(Indre Akershus Blad)

Det er kaldt på Råholt. Minus 12 og snø. Ikke akkurat høysesong for tohjulinger. Men inne i sykkelbutikken på The Duke sport er det full aktivitet. Bak disken, der kassa står, er tidligere rusmisbruker Glenn Jørgensen i ferd med å demontere kranken på en fatbikesykkel. Han er mekaniker og altmuligmannen til Anders Bernhoft, som eier The Duke sport.

På rett sted til rett tid

Sykkelbutikken har de fire siste årene tilbudt tidligere rusmisbrukere jobb mens de går til behandling på Tunet behandlingshjem i Fetsund.

– For meg var Anders på rett sted til rett tid. Det så stygt ut og jeg begynte å miste håpet om å bli rusfri. Det er noe med å komme inn i butikken her og få full aksept på hvem jeg er og hva jeg tidligere har drevet med. Den tilliten jeg får hos Anders gjør godt langt inn i sjelen. I tillegg er han veldig inkluderende.

Glenn Jørgensen kan ikke få fullrost sin redningsmann.

Den tidligere rusmisbrukeren vokste opp i Aurskog på 90-tallet og begynte å drikke alkohol i 14-15-årsalderen. Det var enkelt å få tak i sterkere saker, og veien til hasj og amfetamin var kort.

– Det gir bare én vei

39-åringen fullførte ungdomsskolen, men droppet ut på videregående og fikk i stedet jobb som bilpleier på hjemstedet.

– Fram til jeg var 28 år besto livet mitt for det meste av rus og jobbytter. Jeg klarte etter hvert å bli nykter, fikk barn og fast jobb, forteller Glenn.

Men a4-livet varte bare fem- seks år. Igjen dukket han under for alkohol og amfetamin. Til slutt sa kroppen stopp og Jørgensen ble syk. Medisinene han fikk hjalp ikke på utmattelsen og de sterke smertene. Etter tre år begynte han å medisinere seg selv.

– Jeg fikk energi av amfetaminet og det dempet litt på smertene. Det gikk greit en stund. Jeg kom meg opp av sofaen og trente litt sykling, men misbruket tok gradvis over. Det gikk bare en vei og til slutt måtte jeg ta et valg.

Ble kjent med «Jonna» fra «Petter uteligger»

Det som skulle bli slutten på den onde sirkelen, var en sykkelbutikk på Råholt. – Jeg kjenner litt slark i kranken, så lageret må nok skiftes, sier Glenn og henvender seg til sjefen, Anders Bernhoft. (Kranken er armen til pedalene på en sykkel. journ.anm.).

Det plinger i døra på The Duke sport på Råholt. Inn kommer en kunde med fullt sykkelutstyr og en sykkel med piggdekk. På gulvet har sykkelen lagt igjen et hjulspor av snø. Glenn er raskt frampå med et spesielt måleinstrument og måler drevet foran. Kunden ønsker nemlig et mindre drev.

Etter at Glenn Jørgensen fikk jobb i sykkelbutikken er han klar på at han har trukket vinnerloddet. Anders Bernhoft er beinhard syklist og innehaver av en sykkelbutikken, og Jørgensen får ikke snakket godt nok om sin sjef.

Sjefen, Anders vil egentlig ikke snakke så mye om sin egen fortid, men det han kan si er at han vet mer enn de fleste om tidligere rusavhengige. Han legger ikke skjul på at ungdomstiden var tøff og at 80-tallet besto for det meste av rus og gjengkriminalitet.

– Jeg ble kjent med Jan Egil «Jonna» Kolbjørnsen på den tiden. Han har gått 23 år på heroin og var en av personene tv-seerne ble kjent med i «Petter Uteligger». Jonna har tilbrakt mye tid på Behandlingstunet i Fetsund og der møtte han min mekaniker Glenn, forteller Bernhoft.

– Jeg kan skaffe deg jobb

Da Glenn Jørgensen hadde vært en uke på Tunet i Fetsund, satt flere av de tidligere rusmisbrukerne sammen i fellesstua og det ble snakk om sykling.

