unødvendig for ting som er gratis. Her er listen over hva du kan spare mest på. De fleste sparebeløpene vi viser gjelder per år.

Gratis feriebolig - spar 20.000 kr

Dersom du er villig til å ha fremmede mennesker i boligen din, kan du få et særdeles billig ferieopphold. Ved å bytte bolig med en annen familie, kan du nemlig få et gratis ferieopphold.

For å bytte bolig, må du bli medlem i en boligbytteorganisasjon. Du må regne med å betale noen hundrelapper i året for medlemskapet, men til gjengjeld får du altså en gratis feriebolig. Etter at internett overtok bolig-matchingen er i det minste prosessen blitt enklere.

Du finner mye informasjon på nettsidene deres, og det er også mulig med prøveabonnement:

Boligbytte.com

Home Link

Intervac Home Exchange

Gratis strømavtale - spar 1.000 kr

Glem alle som reklamerer med rabattavtaler på strøm. Mange tilbyr i dag strøm med null i påslag på spotprisen. Du får altså strømmen til engrosprisen på børsen uten fortjenestemargin. Du finner dem her.

Men, pass på. Alle som tilbyr deg gratis strøm benytter utallige sleipe triks for å manipulere deg over på en betydelig dyrere og dårligere strømavtale.

Noen strømleverandører tilbyr 500 kroner i gavekort hos elektrokjedene. Slike gavepakker bør du ta i mot. Men når bindingstiden er utløpt, bør du velge den billigste leverandøren. Og da bør du stenge ørene når du blir oppringt av den bortvalgte leverandøren. De gjør alt hva de kan for å lede deg over på en dyr avtale. Og de er meget drevne på argumenter!

Gratis advokat eller jushjelp - spar 1.500 kr

En advokattime i Norge koster fra 1500-2000 kroner og oppover, og det er dermed dette du kan spare, hvis du trenger én time med juridisk hjelp.

Det er i hovedsak sivilrettslige spørsmål man kan få hjelp med. De fleste krever personlig oppmøte.

Advokatvakten tilbyr gratis juridisk rådgivning av en advokat i inntil 30 minutter. Alle kan få hjelp til alle typer saker. Det er kontorer over store deler av landet.

Om Advokatvakten på Advokatforeningens hjemmeside

Kvinnelige jusstudenter holder til i Oslo, men gir hjelp til kvinner fra hele landet. Du må møte opp og stille i kø på bestemte tider, eller ringe når de har telefonvakt. De kan gi veiledning i alle typer saker, og svarene gis skriftlig. Se jurk.no.

Andre gratis juss-tjenester:

Jussformidlingen i Bergen

Jussbuss

Jushjelpa i Midt-Norge

Jusshjelpa i Nord-Norge

Gratisrettshjelp

I noen type saker, eller dersom du er under visse inntekts- og formuesgrenser, har du krav på fri rettshjelp. Men dette skal i såfall advokaten din finne ut av, og opplyse deg om.

Les mer om fri rettshjelp på Advokatforeningens nettsider.

Gratis arkitekt-råd - spar 1.000 kr

Hver torsdag kl. 17.00 til 19.000 tilbyr Oslo Arkitektforening gratis rådgivning. Rådgivningen foregår i Arkitektenes hus i Josefines gate 32 i Oslo. Du kan bestille på telefon 469 88 393 eller via epost [email protected] for å reservere tid.

Rådgivningen er rettet mot privatpersoner som har planer om å bygge hus, utvidelser, rehabilitering eller lignende. Du kan be om råd innenfor alle arkitektens fagområde. Sivilarkitekter gir gratis veiledning en halv time til hver besøkende.

Gratis aksjefond - spar 2.000 kr

Aksjefond kan ta opp til 1,5-2,0 prosent i årlige gebyr. Prosenten høres tilforlatelig ut, men er i praksis betydelig. Prosenten beregnes av hele spareformuen, og når utgjør derfor om lag 30 prosent av forventet avkastning. Nordnet tilbyr null i aksjefondsgebyr på flere av sine aksjefond.

Oversikt over gratis-aksjefond og billige aksjefond.

