Gå til sidens hovedinnhold

Derfor beskytter brystmelken

Les hvorfor amming blir linket til astma senere i livet.

(SIDE2): Gjennom en ny studie har forskere nå funnet ut hvorfor brystmelk kan beskytte barn mot astma. Det skriver BBC News mandag.

Pustet inn allergener
Den franske studien, som er publisert i Nature Medicine, viste nemlig at kvinnelige mus som ble eksponert for allergener overføre dem direkte til avkommet gjennom melken. Det gjør at nyfødte kan bli immune mot stoffet.

I studien brukte de franske forskerne ved INSERM instituttet allergenet ovalbumin, som fins naturlig i eggehvite. De fikk mødrene til de nyfødte musene til å puste inn proteinet. Tester beviste så at allergenet ble overført til babymusene via melken og at babymusene utviklet et immunsystem som tolerer allergenet.

Denne effekten så man helt uavhengig av morens eget immunsystem.

Uprøvd hos mennesker
Men linken mellom redusert risiko for astma og amming er enda uprøvd hos mennesker.

Mer enn 300 millioner mennesker har astma i verden i dag og mange forskere tror at utviklingen av sykdommen skjer når man er nyfødt og blir utsatt for allergener via brystmelken. Det er allerede kjent at amming beskytter mot en rekke krefttyper.

Morsmelk er den naturlige, og den aller beste, maten for spedbarnet. Ammingen bør opprettholdes gjennom hele det første leveåret – gjerne lenger dersom mor og barn ønsker det, skriver sosial- og helsedirektoratet på sine sider.

Dette er barnets fordeler ved å få morsmelk

Morsmelken inneholder immunstoffer som beskytter mot infeksjoner forårsaket av bakterier og virus. Undersøkelser har vist at amming beskytter mot diaré, mellomørebetennelse og luftveisinfeksjoner, og er forbundet med kortere sykdomsforløp. Det er vist at morsmelk beskytter mot infeksjoner også flere år etter ammeperioden. Det er videre nylig vist at morsmelkernærte barn har redusert risiko for overvekt og enkelte sykdommer senere i livet.

Det er holdepunkter for at noen av stoffene i morsmelken har positiv effekt på utviklingen av barnets hjerne og nervesystem. Det er mulig at dette skyldes morsmelkens innhold av omega-3 fettsyrer.

Hormoner og andre stoffer i morsmelken letter fordøyelsen og omsetningen av næringsstoffer, og fremmer modning av tarmen.

Morsmelk er lett fordøyelig og gir ikke barnet forstoppelse.

Utvikling av matvareallergi og atopisk eksem kan kanskje utsettes dersom barnet bare får morsmelk i de første fire til seks månedene.

Amming gir god kontakt og nærhet mellom mor og barn.

Morsmelkens smak vil i noen grad påvirkes av hva mor spiser. Det er vist at spedbarn som ammes lettere aksepterer nye matvarer enn spedbarn som har fått morsmelkerstatning, som gir en mer begrenset smaksopplevelse.

(Kilde: Sosial- og helsedirektoratet)

LES MER HELSE HER

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!

Kommentarer til denne saken