(Firda) Unge helt ned i 16 år tar i bruk doping for å få større muskler. Kroppspress og badesesong er hovedårsaken, ifølge politiet.

– Vi får med jevne mellomrom hint om folk som vokser unormalt fort, og følger med på de vi får tips om. I tillegg griper vi inn når vi oppdager innføring av dopingmiddel, og arresterte blant annet tre menn i slutten av tenårene for innførsel av dop for et halvt års tid siden, sir politibetjent Odd Helge Vågseth til Firda.

Strandsesong

Ifølge politiet er dopingmiljøet fremdeles preget av den store aksjonen som ble gjennomført i 2008, da politiet blant annet tok en hovedmann for omsetning av en stor mengde anabole steroider. Tallet på voldstilfeller ble halvert etter aksjonen, og har holdt seg på et lavt nivå siden. Men dopingproblematikken er langt ifra ikke-eksisterende, selv om nytt lovverk innført 1. juli i fjor forbyr både salg og all bruk av doping.

Les også:- De går for lut og kaldt vann

– Den største forskjellen er at det virker som at vi har færre som kombinerer narkotika og steroider. Det hadde vi før aksjonen, og det er en farlig kombinasjon med sterke folk som samtidig ruser seg på for eksempel amfetamin, sier lensmann Jan Egil Tvinde.

Men sjølv om muskelvekst og styrke står sentralt i bruken av doping, er idrettsutøvere det minste problemet, ifølge politiet.

– En veldig høy prosentdel av de vi tar for bruk av dopingmiddel er folk som bare skal pumpe seg opp til stranden og badesesongen, sier Tvinde.

Ber foreldre følge med

Både Tvinde og Vågseth oppfordrer foreldre og andre til å følge med på raske endringer i kropp og temperament hos barn og venner.

– Rask vekst i muskelmasse og endringer i atferd kan vere tegn på bruk, sier Tvinde, mens Vågseth også retter fokus mot bruk av kosttilskudd.

– En ser ikke noen direkte link mellom bruk av kosttilskudd og doping, men vi har hatt tilfeller der man har startet med tilskudd og så gått over til steroider. Og vi har også hatt unge som har gått over på narkotiske stoffer, sier politibetjenten.

Les flere saker fra Firda.