Den russiske avhopperen Andrej Medvedev ble pågrepet av norsk politi i Pasvikdalen ved den russiske grensen fredag. Medvedev søkte umiddelbart politisk asyl i Norge.

Medvedev skal ha tjenestegjort som avdelingsleder i den beryktede, russiske leiesoldatgruppen Wagner i flere måneder i 2022, men flyktet angivelig fra leiesoldatgruppen etter at han nektet å fornye kontrakten sin med dem.

Avhopperen hevder han ble jaget av russiske grensevakter og en hund idet han tok seg ulovlig over grensen til Norge sist fredag.

Les også: Eksperten har ikke hørt om lignende: – Vi vet det er gnisninger der

– Det ble løsnet skudd

Medvedev hevder også at han ble beskutt to ganger med skarpe skudd da han krysset den isbelagte Pasvikelva. Det forteller han i et videointervju med russiske menneskerettsorganisasjonen Gulagu etter den vellykkede flukten til Norge.

– Jeg vet ikke noe mer enn at det ble løsnet skudd, sier advokat Brynjulf Risnes til Nettavisen.

Risnes, som forsvarer avhopperen, sier at Medvedev er sliten og redd, og at han har vanskeligheter med å stole på norske myndigheter.

– Han er veldig sliten og redd. Han har ikke noen god erfaring fra myndigheter, så det tar tid for ham å innse at han er trygg inntil videre, sier advokaten.

Risnes sier at Medvedev er redd for å bli sendt tilbake til Russland.

– Ja, han er det. Men det er ikke en reell frykt. I hvert fall ikke nå. Alt er veldig nytt for ham, og han trenger tid for å overbevises om at han er trygg.

– Hva konkret er han redd for?

– Det er hevnaksjoner han har sett fra russisk side. De mener han er en desertør og har røpet hemmeligheter som ikke burde vært røpet. Det kan føre til nokså høye fengselsstraffer, men han er mer redd for utenomrettslig straff, at han kan utsettes for noe, sier Risnes.

Les også: Wagner-gruppen hevder desertør var en del av «norsk bataljon»: Skal ha mishandlet fanger

– Utenomrettslige henrettelser?

– Ja. Og sånne ting er gjort nettopp for å skremme, og det virker. Det er nokså skrekkelig.

Medvedev har i et tidligere intervju med The Insider, som ble gjort i desember måned, hevdet at Wagners leiesoldater ble brukt som kanonføde, og at de ble drept dersom de nektet å krige på slagmarken.

Medvedev hevder i samme intervju at han har vært vitne til ti av Wagner-gruppens utenomrettslige henrettelser på sine egne leiesoldater som nektet å følge ordre.

– Redd for å bli henrettet med slegge

Den russiske straffedømte Jevgenij Nuzjin skal angivelig ha blitt slått i hjel med en slegge da han forsøkte å forlate gruppen. En video av hendelsen skal ha versert på sosiale medier.

Vladimir Osechkin, som er leder for Gulagu, opplyser at han har bistått Medvedev etter at han forlot Wagner-gruppen.

– Medvedev var redd for å bli henrettet på samme måte som Jevgenij Nuzjin – med en slegge. Vi er forkjempere av menneskerettigheter og besluttet å hjelpe ham, sier Vladimir Osechkin i et intervju med CNN.

Osechkin opplyser til CNN at Medvedev har ved to tidligere anledninger forsøkt å rømme til Finland, men mislyktes begge gangene.

Medvedev har selv påstått at han ikke begikk noen forbrytelser da han tjenestegjorde for Wagner-gruppen i fjor.

Les også: – Dette er Putins planlagte sluttspill


Verdifull informant

Dersom det stemmer at Medvedev har vært medlem av den beryktede Wagner-gruppen, er han åpenbart en verdifull informant for vestlig etterretning.

Medvedev kan i prinsippet sitte på mye informasjon om Wagner-gruppens struktur, taktikk, organisering og deres tilgang på våpen og utstyr.

– Han er selv klar over det, og det er grunnen til at man ikke sier så mange detaljer. Han skal få lov til å fortelle om dette til dem som driver med den slags. Det er for eksempel seksjon for internasjonale forbrytelser ved Kripos og ulike internasjonale organisasjoner som Straffedomstolen i Haag, sier Risnes.

– Har du blitt kontaktet av andre makters etterretningstjenester eller andre internasjonale aktører i forbindelse med denne saken?

– Jeg har ikke blitt kontaktet av noen etterretningstjenester. Men ja, det er mange det er naturlig å snakke med, som for eksempel Helsingforskomiteen og deres samarbeidspartnere som driver med kartlegging av det som skjer i Ukraina. Vi er mest opptatt av at han får asylsøknaden behandlet og får en trygg tilværelse før han snakker med andre. Det er klart han ønsker å snakke med andre om det han har opplevd, sier Risnes.

– Har han noen fysiske bevis?

– Han har noen fysiske bevis, men jeg kan ikke gå inn på detaljer, sier Risnes.

Risnes vil heller ikke avsløre om hvorvidt Medvedev selv har møtt den beryktede Wagner-sjefen Jevgenij Prigozjin.

– Og hvis han hadde delt dette med meg, så er det ikke sikkert jeg hadde sagt det, sier advokaten.

Avhøres av Kripos som vitne

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har tidligere uttalt at de følger med på saken, men har intet nytt å bringe til torgs når Nettavisen tar kontakt på mandag.

Camilla Guldahl Cooper ved Stabsskolen ved Forsvarets høgskole har uttalt til NTB at det er sannsynlig at Medvedev kan ha begått forbrytelser.

– Det er stor sjanse for at han som medlem av Wagner-gruppen har begått forbrytelser, men spørsmålet er om de er krigsforbrytelser, sier hun.

Les også: Putin-ekspert Fiona Hill: – Han ser på seg selv som en tsar, og det er farlig

Det er Kripos som har det nasjonale ansvaret for etterforskning av krigsforbrytelser i Norge. Kripos deltar også i den internasjonale etterforskningen av krigsforbrytelser i Ukraina ved Den internasjonale straffedomstolen (ICC).

Kripos ønsker ikke å svare på Nettavisens spørsmål om det kan bli aktuelt å sikte avhopperen for eventuelle krigsforbrytelser eller om de har fått henvendelser fra ukrainske myndigheter i saken, men opplyser i en presseuttalelse at de ønsker å avhøre Medvedev med status som vitne.

– Han har selv fortalt at han har vært med i Wagner-gruppen, og det er interessant for Kripos å få mer informasjon om denne perioden, opplyser Kripos i pressemeldingen mandag ettermiddag.