Gå til sidens hovedinnhold

Blir europeisk stjerneskudd

Anders Baasmo Christiansen har sluppet gjennom eksklusivt nåløye i Berlin.

(SIDE2:) Tidligere var det slik at det var filminstituttene i de ulike land som valgte ut sine «stjerneskudd» eller shooting stars til filmfesticalen i Berlin.

Mer fra Side2.no: Sjekk forsiden nå

Å bli shooting star betyr å bli utsatt for møter med internasjonal presse, europeiske agenter, regissører og produsenter.

Store navn fra før
I 2008 valgte festivalen «å lukke» ordningen. Det vil si at European Film Promotion (EFP) plukket ut 10 lovende unge talenter. Fjorårets shooting stars var derfor britiske Carey Mulligan (Public Enemies), også døpt den nye Audrey Hepburn, Sarah Bolger fra Irland, allerede kjent som Anne Boleyn i TV-serien «The Tudors» og David Kross som spilte mot Kate Winslet i «The Reader».

I år har EFP plukket ut Anders Baasmo Christiansen som shooting star.

- Dette er kjempehyggelig, og en veldig fin anerkjennelse. Å være shooting star kan godt gi muligheter for å bli med på filmprosjekter utenfor Norge, men jeg er stolt og glad bare over å ha blitt plukket ut av denne juryen. Ekstra stas er det siden konkurransen om å bli valgt ut er blitt hardere de siste årene sier Anders Baasmo Christiansen i en kommentar via Norsk filminstitutt.

Kraftull og følsom
European Film Promotions 31 medlemsland kan alle nominere kandidater til Shooting Star. Kandidaten skal ikke være eldre enn 35 år, være godt kjent i sitt hjemland og helst ha spilt i minst én film som enten har vært en publikumssuksess i hjemlandet eller er internasjonalt kjent.

- Denne begavede unge norske skuespilleren har et fysisk nærvær som både er kraftfullt og behersker stor følsomhet. Det er svært spennende å se ham gå fra flott actionhelt i én film til en følsom tolkning av den berømte forfatteren Henrik Ibsen i en annen, sier juryen i sin uttalelse om Anders Baasmo Christiansen.

Anders Baasmo Christiansens deltakelse kommer året etter at hans film «Nord» gjorde stormsuksess på Berlin-festivalen.

LES MER: Ville etter karsk i Berlin

Årets andre deltakere under Shooting Stars er Zrinka Cviteši¿ (Kroatia), Kryštof Hadádek (Tsjekkia), Pihla Viitala (Finland), Robert Sheehan (Irland), Michele Riondino (Italia), Agata Buzek (Polen), Drago¿ Bucur (Romania), Lotte Verbeek (Nederland) og Edward Hogg (England).

Kommentarer til denne saken