(SIDE2): 19-åringen har brukt anabole steroider i over to år, og er fortsatt overbevist om at dopingmiddelet er ufarlig. I hvert fall for ham selv. En kompis av ham tok en «kur» med anabole steroider og etter 1-2 måneder etter kuren ble han midlertidig impotent.

BAKGRUNN:
13-åringer på anabole steroider
- Testiklene kan krympe

- Jeg er ikke redd for bivirkningene fordi jeg føler jeg har bruken under kontroll, sier han når vi ringer. Han vil gjerne være anonym, men avslører at han går i 3. klasse på videregående skole, og skal være med i en ny kroppsbyggerkonkurranse i oktober. Per dags dato går han på steroider.

Nysgjerrig idrettsperson
- Det hele startet for to år siden. Jeg var nysgjerrig og ville teste ut hva anabole steroider kunne gjøre med kroppen.

Da var han 17 år og drev ennå ikke med kroppsbygging. Men han hadde planer om å starte.

- Jeg har alltid vært en idrettsperson og ville gjøre kroppen min større på kort tid. Dessuten virket det som de fleste i kroppsbyggermiljøet brukte steroider uten problemer, forteller han.

For 17-åringen var det ikke vanskelig å få tak i steroidene heller.

- Jeg sjekket på nettet hva jeg skulle ha. Det fins egne sider for det, og på enkelte sider finner man seriøs informasjon, mener han.

Side2 tar en titt på siden «Tore» nevner for oss, og det første som møter oss er beskrivelsen av siden som skal være: «et innblikk i dopingverdenen» og skal «informere om alle sider ved bruk av doping uten å oppmuntre eller avskrekke fra bruk. Videre står det: «Sidene er basert på brukernes egne erfaringer og må oppfattes som subjektiv. Anabole steroider må aldri brukes uten at det er foreskrevet av lege»

Men «Tore» kan fortelle at steroidene florerer likevel.

«Jeg har bedre selvtillit når jeg går på steroider»

- Jeg tror omtrent 50-80 prosent av alle i kroppsbyggermiljøet doper seg. Og man får kjøpt det på nettet eller gjennom en som kjenner noen som kjenner noen, sier han lett.

Da han først prøvde det var han ikke klar over at han allikevel måtte trene hardt og spise sunt for å oppnå drømmekroppen.

Bedre selvtillit
- Jeg trodde steroidene alene kunne gi meg den kroppen jeg ville ha, men det stemmer ikke. Nå tar jeg steroider jevnlig i tillegg til å trene hardt, og jeg er blitt avhengig av det og føler en slags velvære. Selvtilliten min er også mye bedre nå, og jeg ser virkelig resultater av steroidene på den måten at musklene blir pumpet opp. Jeg føler også konstant sult og er mer motivert for å trene når jeg går på steroider.

Han forteller at det er mange som blir fort avhengig av steroidene, og at de sliter med å «gå av» etter en konkurranse for eksempel.

Siste nytt fra Side2: Sjekk forsiden akkurat nå!

- Folk begynner å savne det når de ikke går på det, og det resulterer i at flere fortsetter å bruke det kontinuerlig istedenfor.

- Men føler du ikke at du jukser når du går på steroider og er med i konkurranser?

- Nei, ikke i det hele tatt. I kroppsbyggerkonkurranser i Norge blir det ikke tatt tester. Men at jeg ikke får dårlig samvittighet eller føler jeg jukser er fordi jeg vet at det er en relativt stor prosent av idrettsfolk i alle slags idretter som har prøvd dop, og de fleste er hyklerske om det temaet.

- Jeg tror uansett det er lett å slå testene om det innføres i Norge og folk kommer til å fortsette å bruke det, tror han.

«Tore» syns allikevel det er skremmende at gutter helt ned i 13-års alderen bruker dopingmiddelet.

Les saken: 13-åringer på anabole steroider

- Når man er så ung så har man ikke erfaring nok og bør ikke eksperimentere med disse midlene, sier han. Han er heller ikke overrasket over at dopingtelefonen opplever å få flere henvendelser fra unge som bruker anabole steroider nå.

På skolen der han er elev er det flere jenter som bruker andre rusmidler, som for eksempel efedrin, og han forteller om en gutt på samme klassetrinn som han selv som tok anabole steroider for å øke prestasjonene i gym.

- Vi skulle ha styrketest og han tok steroider først for å oppnå et bedre resultat, sier «Tore». Han forteller også at mange modellgutter tyr til steroider for å få en finere kropp.

«Jeg har ikke opplevd noen bivirkninger, men det er fordi jeg tar medikamenter i tillegg»

Forfalskninger og lureri
På nettsiden «Tore» oppsøkte første gang han ville ha tak i stoffet, kan vi lese at det er lett å få i seg farlig stoff eller å bli lurt av steroider uten virkestoff.

«Veldig mye av dopingmidlene som selges illegalt i Norge er forfalskninger. Disse inneholder ofte ikke virkestoff i det hele tatt, eller inneholder noe virkestoff men er produsert under svært uhygieniske forhold og kan være ekstremt farlig å bruke. Dette virker det ikke som om folk bryr seg så mye om så lenge de kan injisere seg selv med et eller annet før de trener. Ca. 90 prosent av alle dopingmidler som selges illegalt i Norge, er enten forfalskninger eller produsert i et «underground" laboratorium».

- Jeg er nøye med hva jeg kjøper, og forsøker hele tiden å tilegne meg seriøs informasjon, sier han. Selv om han nå har gått på steroidene i over to år er han ikke redd.

- Jeg har ikke opplevd noen bivirkninger, men det er fordi jeg tar andre medikamenter i tillegg. For eksempel antiøstrogen som blokkerer for å ta opp østrogen. Men kompiser av meg har blitt impotente og fått masse kviser etter første «kuren» de har satt, forteller han.

LES MER HELSE, TRENING OG VELVÆRE HER

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!