Tidligere president Barack Obama har kastet seg ut i valgkampen for å gi Demokratene drahjelp i mellomvalget, som avholdes tirsdag 8. november.

Obama er åpenbart bekymret over rikets tilstand, noe som kom til uttrykk da han drev valgkamp i delstatene Nevada og Arizona på onsdag.

– Den økende tendensen til å demonisere politiske motstandere danner et farlig klima, sa den tidligere presidenten på et valgkamparrangement i Nevada, ifølge The Hill.

Obama viser blant annet til voldshendelsen som rammet Paul Pelosi, som ble angrepet med hammer og påført et kraniebrudd i eget hjem i California fredag forrige uke. Paul Pelosi er ektemannen til Nancy Pelosi, som er majoritetsleder i Representantenes hus.

– Folkevalgte som ikke eksplisitt avviser overdreven retorikk eller tyr til det selv, eller hvis de ignorerer eller tar lett på den typen voldshandlinger, eller oppfordrer sine tilhengere til å stå utenfor valglokaler væpnet med skytevåpen og ikledd taktisk militærutstyr – hvis dette er omgivelsene vi ønsker å skape for oss selv, kommer flere personer til å bli skadet, sier Obama.

Les også: Amerikansk politikk: Mellomvalget for «dummies»

Angrepet i eget hjem

Obama viser blant annet til en hendelse i Arizona forrige uke. Lokalmyndighetene slo alarm etter at to personer utstyrt med våpen og militært utstyr ble observert utenfor et valglokale i et dypt politisk splittet valgdistrikt. Myndighetene advarte om en mulig truende hendelse overfor velgere.

En rekke republikanere har oppfordret tilhengere, som stiller seg tvilende til at det kommende mellomvalget vil være sikkert og rettferdig, til å stille opp som private «valgobservatører».

Angrepet på Paul Pelosi ble fordømt av Demokratene og enkelte høytstående republikanere som senator og minoritetsleder Mitch McConnell og tidligere visepresident Mike Pence.

Donald Trump og Elon Musk har imidlertid spredd konspirasjonsteorier rundt hendelsen. En rekke republikanere har til og med gjort narr av hendelsen, deriblant den omstridte guvernørkandidaten Kari Lake i Arizona.

Lake er en såkalt valgfornekter som fornekter resultatet fra presidentvalget i 2020, og støtter dermed opp om Trumps ubegrunnet påstand om at Republikanerne ble frastjålet valgseieren.

– Demokratiet vil kanskje ikke overleve

Obama sa på onsdag at dersom valgfornektere vinner valget i Arizona neste uke, «vil demokratiet slik vi kjenner det ikke kunne overleve her».

– Hvis du har valgfornektere som tjenestegjør som guvernør, som deres senator, som deres øverste valgfunksjonær, som deres delstatsjustisminister, da vil kanskje ikke demokratiet slik vi kjenner det kunne overleve i Arizona, sa Obama på et valgkamparrangement i Phoenix i Nevada på onsdag, ifølge Politico.

– Dette er ingen overdrivelse. Det er fakta, sa han.

Les også: Senatskandidat og abortmotstander i hardt vær: Skal ha betalt for abort

Nettstedet FiveThirtyEight har utarbeidet en oversikt over valgfornektere som på et eller annet vis deltar i høstens mellomvalg. Av totalt 552 republikanere som stiller til valg, er det 199 som har totalt avvist valgresultatet fra 2020.

Angrepet mot Pelosis hjem har reist spørsmål om hvorvidt sikkerhetspersonell som Capitol-politiet (U.S. Capitol Police), er i stand til å håndtere den økende mengden med trusler mot folkevalgte og deres familier. Capitol-politiet har mottatt hele 9625 trusler og bekymringsmeldinger i 2021, og 8613 i 2020.