(SIDE2): Dobbelt så mange dansker får kreft i endetarmsåpningen som for 30 år siden. Ifølge en ny undersøkelse er mer analsex mest sannsynlig forklaringen, skriver Ekstra Bladet.

Det er forfatter av undersøkelsen, Ann Nielsen, som mener det er sannsynlig at analsex er årsaken til økningen av denne kreftformen.

Dette begrunner hun med at krefttilfeller som ikke skyldes HPV-viruset er stabilt, mens tilfellene som er et resultat av dette viruset har fordoblet seg de siste 30 årene.

HPV-viruset overføres ved direkte kontakt, og som vi tidligere har skrevet er det også knyttet opp til en sammenheng mellom oralsex og kreft i svelget.

Les hele saken: Oralsex øker risikoen for kreft

- Samtidig ser vi at det er flere unge som får sykdommen, sier Nielsen som har doktorgrad og jobber som forsker i Kræftens Bekæmpelse.

HPV-viruset knyttes til hele 90 prosent av alle krefttilfeller i endetarmsåpningen. Men det er likevel ikke tilstrekkelig bevist at det kun er analsex som er årsaken.

- Økningen skyldes mest sannsynlig endrede seksualvaner, men man kan også bli smittet uten at man har analsex, sier Nielsen.

Hun legger til at HPV-typene som kan gi kreft i endetarmen er de samme som unge kvinner vaksineres mot, så man vil mest sannsynlig kunne snu trenden i løpet av noen generasjoner.

Les mer om det: Slik beskytter kreftvaksinen

Flere kvinner enn menn får kreft i endetarmen, ofte etter at de er fylt 35 år, viser de danske tallene.

Mer sex og samlivstoff på side2.no/samliv