Gå til sidens hovedinnhold

Amerikanerne får raskere mobil

Den amerikanske mobiloperatøren Verizon åpnet sitt høyhastighets mobilnett 1. oktober. Amerikanske mobilkunder får dataoverføring på opptil 2 megabit. Det er betydelig raskere enn hva vi må klare oss med på denne siden av Atlanteren.

Verizon er USAs største mobiloperatør og ligger teknologisk milevis foran Europa. Denne uken lanserte selskapet tredjegenerasjons mobilnett i Washington og San Diego. Mobilnettet er bygget på den amerikanske UMTS-standarden, CDMA2000, og skiller seg noe fra den europeiske varianten.

Bredbånd på mobilen
Størst forskjell er det helt klart i datakapasitet. Verizons mobilnett gir nemlig en dataoverføring på hele 2 megabit på det meste. Det er raskere enn hva de fleste brukere har tilgjengelig i veggen hjemme og langt over hva europeiske mobiloperatører snakker om.

Den høye datahastigheten betyr blant annet at mobiltelefonen kan brukes for å se krystallklar video.

Vi må vente
Teknologien som brukes i de europeiske UMTS-nettene, WCDMA, i dag begrenser seg til maksimalt 384 kilobit i sekundet. Først om noen år vil vi på denne siden av Atlanterhavet få tilsvarende overføringshastighet. Verizon lover en snitthastighet på mellom 300 og 600 kilobit, skriver NyTeknik.

Mobilkundene i San Diego og Washington betaler en fast pris på 600 kroner i måneden. For den prisen har de fri bruk av data. Teknologien fungerer foreløpig utelukkende på dataoverføringer. Tale vil fortsatt gå over det tradisjonelle mobilnettet.

Reklame

Mobilselskap kutter prisene - sjekk hvor mye du sparer