ØSTFOLDBANEN: Det er klart for sommerens arbeider på Østfoldbanen. Dette er nødvendige vedlikeholdsarbeider, og det skal også jobbes med ferdigstillelsen av Follobanen.
ØB møter Vys kommunikasjonssjef, Gina Scholz, og utbygningsdirektør Stine Undrum i Bane Nor på Oslo S 48 timer før årets buss-for-tog settes i gang, og arbeidene på Østfoldbanen og Follobanen vil starte.
De er begge spente på sommeren, akkurat som pendlerne nok er.
–Vi driver med togkjøring, og ikke med buss-for-tog, så vi er mest opptatt av togtilbudet vi klarer å få til gi passasjerene gjennom året. Men så er det slik at det vi kaller for infrastruktur, altså skinner, sviller og sporet, det er i litt dårlig forfatning, og da må vi gjøre arbeid. Det gjør vi når det er færrest passasjerer som tar toget, sier Undrum.
Klar oppfordring
Scholz har en del klare oppfordringer til passasjerene, men spesielt et råd er nok kanskje det viktigste:
– Beregn ekstra tid til reisen din, for bussen bruker lengre tid enn toget og skal ut i trafikken. De skal ut på veiene til og fra Østfold hvor det er busser og biler fra før, så det kan ta ekstra tid, sier hun.
Hun minner også om at det er mange steder hvor Ruters tilbud erstatter toget, så det kan være smart å sjekke Ruters reiseplanlegger eller VY-appen før du skal legge ut på din reise i sommer.
Gleder seg til åpningen av Follobanen
I år skal det i tillegg jobbes med Follobanen, og Undrum gleder seg stort til denne skal åpne.
– Vi har jobbet lenge med Follobanen. Jeg pleier å sammenligne dette med Gardermobane-prosjektet til Oslo Lufthavn Gardermoen. Dette er et gigantisk løft, og det vil bedre togtilbudet til de reisende veldig, veldig mye. I dag har vi to spor på Østfoldbanen. Vi får fire spor når Follobanen åpner og halverer reisetiden mellom Oslo og Ski, sier hun.
Mange i sving
Rundt 600 arbeidere vil være på jobb på Follobanens anleggsområder, og det varsles at det kan bli arbeid til alle døgnets tider, og du må altså beregne alternativ transport her og der.
8. august åpner den nye stasjonen i Ski, etter sammenkobling av nye og gamle spor, og installering og testing av et nytt signalanlegg. Den 11. august er det også klart for stor åpningsfest på Ski stasjon.
– Det blir stort! Dette tror jeg folk har sett frem til lenge. Vi gleder oss til feiringen og til å ta i bruk et nytt, funksjonelt og flott knutepunkt for kollektivtrafikken, sier Undrum.

Største endring på Oslo S på over 40 år: – Skal unngå å drepe kapasiteten
Men hva skal du gjøre?
Men hvordan skal man unngå å gå på en smell under kollektivreisen i sommer? Hvordan skal man unngå hjerteinfarkt og å rive av seg håret på hodet? Nå skal du få noen gode tips.
Skal du reise på Østlandet i sommer bør du planlegge turen og sette av ekstra tid. Vy, Go-Ahead, SJ Norge og Flytoget sørger for alternativ transport på de strekningene som rustes opp av Bane Nor. På noen strekninger ber Vy passasjerer om å bruke Ruters tilbud.
– Buss kan bruke lengre tid enn toget og ha andre avgangs- og ankomsttider. Det kan også ta deg ekstra tid å finne bussholdeplassen og å bytte mellom buss og tog. Beregn derfor god tid, råder Victor Hansen, direktør for kunde- og trafikkinformasjon i Bane Nor i en pressemelding.
Han minner om at togene vil kjøre med noe redusert hastighet de første dagene etter at arbeidene i sporet er avsluttet. Det er av sikkerhetsmessige årsaker.
– Og det er ikke en god løsning om alle setter seg i bilen. Når mange busser skal erstatte togene, blir det mer trafikk ved de største togstasjonene og på veiene, understreker Hansen.
Den som venter på noe godt ...
Selv om Ski stasjon som nevnt åpner 8. august, er det først 11. desember at den virkelig store åpningen finner sted. Da åpner Follobanen.
