Gå til sidens hovedinnhold

Han fant opp sex, drugs & rock’n’roll

Første gang Andy Serkis møtte legenden Ian Dury var han en real drittsekk.

Berlin (SIDE2:) - Han oppførte seg ganske kvalmt faktisk, smiler Andy Serkis til Side2.

Mer fra Side2.no: Besøk forsiden

Serkis skulle spille i teaterstykket «The Queen and I» av Sue Townsend og Ian Dury skulle lage musikken. Det ble med det ene møtet. Nå høster Serkis selv jubel for sitt portrett av Ian Dury i filmen «Sex&drugs&rock&roll»

Var full og ekkel
- Jeg er glad nå da jeg skulle spille ham at jeg faktisk møtte ham slik. Jeg har alltid ment at han var en fantastisk artist. Han hadde med seg et medlem av bandet The Blockheads. De byttet på å ha det de kalte «Dury-vakt» og han var i spesielt dårlig humør den dagen og veldig full, forteller Andy Serkis

Andy Serkis, som spilte Gollum i «Ringenes Herre» og senere har vært å se i «King Kong», har allerede vunnet London Evening Standards filmpris for sin tolkning av rockeartisten og han er nominert til en BAFTA.

Her under filmfestivalen i Berlin har filmen blitt en stor snakkis.

Toneangivende
Ian Dury regnes som en av de mest toneangivende britiske musikerne på sent 1970-tall og 80-tallet i det som kalles New Wave-perioden. Sammen med The Blockheads skapte han låter som «Hit Me With Your Rhythm Stick» og «What a Waste», for ikke å snakke om «Sex and drugs and Rock and roll».

Ian Dury er faktisk mannen som skapte frasen de fleste av oss ofte bruker. Og hans voksne liv var full av det – i store mengder. Hans ville påfunn gikk utover ham selv og alle som var rundt ham, inkludert hans barn og filmen viker ikke unna dette.

Poliorammet
Dury var en mann som også likte å skape seg selv, både på scenen og utenfor. Som barn ble han rammet av polio, noe som ga ham hans særegne gange. Det førte også til at han vokste opp på et hjem og en skole for handikappede barn, en opplevelse som skulle herde og forme hans forhold senere i livet.

- Han var kjent for å være hard mot dem han fikk for seg at han ikke likte, og han kunne sjalte dem ut med en gang han kom inn i et rom, sier Andy Serkis.

Familiens støtte
Filmen er laget med Ian Durys families velsignelse. Selv døde artisten av kreft i 2000.

Manusforfatter Paul Viragh sier at han var ganske nervøs da han kom med første manusutkast til familien.

- Det portretterte Dury som ganske røff. Familien leste det og sa; men kjære, han var da mye verre enn dette. Vi fikk utrolig støtte av dem da de skjønte hvor vi ville. Også av hans venner. Jeg vil si at mange rundt Ian Dury hatet ham, men de elsket og trengte ham også, sier Paul Viragh til Side2.

Siden Serkis faktisk utseendemessig ikke er så ulik Dury, så var verken de mer musikalske scenene eller Durys spesielle fysikk spesielt vanskelig.

Far og sønn
- De mer intime øyeblikkene var utfordringen, sier Serkis. For «Sex, drugs & rock’n’roll» handler like mye om Durys forhold til sin sønn Baxter. I en scene i filmen tar lille Baxter de nye lekene han har fått fra sin stadig fraværende far og kaster dem en etter en i søpla med ordene «søppel, søppel, søppel».

- Den scenen var faktisk noe jeg opplevde da jeg kom hjem til min sønn etter en lang «Ringenes Herre»-pressetur. Jeg hadde kjøpt det jeg selv mente var de kuleste lekene i Japan, humrer Serkis.

- Og da jeg snakket med Baxter, Ians sønn, så hadde han også en liknende opplevelse da faren kom kjørende hjem med en taxi full av leker, høy som et fly, sier han.

I filmen opptrer Andy Serkis i flere av Ian Durys faktiske klær. Hans kone Sophie, datteren Jemima og sønnen Baxter åpnet lageret der farens eiendeler lå.

- Jeg tror faktisk at det for dem også var en slags renselsesprosess, sier Andy Serkis.

SE TRAILEREN PÅ YOUTUBE

HTML EMBED

Side2 er på plass i Berlin. Les mer fra filmfestivalen:
- Jeg liker å være i høyspenn
- Deg kjenner jeg jo!
McGregors virkelige lidenskap
Kong Leo av Berlin
- Filmen er blitt mer og mer sann
- Vi gjør hverandre modige
Kongen av Bollywood
Hun dømmer Moland
Klarer de å vinne Berlin?
- Hele Norge er opprørt
Skal fronte Norges ære i Berlin

Kommentarer til denne saken