(Haugesund/SIDE2:) Ikke uventet tok «Max Manus» hjem de store prisene under årets Amanda-utdeling.

Aksel Hennie innrømmet tidligere på dagen at han var nervøs for prisen. Ikke minst fordi rollen som Max Manus har betydd så mye for ham. Samtidig benyttet han og kjæresten Tone Damli Aaberge sjansen til offisielt å fremstå som kjærester.

SE OGSÅ:Nå er det offisielt

- Jeg krysser fingrene for Aksel, sa Tone til Side2. Og det fungerte. Aksel Hennie hentet hjem prisen for beste mannlige hovedrolle som Max Manus.

- Ga klar beskjed
- Denne prisen hadde jeg enormt lyst på. Dette var et eventyr jeg så gjerne ville være med på, sa han. Da han møtte pressen etterpå, benyttet han sjansen til å gjøre to ting - å erklære at dette var en stor drøm og å gi Se og Hør klar beskjed.

- Lær dere å oppføre dere! Tordnet han etter at bladet i lengre tid har snikfotografert han og kjæresten Tone Damli Aaberge.

SE KJOLESPESIALEN:Elegant, stilig og sexy

- Dere andre - dette er det drøyeste, kuleste jeg har vært med på, jublet han.

Glad var også Norges nye filmyndling, Agnes Kittelsen.

– Jeg er ikke så nervøs, sa Agnes Kittelsen til Side2 før Amanda-showet sparket i gang. Den 29 år gamle skuespilleren har tatt norsk filmpublikum og Amanda-juryen med storm. Hennes tolkning av Tikken Lindebrække, som ble Tikken Manus, i "Max Manus" ble da også hedret med prisen for beste kvinnelige birolle under årets Amanda-utdeling.

Mer fra Side2.no: Sjekk forsiden nå

- Trodde ikke det var meg
Kittelsen hadde hastet til Haugesund midt i prøvene til ”Høstsonaten” på Oslo Nye Teater og fikk prisen av motspilleren Aksel Hennie.

- Aksel var helt uttrykksløs da han så navnet, så jeg trodde vel ikke det var meg, sa hun etter at prisen var hennes.

SE DE FLOTTE KJOLENE:Elegant, stilig og sexy

Pris til Manus' forfatter
Manusprisen gikk til Thomas Nordseth-Tiller som skrev "Max Manus". Nordseth-Tiller døde av kreft i vår, bare 28 år gammel. Den ble hentet hjem av hans familie.

- "Max Manus" er en historie om mennesker som dør unge. Vi som familie forstår hva det betyr å miste et ungt menneske, sa Thomas Nordseth-Tillers familie som tok imot prisen.

- Vi er veldig stolte. Det er veldig fint å være her og vi satte også stor pris på de andre har nevnt ham i kveld. Jeg er sikker på at Thomas aldri ville ha trodd han skulle få en Amanda, sa en rørt far, Bjørn til Side2. Han understreket at det var viktig for sønnen at så mange aldersgrupper hadde hatt glede av å se "Max Manus".

Overrasket nykommer
Mads Sjøgård Pettersen vant ganske uventet beste mannlige birolle fremfor Nicolai Cleve Broch i "Max Manus" og Mads Ousdal i "I et speil, i en gåte".

- Klarte det på første forsøk, jublet han overfor Side2.

Trøstet Giske
Kveldens ærespriser gikk til "Orions belte"-gjengen, Kjersti Holmen, Sverre Anker Ousdal og Helge Jordal. Utdeler var kulturminister Trond Giske.

- Jeg vil bare si til Giske, som ofte får kritikk for at han er for mye på festivaler, at da vi hadde premierefest for "Orions belte" så svingte datidens kulturminister, Lars Roar Langslet, seg som vi aldri har sett før eller siden, sa Anker Ousdal.

Disse vant Amanda:

Disse vant Amanda

Beste film

Max Manus

Beste regi

Arild Frölich – Fatso

Beste dokumentarfilm

Moderne slaveri – Thomas Robsahm og Tina Davis

Årets utenlandske kinofilm

Slumdog Millionaire

Beste mannlige skuespiller

Aksel Hennie – Max Manus

Beste kvinnelige skuespiller

Ellen Dorrit Petersen – Iskyss

Beste kvinnelige birolle

Agnes Kittelsen – Max Manus

Beste mannlige birolle

Mads Sjøgård Pettersen – Nord

Beste manus

Thomas Nordseth-Tiller – Max Manus

Beste kortfilm

Darek – av Jonas Matzow Gulbrandsen

Beste musikk

De usynlige - Johan Söderqvist

Beste klipp

Einar Egeland – De usynlige

Beste lyddesign

Baard Haugan Ingebretsen og Tormod Ringnes – Max Manus

Beste foto

Geir Hartly Andreassen – Max Manus

Beste scenografi

Guri Giæver, Skjult

Gullklapperen

Malte Wadman

Amandakomiteens ærespris

Kjersti Holmen

Helge Jordal

Sverre Anker Ousdal