Den tidligere praktikanten og assistenten i Det hvite hus, Cassidy Hutchinson, utløste sjokkbølger gjennom det politiske landskapet i USA da hun tirsdag avla vitnemål under ed overfor kongresskomiteen som gransker Kongress-stormingen den 6. januar i 2021.

25-åringen var assistenten til den mektige stabssjefen Mark Meadows i Det hvite hus på tampen av presidentskapet til Donald Trump.

Et kritisk punkt i tirsdagens vitnemål var en hendelse som skal ha skjedd i presidentbilen da Trump forlot Save America-markeringen før selve stormingen fant sted. Hutchinson fortalte at Trump skal ha hatt et sterkt ønske om å kjøre opp til Kongressen for å slutte seg til sine tilhengere.

Les også: Assistent forteller om dagene før Kongress-stormingen: – Følte meg redd og nervøs

Hutchinson viser til en samtale hun hadde med sikkerhetskoordinator i Det hvite hus, Tony Ornato, og Secret Service-agent Robert Engel. Sistnevnte hadde ansvaret for Secret Service på den aktuelle dagen for stormingen.

Ornato skal ha fortalt henne at Trump ble «rasende» i bilen da Secret Service nektet å reise opp til Kongressen. Presidenten skal ifølge vitnemålet til Hutchinson ha sagt noe tilsvarende som: «Jeg er faen meg presidenten, kjør meg opp til Kongressen nå».

– Aggressiv oppførsel i presidentbilen

Da Secret Service opplyste om at han skulle fraktes tilbake til Det hvite hus, skal presidenten angivelig ha lent seg fram mot førersetet i bilen for å gripe fatt i rattet. Da skal Secret Service-agenten Robert Engel ha tatt tak i armen til presidenten og sagt noe tilsvarende som: «Sir, du er nødt til å slippe rattet. Vi skal tilbake til West Wing (Vestfløyen i Det hvite hus). Vi skal ikke til Kongressen».

– Trump strakk sin ledige arm mot Bobby Engel med stor kraft, og da Ornato gjenfortalte historien til meg, pekte han mot kragebeinet, uttalte Hutchinson under vitnemålet.

Hutchinson fortalte videre at Secret Service-agenten Robert Engel aldri korrigerte eller motsa Ornatos versjon av hendelsen underveis i samtalen.

Les også: Forbigått på ny måling: Tre ting gjør at Trump mister grepet i partiet

Secret Service skal angivelig vitne

Nå er det imidlertid mye som taler for at Secret Service er villig til å vitne i 6. januar-høringen og muligens legge fram en versjon som bestrider Hutchinsons fremstilling av hendelsesforløpet, ifølge NBC News og ABC News.

«En kilde med tette bånd til Secret Service opplyser til meg at både Bobby Engel og sjåføren av presidentbilen er innstilt på å vitne under ed at ingen av dem ble angrepet og at Trump aldri kastet seg mot rattet,» skriver NBC News’ korrespondent i Det hvite hus, Peter Alexander, på Twitter.

«Kilde med tette bånd til Secret Service sier til Pierre Thomas (korrespondent i ABC News) at Secret Service vil slå tilbake mot enhver anklage om angrep mot en agent eller at president Trump strakte seg etter rattet,» skriver sjefsprodusent John Santucci i ABC News på Twitter.

Les også: Spørsmålet alle vil ha svar på. Dette tror USA-ekspertene

– Hvis det skulle vise seg å komme et vitnemål som bestrider Hutchinsons vitnemål om denne konkrete hendelsen, så vil det være veldig alvorlig og slå enormt tilbake. Det vil ikke bare gjelde for den angivelige hendelsen i bilen, men sette hele vitnemålet hennes i vanry. Dette vil også bygge opp under narrativet (historiefortellingen red.anm.) om at alle er ute etter å ta Trump, sier Civita-rådgiver Eirik Løkke til Nettavisen.

– Et viktig poeng er at hun ikke var førstehånds vitne til denne hendelsen. Hun sa at det var «hearsay» (ubekreftet annenhånds informasjon red.anm.), sier han.

– Dette vil endre hele dynamikken og ødelegge veldig mye av det 6. januar-høringen har oppnådd. Man vil nærmest glemme alt det andre som har kommet fram. Det vil være ekstremt skadelig hvis noen fra Secret Service kommer med førstehånds vitneutsagn som bestrider det Hutchinson har sagt, sier han.

– Det vil være sjokkerende hvis granskningskomiteen ikke har undersøkt dette på forhånd med Secret Service, sier Løkke.

– Jo mer informasjon, desto bedre

Amerikaner og politisk analytiker Jonathan Roth tror imidlertid det vil være formålstjenlig om Secret Service velger å vitne i 6. januar-høringen.

– Jeg mener det alltid vil være bedre å få fram så mye informasjon som mulig. Jo mer informasjon, desto bedre. Hvis Secret Service-agentene vinter under ed, innebærer det at de vil kunne legge fram hele sin versjon av det som skjedde, sier Roth til Nettavisen.

– Enten det blir en misbilligelse eller justering av hennes vitneutsagn, vil hun uansett forbli en «celebrity of the day» (person som blir fort glemt red.anm.). Så selv om en forsøker å undergrave troverdigheten til et individ, vil informasjonen allerede ha kommet ut. Til syvende og sist er det opp til den enkelte å vurdere, sier Roth.