– En av dem var Jonna. Da han hørte at jeg var interessert i sykkel, brølte han nærmest; «Jeg kan skaffe deg jobb!»

Det tok ikke lang tid før hjulene begynte å rulle og Glenn Jørgensen fikk kontakt med Anders Bernhoft på Råholt.

Det har gått ett år siden Glenn startet som sykkelreparatør og altmuligmann i butikken, der man kan kjenne en svak lukt av gummi fra sykkelhjulene og duften av smøreolje som fyller neseborene. Denne januardagen er det stille. Det er ikke mange som kjøper sykkel nå. Sykler står utstilt og det første gliset som møter deg er en gul terrengsykkel i karbon til den nette sum av 30 .000 kroner. Etterspørselen etter sykkelklær og annet utstyr har tatt seg opp, og elsykkelen er blitt et mer vanlig alternativ til bil nummer to.

– Jeg ser ikke på han som en tidligere rusmisbruker

Anders Bernhoft har en sykkelprat med en kunde i telefonen. Taster litt på kalkulatoren som ligger ved siden av kassaapparatet på disken, avslutter samtalen og kikker bort på mekaniker Jørgensen.

-Jeg ser ikke på ham som en tidligere rusmisbruker, men en som hjelper meg med å drive butikken. Etter å ha jobbet her i kun ett år, har han blitt en god kollega. Jeg har blitt avhengig av en tidligere rusavhengig, smiler han.

Anders henvender seg til kompisen:

– Det er kanskje litt rart å høre at noen er blitt avhengig av deg, Glenn?, spør han og kameratene ler.

Bernhoft får ofte spørsmål fra folk om hvordan han tør å bruke kriminelle som arbeidskraft. Selv om han har opplevd at enkelte har vært ruset på jobb, stoler han på dem.

– Det har aldri manglet en 50-øring fra kassa, slår han fast og fortsetter:

– De tidligere rusavhengige har en hensikt med å komme hit – nemlig å få seg en jobb. Det siste de vil gjøre er å svindle meg. Samtidig mener jeg at rus- og alkoholavhengige er syke. Det er enkelt å se ned på en som er narkoman, men de trenger like mye hjelp som en som for eksempel sitter i rullestol, mener Bernhoft.

Han tar mer enn gjerne imot flere tidligere rusmisbrukere som har vært til behandling på Tunet.

– Ville det ikke være fint å ha en narkis ved siden av deg i verkstedet? roper han bort til Glenn.

Sjargongen er løs og ledig kollegene imellom.

– Har funnet ut at jeg ikke kan redde alle

– Mange er begeistret over at du tar inn tidligere rusmisbrukere i butikken. Hva er dine erfaringer så langt?

– Jeg har hatt gode erfaringer og ser ingen problemer med å ta inn tidligere misbrukere. Det som derimot er blitt vanskelig er at jeg fort blir personlig involvert i dem som kommer til meg. Jeg har jeg lært noe av det og funnet ut at jeg ikke kan redde alle, sier han.

Det har hendt at Bernhoft har vært ute å plukket opp tidligere rusavhengige fra gata seint på kvelden.

– Det som er fint med Glenn er at han er selvgående. Han klarer seg selv og trenger ikke mange beskjeder. Det er nok uro i hodet til dem som kommer hit og vil jobbe. Da er det viktig å ikke mase på dem, presiserer han og henvender seg på nytt til mekanikeren som er i ferd med å løsne på et drev:

– Det er mye som svirrer i hodene på dere som har vært rusmisbrukere. Ikke sant, Glenn?, spør Bernhoft og understreker;

-Vi skaper ikke mirakler her i butikken. Vi legger bare til rette for dem som ønsker å komme seg videre i livet. En av dem er Glenn.

