Gå til sidens hovedinnhold

- HIV preger ikke oss

Ane Dahl Torp gratulerte sin HIV-positive svigerfar Per Miljeteig med Plussprisen.

(SIDE2:) I dag, 1. desember, er det Verdens AIDS-dag. Det ble feiret av HIVNorge på flere måter. Blant annet sparket det i gang en ny kampanje om oppmerksomhet rundt HIV og AIDS.

Det er også dagen Plussprisen deles ut. I år gikk den til en av de store frontkjemperne for HIV-saken i Norge, Per Miljeteig.

- Trodde ikke det gjaldt meg
- Jeg visste ingenting om HIV før 1985 da jeg selv fikk diagnosen. For meg var det en homsepest fra USA eller noe som fantes i Afrika. Da Helseutvalget for homofile oppfordret folk til å teste seg, tenkte jeg at jeg kunne jo ta en, sier Per Miljeteig.

I dag er han blitt kalt HIV-pensjonist. Selv sier han at hans reaksjon etter den første lammelsen var å ikke bli opptatt av sin egen HIV, men jobbe for HIV generelt i allmennheten.

Selv om Per Miljeteig nå har trukket seg mye tilbake fra det aktive arbeidet, er engasjementet like sterkt. Det har imponert svigerdatter Ane Dahl Torp som er gift med Pers sønn Sjur. Per er farfar til lille Sigurd.

Husker redselen
- Jeg er definitivt med av familiære årsaker og ønsker av den grunn å fokusere på HIV. Per er veldig engasjert, men det preger ikke vårt dagligliv. Nå som vi faktisk også nesten bor sammen, så er det ikke slik at vi setter oss ned og snakker om det. Vi har ikke noe faglig forum, ler Ane til Side2.

Men i likhet med andre mennesker i begynnelsen av 30-årene, og i motsetning til dagens unge, så husker Ane den første HIV- og AIDS-bølgen som kom og redselen som omspunnet smittefaren.

- Hadde vi ubeskyttet sex, så var vi redde etterpå. Og det er jo riktig å være redd for det er noe dritt å få, sier hun.

Per Miljeteig er også med i boken «Kjærlighet, Kunnskap og Kondom” – om den hivpolitiske kampen i Norge», av Olav André Manum som også ble lansert. Han sier at han nå 25 år etter at han selv fikk diagnosen er litt oppgitt over at det var mange fine ord og lite handling bak mange av dem fra politisk hold.

Viktig for helsevesenet
I 1993 var bidraget til opplysningsarbeidet rundt HIV på 36 millioner, i dag er det litt over 14 millioner.

Per Miljeteig er et godt eksempel på at man fint kan leve et fullverdig liv med HIV. Men han er fremdeles opptatt av at det skal bli mer oppmerksomhet og opplysning rundt smittefaren.

- HIV akselererer aldersprosessen hos dem som er smittet. HIV-smittede blir tidligere rammet av for eksempel hjerte- og karsykdommer og kreft. Og dette vil etter hvert påvirke helsevesenet mye mer enn i dag, sier Miljeteig.

SE VIDEOEN MED NORSKE KJENDISER

HTML EMBED
Reklame

Enormt salg på alt du trenger til løping

Kommentarer til denne saken