Gå til sidens hovedinnhold

- Kan jeg feste og amme?

Hvor lang tid tar det før alkoholen ikke er farlig for babyen?

(SIDE2): Amming gir som kjent mange helsefordeler for barnet ditt.

Bakgrunn: Derfor beskytter brystmelken

På nettsiden lommelegen.no spør en kvinne om når hun kan begynne å amme etter at hun har drukket alkohol.

«Jeg har en datter på fire uker. Jeg fullammer henne, men i morgen skal jeg i et stort selskap der jeg har lyst å ta meg noen glass vin. Er det noe spesielt jeg bør tenke på før jeg gir henne NAN1 morsmelkerstatning? Hvor lenge etter å ha drukket kan jeg amme henne igjen?»

LES OGSÅ: Se den nye ammefilmen

Svar fra jordmor Marit Karlstrøm:
«Konsentrasjonen av alkohol i morsmelken vil være som i mors blod, men barnets promille blir lavere, fordi melken drikkes og deretter fortynnes videre i barnets kropp. Nyfødte barn er mer umodne, med minimal evne til å ned bryte alkohol. Jo yngre barnet er, desto viktigere er det å være forsiktig med alkohol.

Ammehjelpen anbefaler å vente 3 timer etter ett glass vin før en ammer. Alkohol lagres ikke i melken og promillen synker parallelt med nivået i mors blod. Så det er ingen hensikt å pumpe og kaste melken, annet enn for å lindre melkespreng.

Jeg anbefaler deg å vente så lenge du klarer med å amme og husk at 3 timers grensen er etter ett glass, tar du to blir promillen høyere. Når det gjelder NAN kan det være lurt å forsøke å gi barnet et måltid med dette flere dager i forveien. Slik at barnet kan bli kjent med smaken og faktisk spiser dette når du kommer til den dagen det er fest og absolutt ikke kan amme barnet. Men når barnet er 4 uker så det skulle ikke være noe vanskeligheter med det. Det kan være at de får litt mageknip når de får dette de første gangene. Det kan også være lurt å la noen andre gi barnet NAN, du som mamma lukter bare masse deilig morsmelk for barnet.»

De offentlige anbefalingene gjør det klart at man ikke bør drikke verken under svangerskap eller når man ammer. Generelt anbefales ikke bruk av alkohol under graviditet og amming. Det er likevel viktig å skille mellom alkoholbruk i disse to periodene, skriver ammehjelpen.no

LES OGSÅ:
- Amming gir smarte barn

- Jeg håpet å se noen pupper

UNDER SVANGERSKAPET:
Under svangerskapet får fosteret den samme promillen som mor fordi det ernæres direkte via hennes blod. Gravide bør derfor avstå helt fra alkohol, fordi en ikke kjenner det laveste inntak som ikke er forbundet med helsefare.

AMMING:
I ammeperioden er forholdene noe annerledes. Konsentrasjonen av alkohol i morsmelken vil være som i mors blod, men barnets promille vil bli lavere, fordi melken først drikkes og deretter fortynnes videre i barnets kropp. Jo yngre barnet er, desto forsiktigere bør man være med alkohol. Nyfødte barn er umodne, med minimal evne til å nedbryte selv små mengder alkohol.

(Kilde: Lommelegen.no, ammehjelpen.no)

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!

Reklame

Kurs: Slik handler du Bitcoin

Kommentarer til denne saken