Gå til sidens hovedinnhold

Amerikansk handelslyst falmet

De amerikanske forbrukerne mistet handlelysten i juni, mens importprisene steg kraftig.

Detaljhandelen i USA falt overraskende med hele 0,9 prosent i juni. Dermed ble mye av oppturen i mai reversert. Da steg detaljhandelen blant kjøpekåte amerikanere med heftige 1,5 prosent. Det var den høyeste veksten på mer enn 16 måneder.

NA24 - din næringslivsavis

Hvis en ser bort i fra bilsalget falt detaljhandelen med 0,4 prosent i juni, mot 1,3 prosent i mai.

Ifølge Bloomberg News ventet økonomene at detaljhandelen skulle holde seg flat i juni. Uten det volatile bilsalget ventet økonomene en økning i omsetningen i detaljhandelen på 0,2 prosent.

Samtidig med offentliggjøring av detaljhandelstalene kom også statistikk for importprisene. De viste en overraskende oppgang på hele 1 prosent, mens markedet hadde ventet 0,6 prosent.

FAKTA: Retail Sales - USA
Retail sales er et mål på den totale omsetningen i detaljhandelen i USA, og er trolig det mest oppdaterte målet på amerikanske forbrukeres lyst og evne til å bruke penger. Tallet omfatter ikke tjenestesalg og blir ofte revidert i ettertid, men det kommer tidlig, og er derfor viktig å følge med på.

I tillegg til det vanlige tallet, oppgis et tall hvor biler er holdt utenom. Dette er et viktig mål på den underliggende utviklingen, fordi bilsalget er veldig varierende fra måned til måned, ikke minst i USA hvor man i perioder har gitt rentefrie lån for flere år for å få fart på bilsalget.

Tallene oppgis som sesongjustert endring fra måneden før, men er ikke korrigert for prisvekst.

Reklame

Kurs: Dette må du vite om vin og bobler til 17. mai