HTML EMBED

SE DE UNIKE BILDENE: - Dette er en levende drage, et monster som fullstendig lever opp til sitt rykte. Jeg tror jeg kommer til å bli redd med den i vannet, sier den erfarne eventyreren Steve Backshall. Så dukker denne opp.

Anakonda. Bare navnet på den fryktinngytende kvelerslangen kan få det til å gå kaldt nedeover ryggen. Men ikke for eventyreren og villmarksmannen Steve Backshall.

I en episode i serien «Swimming with monsters» på Animal Planet går han ikke bare på jakt etter det han omtaler som verdens største slange, han svømmer sammen med den.

Umulig å unnslippe

Anakondaen er ikke giftig, men hugger seg fast i byttet og klemmer bokstavelig talt livet ut av det med kroppen. Den kan veie over hundre kg og felle dyr så svære som en liten hest. Anakondaen er ikke verdens lengste slange, men danker ut konkurrentene på vekt.

Det er knyttet usikkerhet til hvor lang en anakonda kan bli. Det eksisterer rapporter på anakondaer på over ti meter, men det stilles spørsmålstegn ved troverdigheten til disse oberservasjonene. En typisk hunn-anakonda, som er større enn hannen, blir rundt fem meter lang.

Slangen har nålelignende tenner som peker bakover i munnen - så får den først tak, er det umulig å slippe unna.

- Selv om det er den største slangen vi har, er de svært sky. Ingen mennesker har noen gang svømt med en, hevder Steve Backshall.

Det stemmer ikke helt, men det gjør ikke svømmeturen til briten mindre imponerende.

Backshall reiser til Bonito i Brasil, et område beryktet for å huse noen av verdens største slanger. Men det er ingen enkel sak å finne det digre beistet, og kamerateamet tilbringer flere dager på nær gjengrodde elver i tropisk hete.

- Å, herregud!

I vannet er det ikke bare verdens største slange å bekymre seg for, men også pirajaer og alligatortypen kaiman. Ja, og så hundrevis av flåtttyper og de plagsomme maurene og dødelig giftige edderkoppene som klatrer i trærne som henger over bredden, da.

Til slutt finner likevel teamet hva de leter etter, og Backshall innrømmer at han ikke vet hvordan anakondaen kommer til å reagere på ham. Han er redd for at den kan angripe om slangen anser ham som en trussel eller, i verste fall, et bytte.

- Dette er en levende drage, et monster som fullstendig lever opp til sitt rykte. Jeg tror jeg kommer til å bli redd med den i vannet, sier den erfarne eventyreren.

Det hindrer ham likevel ikke å hoppe uti.

- Å, herregud, sjekk størrelsen på den slangen, den er enorm, utbryter Backshall når slangen med ett dukker opp foran kameraene i det grumsete vannet.

Beistet er så digert at det nær forsvinner ut av syne på grunn av sikten i vannet.

- Det er en svær hunn og hun ser ekstremt skummel ut, roper Backshall i dykkermasken.

- Den kommer mot meg. Den flekker tungen ut i vannet, trekker inn sanseinntrykkene og prosesserer verden rundt henne. Finner ut om jeg er en trussel eller ikke.

Øyeblikk senere stopper det enorme slangehodet bare centimeter unna dykkeren.

- Om dette hadde vært på land, hadde jeg neppe vært her. Da ville jeg antatt at den gjorde seg klar til å angripe, sier Backshall.

Etter flere nervepirrende minutter med hunnslangen i vannet, stikker den til slutt av.

- Det var fenomenalt. Helt uvirkelig. Det var som å være med i en film, utbryter kameramannen.

Og villmarksmannen forteller at han har oppdaget noe nytt om anakondaen.

- Det som overrasket meg mest med slangen var hvordan den beveget seg. Den svømte ikke gjennom vannet, som jeg hadde forventet, men gikk rett til bunnen og skjøv seg bortover bunnen ved hjelp av steiner og harde overflater.

- Du kan aldri forstå et dyr fullt ut uten å oppholde deg i det miljøet dyret lever i over litt tid. Det er et helt annet dyr i vannet, sier Steve Backshall.

Artikkelen er basert på serien «Swimming with Monsters» som for tiden sendes på Animal Planet.