Gå til sidens hovedinnhold

Disse pillene kan gi Alzheimer

Betennelsesdempende legemidler kan øke risikoen for Alzheimer.

(SIDE2): Tidligere studier har vist at bruk av NSAIDs har redusert risikoen for Alzheimer. Ny studie viser det motsatte, skriver Dagbladet.

Siste nytt fra Side2: Sjekk forsiden akkurat nå!

- Må tenke nytt
NSAIDs er en gruppe legemidler som brukes til behandling av betennelser i ledd og ved andre smertetilstander. Eksempler er Ibuprofen, Voltaren og Naproxen. Men nå viser det seg altså at de kan forårsake sykdommen som leder til demens.

- En hypotese er at når andre studier har vist at risikoen har gått ned, kan reduksjonen i risiko i realiteten bare ha vært en utsettelse. Og at langvarig bruk og store doser NSAIDs i stedet fører til flere tilfeller av Alzheimer i høyere alder, sier psykiater og forskningsleder Geir Selbæk ved Alderspsykiatrisk kompetansessenter Sykehuset Innlandet.

Mange eldre sliter med muskel- og skjelettplager, og disse personene har stor nytte av NSAIDs.

- Kanskje må vi tenke om igjen, og at langvarig bruk og store doser NSAIDs i stedet kan ha negativ virkning, sier Selbæk til Dagbladet.

Hyppighet
Alzheimer er den hyppigste av demenstilstandene, og står for rundt 50-60 prosent av tilfellene. De fleste av dem som rammes av sykdommen er gamle, men cirka 10 prosent av pasientene er under 65 år når sykdommen bryter ut.

I dag er omlag 70.000 nordmenn rammet av demens.

Kommentarer til denne saken