Gratis smålån - spar 3.500 kr

Du kan låne opp til 53.022 kroner (3/5 av grunnbeløpet) fra arbeidsgiver uten å betale rente, som ikke blir beskattet. Kravet er at lånet må nedbetales på ett år. Hvis du for eksempel har dyre forbrukslån, eller kredittkort sparer du faktisk en del på å erstatte de med et slikt lån - i den grad du kan få det hos arbeidsgiver.

Gratis reiseforsikring - spar 1.500 kr

Reiseforsikringen i kredittkortene har helt grei dekning dersom reisen ikke er altfor dyr. For at forsikringen gjennom kredittkortet skal være gyldig, kreves det at minst femti prosent av utgiftene til reisen er betalt med kredittkortet. Det kritiske punktet du bør sjekke i kredittkortets reiseforsikring er dekningsbeløpene ved reisegods og avbestilling.

Avbestilling begrenser seg gjerne til 10.000-20.000 kroner per person eller 30.000-40.000 kroner for en familie. Reiser du på rimelige ferieturer, typisk innenfor Europa, holder reisekostnadene (fly og hotell) seg gjerne under disse grensene. Men reiser du langdistanse med fly, overgår ofte reisens utgifter det maksimale dekningsbeløpet. Planlegger for eksempel familien 14 dagers ferie i USA, overskrider antagelig utgiftene til hotell og fly disse grensene. Og da er du underforsikret.

Barna dekkes i både kredittkortenes forsikring og i de tradisjonelle helårs reiseforsikringene.

Det er viktig at du ikke glemmer å betale med kredittkort slik at du er uten reiseforsikring på turen. Her vil det være mye lettere å glemme å betale med kredittkort i en familie der det gjøres mange turer, gjerne uavhengig av hverandre. I praksis passer dette best for enslige, som ikke reiser ofte utenlands.

Les Smarte Pengers vurdering av gratis-reiseforsikringene

Gratis programvare - spar 700 kr

Det er en rekke gode og nyttige programmer du kan laste ned gratis.

Dette kan for eksempel være kontorprogrammer som Libre Office, Google Drive, Open Office. Disse programmene inneholder regneark, skriveprogram, presentasjonsprogram og mye mer. Med Google Drive får du 15 GB lagringsplass.

Også Microsoft OneDrive er gratis og gir 15 GB med lagringsplass.

Mange bredbåndsleverandører og banker tilbyr fullgode antivirusprogram gratis. Kunder med nettbank i DNB har for eksempel antivirusprogrammet McAfee Multi Access uten kostnader, som er et fullverdig antivirusprogram. Alle Telenor-kunder med bredbånd eller mobilt bredbånd har inkludert Notron antivirus-program.

På toppen av dette følger det med gratis antivirusprogram i Windows når man kjøper PC i dag. Antivirusprogrammet heter Windows Defender og er mer enn bra nok for de fleste.

Også andre gratis antivirusprogram kan lastes ned på nettet.

Gratisprogrammene er gjerne ikke bra nok for den avanserte PC-bruker.

Se oversikt over gratis antivirus-program

Ellers finnes det en hel mengde gratisprogrammer. Du kan se mer av dette i disse to artiklene:

50 gratis programmer til Windows50 gratis programmer til Windows

De beste gratisprogrammene

Gratis reiseguider - spar 500 kr

Mange utgir gratis guider som gir deg en reiseoversikt over hele landene. Størst etterspørsel er det etter rene byguider der det gås mer i dybden.

Stor oversikt over gratis reiseguider til en rekke byer over hele verden.

Gratis møbler m.m - spar 10.000 kr

På Finn.no er det egne sider for alt som tilbys gratis. Pr i dag er det 7.700 gjenstander som gis bort.

Gi-bort-seksjonen hos Finn.no

Gratis leiebil - sparer 3.000 kr

Ofte kjøres leiebilen bare en vei, og da behøver bilutleieren å hente bilen tilbake. Det er billigere for selskapene å få noen til å kjøre bilene tilbake gratis enn å sende en ansatt for å hente bilen. Derfor tilbyr de gratis leie av returbiler.