– Det beste jeg kan gjøre for kroppen min er å trene

– Det som er så fint her er at jeg ikke føler at jeg er på jobb. Det er bare gøy. Selvfølgelig er det en del utfordringer og mye jeg må lære meg, men da bruker jeg bare YouTube, sier Glenn som er under Nav og får arbeidstreningspenger. Kjæreste har han også fått seg, samt leilighet på Dal.

Samtidig som målet hans er å være nykter, har Glenn også en drøm om å løpe på under en time og 30 minutter i halvmaraton. I tillegg til å mekke sykler er Glenn nemlig glad i både løping og sykling.

– Det beste jeg nå kan gjøre for kroppen min er å trene. Det er ingen medisiner som hjelper meg mot smertene og sykdommen, men treningen gjør alt bedre. Og mekkejobben hos en som har forståelse for hva jeg har vært gjennom.

– Jeg har vært grisetjukk

Anders Bernhoft sier det er gøy å kunne fungere som hobbypsykolog i sykkelbutikken.

– Men ekspertene får ta seg av de større problemene de rusavhengige har, presiserer han.

– Men samtidig vet jeg en del om dette og kjenner tankegangen til en rusmisbruker. Eller rettere sagt; mangelen på tankegang. Jeg bruker gutta til egen motivasjon. Jeg har for eksempel vært grisetjukk. Hvis jeg spiser sjokolade blir jeg tjukk igjen. Det er det verste som kan skje med meg nå, sier mannen som tidligere har slitt med rus, veid 140 kilo, men som nå er en 80 kilo tung mann med mye muskler, mye takket være at han sykler mellom 20 og 30 mil i uka.

– Selv om det å bli tjukk er det verste som kan skje meg nå, så er det verre for Glenn. Tar han narkotika igjen, så dør han. Alle disse tankene bruker jeg som motivasjon når jeg trener og ting er litt tungt.

483 dager

Glenn Jørgensen er det fjerde personen som prøver seg som mekaniker hos The Duke sport, og ifølge Bernhoft er han den som har klart seg best. Målet har vært å bli nykter.

– Nå har jeg vært nykter ...

Glenn er ivrig og løper for å hente mobilen, ser på den og smiler.

– I 483 dager! Det er rekord, fastslår han stolt.

Appen på mobilen gir nemlig hver dag bekreftelsen han har vært på jakt etter så lenge. Glenn er nykter. Forhåpentligvis for godt denne gangen.

– Rausheten hans redder liv

Marit Myklebust er daglig leder på Behandlingstunet i Fetsund og kan ikke få fullrost Anders Bernhofts innsats med å hjelpe tidligere rusmisbrukere i sykkelbutikken sin.

– Det er så utrolig stort at han har den rausheten, sier hun.

The Duke Sport på Råholt har i løpet av de siste årene tatt inn fire tidligere rusmisbrukere som har vært til behandling på Tunet i Fetsund.

Behandlingstunet i Fetsund har en avtale med Helse Sør-Øst om at de hvert år kan ta inn 27 pasienter som kan oppholde seg der i inntil ett år. Tunet er en behandlingsinstitusjon for rusavhengige og eies og drives av Frelsesarmeen.

– Ettervernet er faktisk ikke så verst

– Hvor viktig er ettervernet til en som har vært til behandling hos dere?

– Det er faktisk et spørsmål som krever nyanser, sier Marit Myklebust.

– Det er mulig å få til et godt ettervern for de pasientene som jobber godt sammen med kommunen sin. Jeg hører mange sier at ettervernet til tidligere rusmisbrukere er dårlig og at alle ikke blir fulgt opp godt nok. Men ettervernet er faktisk ikke så verst. Vår store mangel er en praksisplass til dem som ønsker å komme ut i jobb igjen, påpeker hun.

Marit Myklebust har følgende å si om tidligere pasient Glenn Jørgensen som nå jobber som mekaniker i sykkelbutikken på Råholt:

– Det er sjelden vi får inn en pasient som er så godt forberedt og har en plan med oppholdet sitt hos oss. Han startet tidlig samarbeidet med Bernhoft og har jobbet målrettet med å bli rusfri. Han er en person vi kommer til å savne hos oss.