Leder for utvikling og analyse Ulf Bakke i Bane Nor har mer eller mindre spikret ny togfrekvens.
– Det ligger an til seks tog i timen fra morgen til kveld gjennom Blixtunnelen. På kveld og i helg går frekvensen ned til fire og fem tog i timen.
– Hva med lokaltoget mellom Ski og Oslo, altså togene som fortsetter å gå opp i dagen på Østfoldbanen?
– Lokaltogene vil gå med kvarterfrekvens på hverdager og stoppe ved alles stasjoner mellom Ski og Oslo. I helgene kjører disse togene hver halvtime.
LES OGSÅ: Follobanen fører til store endringer for passasjerer mellom Langhus og Kolbotn
Bakke poengterer at ruteplanen først legges to måneder før den tas i bruk, men sier samtidig at den med stor sansynlighet vil bli stående som skissert.
Vil forebygge trøblete gjenåpning
De siste årene har ikke oppstarten etter sommerens arbeider gått helt smertefritt. Når trafikken igjen skulle vært i rute, har vi opplevd forsinkelser og innstilte avganger. En slik forsinkelse skjedde senest for to år siden på Ski stasjon.
– Vi har ikke klart å åpne togtrafikken slik vi har lovet. Det er ikke bra, og nå jobber vi hardt for å forebygge trøbbel i oppstarten, sier utbyggingsdirektøren.
Hun forklarer at arbeidet på Oslo S skal være ferdig i god tid før gjenåpning. Det skal gi oss tid til testing og eventuell feilsøking. I Ski skal nytt materiell prøves og sjekkes underveis i utbyggingen, så snart det er på plass.
– Vi gjør det vi kan for å unngå vansker. Det jobbes systematisk, nøye og hardt for at reisende skal få et godt og fungerende togtilbud når trafikken settes i gang igjen, sier Undrum.
Ut og kjøre kollektivt i sommer? Sjekk disse gode tipsene.
Fem ting du må huske når du skal reise i sommer:
- Planlegg reisen din hos Entur, Ruter, Vy, Go-Ahead, SJ Norge eller Flytoget
- Stoppested, avgangs- og ankomsttider kan være annerledes
- Reisen kan ta lengre tid med buss og det tar tid å bytte mellom buss og tog
- Ta med en flaske vann om været er fint
- Kjøp billett før du går om bord.
Her er det stengt i sommer:
Oslo S stengt: Det er arbeider på Oslo S følgende helger: 25.–26. juni, 16.–17. juli, 23.–24. juli og 30.–31. juli. Den siste helgen i juli er Oslo S helt stengt i 10 timer og togene snur på Skøyen, Grefsen, Bryn og Lillestrøm. De andre helgene vil arbeidene kun medføre sporendringer på Oslo S.
Østover fra Oslo: Oslo S – Rygge og Oslo S – Mysen/Rakkestad stengt fra 25. juni til og med 7. august.
Vestover fra Oslo: Sandvika-Asker (kun lokaltog L1) stengt fra 2. juli til og med 31. juli. Asker – Spikkestad/Gulskogen/Sande stengt i perioden 2. juli til og med 31. juli.
Nordover fra Oslo: Oslo S – Gjøvik stengt fra 17. juni til og med 19. juni. Oslo S – Roa stengt 20. juni til og med 22. juni.
Gardermoen–Lillehammer: Stengt fra 9. august til og med 4. september. Rørosbanen fra Hamar til Støren går som normalt i perioden, bortsett fra helgen 3.–4. september hvor det er stengt Hamar – Løten.
Her er noen ekstratips til slutt
- Det kan være smart å spise litt før du legger ut på din reise. Lavt blodsukker kombinert med buss-for-tog er ikke å anbefale.
- Dersom du skulle bli litt småhissig, lukk øynene og pust ut. Det hjelper som regel å trekke pusten og tenke før du handler.
- Bruk Ruters reiseplanlegger
- Vurder heller å bruke sykkel eller gå. Det gir deg også trim, som kroppen din har godt av.
- Sett på deg et godt smil, og tenk at arbeidene gjøres for at jernbanetilbudet skal bli bedre på sikt. De som jobber med dette, gjør så godt de kan.