Leien er stort sett gratis. Men enkelte bilutleiere krever et gebyr på 100-200 kroner. I noen tilfeller tilbyr utleiefirma drivstoffet gratis. Bilen overtas da med full tank og kan leveres tom.

Nettstedet returbil.no er Norges største markedsplass for returbiler. Det gir oversikt over tilgjengelig biler og fra hvilken dato de er tilgjengelige. Det er de store bilutleiefirmaene som selv legger inn bilene på nettsiden.

Der er også mulig å motta SMS-varsel når det kommer inn en bil som passer din profil. Prisen er 10 kr pr varsel.

Leiebilfirmaet Hertz har opprettet en egen nettside hvor returbiler formidles. Men her er det svært få bilen tilgjengelig. Hertz egen nettside for gratis returbiler.

Også i resten av verden er returbiler en velkjent måte å skaffe seg billig transport på. Både i Europa og USA er dette utbredt. Nettsiden autodriveaway.com formidler biler i USA.

Gratis steinsprut-reparasjon - spar 3.000 kr

Det er for så vidt velkjent at steinsprutskader er gratis, men vi tar den med på listen. Ikke alle skader kan repareres gratis.

Grunnen til at det er gratis er at det koster selskapet mer om skaden skulle utvikle seg slik at hele ruta må byttes. Dersom skaden allerede har utviklet seg såpass mye at hele ruta må byttes, må du betale et par tusenlapper i egenandel. Resten betaler forsikringsselskapet.

Vil du slippe unna helt gratis, er det med andre ord viktig at du får reparert steinsprutskaden så fort som mulig.

Er skaden midt i siktelinjen til sjåføren, eller den har utløst en sprekk, må du antagelig skifte ut hele ruten..

Gratis ringing til utlandet - spar 5.000 kr

Innenlands har det blitt mindre å hente på å sende sms og ringe gratis. Flere og flere har nå abonnement der dette er gratis. For mange er det derfor til utlandet, og da spesielt utenfor Norden at det er noe å hente.

Det er innen internett-telefoni (VoIP) du kan ringe gratis. Dette gjelder så lenge du har koblet til et trådløst nett kan du bruke disse tjenestene gratis.

Du kan spare mye penger når du ringer ofte til utlandet. Dette kan for eksempel være et familiemedlem eller venn i et land utenfor Europa. Avhenger av hvor personen bor, kan det koste mellom 2,50 og 20 kroner i minuttet å ringe fra fasttelefon eller mobil - og det kan dermed bety mange penger spart, dersom du i stedet bruker Skype helt gratis.

Det er mange alternativer for dette. De tre viktigste alternativene er muligens Skype, Viber og Line. Men det skjer stadig noe nytt på dette markedet.

Gratis å være publikum - spar 500 kr

Det er gratis å være publikum på samtlige av NRKs produksjoner, bortsett fra Nytt på nytt som må bestilles via Billettservice.

Les mer på her.

Gratis museer - spar 100 kr

En del museer er gratis. For eksempel er Nasjonalgalleriet i Oslo gratis for alle på søndager. Forsvarsmuseet i Oslo er gratis.

Oversikt over gratis attraksjoner i Oslo.

Gratis utdanning - spar 25.000 kr

Flere utdannelser er gratis i offentlig regi, men de koster flere titusener av private. For eksempel er det gratis å utdanne seg til siviløkonom på høyskolene og universitetene, menns det koster mange tusenlapper pr semester på privatskolen BI.

Internett et gratis-eldorado

Det er jo godt kjent alt som er gratis tilgjengelig på internett. Særlig nettaviser versus papiraviser har endret avisvanene våre og i april skjedde det historiske at det er flere som leser gratis nettaviser enn papir.

Men mye av fakta-informasjon som du tidligere måtte lete deg frem til hos bokhandelen, er i dag gratis tilgjengelig på nettet. Reiseinformasjon, kart-tjenester, etc. Vi lister ikke opp alt da dette er godt kjent.

Denne artikkelen lister ikke opp alle offentlige velferdsgodene som er gratis. Vi begrenser oss til alt det andre.