Roth er tidligere leder av Democrats Abroad Norway og har også erfaring fra å ha jobbet for Demokratene i Kongressen.

– Jeg tror at en uansett vil sitte igjen med et tydelig inntrykk av hvordan Trump oppførte seg på den dagen, og jeg tror ikke jeg overdriver hvis jeg sier at han var ute av kontroll, sier Roth.

– Secret Service har samarbeidet

En uttalelse fra Secret Service viser at det har vært kontakt mellom livvakttjenesten og Kongressen.

– Secret Service har samarbeidet med komiteen helt siden starten på våren i 2021, og vil fortsette med det, inkludert å offentlig besvare overfor komiteen de nye anklagene som ble fremmet under dagens vitnemål, uttalte en talsperson for Secret Service, Anthony Guglielmi, til CBS News på tirsdag.

- Det at det har vært samarbeid, gjør det ekstra overraskende om det kommer noe fra Secret Service som vil gå imot Hutchinsons vitnemål, sier Løkke.

Løkke sier at et eventuelt vitneutsagn fra Secret Service vil anses å være svært pålitelig og troverdig.

– Det er fordi Secret Service representerer en institusjon som beskytter Det hvite hus og den amerikanske presidenten. De er veldig lite politiske, og kommer sjelden eller aldri med noen politiske uttalelser. Så hvis de uttaler seg offisielt om hva som faktisk hendte, vil det fremstå som veldig troverdig, sier han.

– Visste det ville bli en voldelig dag

Hutchinson kunne også avsløre at daværende stabssjef Meadows advarte henne i dagene opp mot 6. januar-stormingen, om at det kunne gå «skikkelig ille» under den offisielle seremonien der daværende visepresident Mike Pence skulle formelt godkjenne valgresultatet i Kongressen.

Hun fortalte i vitnemålet at Trump og flere av hans nærmeste medarbeidere i Det hvite hus visste at 6. januar ville bli en voldelig dag. Trump skal blant annet ha krevd å få fjernet metalldetektorene rundt National Mall, der Trump skulle tale til sine fremmøtte tilhengere under Save America-markeringen som ble avholdt før seremonien i Kongressen.

Årsaken skal ha vært at mange Trump-tilhengere ikke ville bevege seg inn på det sikrede området fordi de var væpnet med kniver og pepperspray, og ikke ønsket å innlevere våpnene sine. I ettertid har det også vist seg at flere tilhengere var væpnet med skytevåpen.

Hutchinson, som var tett på presidenten før han talte til massene på 6. januar, fortalte under vitnemålet at presidenten var opprørt og engstelig. Trump skal nemlig ha vært bekymret for at publikumsområdet ikke skulle bli fylt opp tilstrekkelig med tilhengere under Save America-markeringen.

– Jeg bryr meg faen ikke om at de har våpen. De er ikke her for å skade meg, skal Trump ha sagt i sinne, ifølge vitnemålet til Hutchinson.

– Slipp folkene mine inn. De kan marsjere til Kongressen herfra. Slipp folket inn. Ta de helvetes metalldetektorene vekk, skal USAs daværende president ha sagt.

Oppsiktsvekkende vitnemål

Disse angivelige Trump-uttalelsene avdekker to svært kritiske forhold. Det ene er at Trump angivelig visste at tilhengerne hans hadde våpen, og det andre er at han hadde forhåndskjennskap til at tilhengerne skulle gjennomføre en ikke-godkjent mars opp til Kongressen.

– Dette er ett av de mest oppsiktsvekkende vitnemålene vi har hørt i amerikansk historie, og da inkluderer jeg også Watergate-skandalen. Dette er nye opplysninger som avslører ting vi ikke visste, sier Løkke.

– Det skal veldig mye til for at jeg blir overrasket over noe som er knyttet opp mot Trump, men i går ble jeg overrasket, sier Løkke.

Roth sier han ikke er så veldig overrasket over innholdet som ble avdekket i vitnemålet til Hutchinson.

– Men det som overrasker meg, er at det måtte en ung og uerfaren assistent til for å avdekke så billedlige detaljer fra hva som foregikk den dagen, sier Roth.

– Dette viser hvilket mafia-aktige grep Trump-verden har hatt over alle, og hvilken risiko det utgjør å gå ut mot Trump. Men denne risikoen er relativ straks en hever seg opp til nivået hvor en innser at det er større og viktigere ting enn posisjoner i den politiske verden, sier Roth.

Løkke mener at 6. januar-høring har utvilsomt vært skadelidende for Trump, men understreker samtidig at ekspresidenten likevel kan klare kunststykket med å gjøre et eventuelt comeback.

– Det er mindre sannsynlig nå enn før, men det er langt fra umulig, sier Løkke.

– Tror du høringen vil påvirke Trumps muligheter til å eventuelt stille til valg i 2024, Roth?

– Målingene viser at høringen i Kongressen påvirker Trump negativt. Men om det betyr at Trump tar det rasjonelle valget og trekker seg tilbake, eller om han vil prøve å ødelegge for sine rivaler, gjenstår å se, sier Roth.