(SIDE2:) Først var hun rebellen som klinte med broren sin etter Oscar-utdelingen og hadde ektemannen Billy Bob Thorntons blod i et smykke. Så ble hun den kjærlige sjubarnsmoren som engasjerte seg i konflikter verden over.

Ryktene om forholdet til Brad Pitt har vært mange, og vi hører stadig om hennes problemer med faren Jon Voight.

Det kan være lett å glemme at Angelina Jolie også er en Oscar-vinnende skuespiller.

Ingen jentefilm
Denne helgen er hun aktuell som CIA-agent i thrilleren «Salt». Evelyn A. Salt mistenkes for å være en russisk agent som planlegger å drepe den russiske presidenten.

LES ANMELDELSEN: Kvinnelig Jason Bourne

Egentlig var rollen ment for Tom Cruise, men da han takket nei, forvandlet de Edwin til Evelyn.

- Det er en stor forandring, og det viktigste vi sa var at vi ikke kan gjøre dette om til en jentefilm. Når de skriver noe som er ment for en kvinne, handler det alltid om å være kvinne, bruke det feminine, alt det åpenbare kvinnelige. Så vi sa: La oss bare beholde tingene om at det er tøft, sier hun til Cinematrical.com.

HTML EMBED

Tidlig filmdebut
Jolie er nummer 26 på lista over skuespillere som spiller inn mest penger, og hennes filmer har spilt inn over 1,3 milliarder dollar.

Hun filmdebuterte allerede som sjuåring i filmen «Lookin' to Get Out». Faren Jon Voight har hovedrollen i filmen. Jolie spiller Tosh, datteren til en av hovedrollens gamle flammer.

Se Jolie i filmen.

11 år etter, i 1993, spilte hun i kortfilmene «Angela & Viril» og «Alice & Viril».

Se filmene her og her.

De neste årene spilte hun i en rekke mindre kjente filmer og i Meat Loaf-musikkvideoen «Rock and Roll Dreams Come Through».

Se musikkvideoen.

God inntjening
1999 var året karrieren til Jolie virkelig tok av. «Pushing Tin» og «The Bone Collector» ble sett av mange på kino, men det var rollen i «Girl, Interrupted» som forandret alt. Rollen som pasient ved et mentalsykehus sørget for at hun vant priser ved blant annet Oscar, Golden Globes og Screen Actors Guild Awards.

Se Jolie vinne Oscar.

Deretter fulgte en rekke publikumsvinnere, som «Gone in Sixty Seconds», «Lara Croft: Tomb Raider», «Alexander» og «Mr. & Mrs. Smith». I «Beowulf» så vi en animert utgave av henne, mens i «A Mighty Heart» spilte hun en farget kvinne.

Rollen som en mor som må kjempe mot myndighetene for å finne sønnen sin i «Changeling», ga henne en ny Oscar-nominasjon. Men denne gangen tapte hun mot Kate Winslet i «The Reader».

Nye planer
Hennes siste rolle før «Salt», var i actionfilmen «Wanted» i 2008. De siste to årene har hun fokusert på å være mor og har bosatt seg i Frankrike.

Men hun har ikke tenkt å ligge på latsiden framover. Hun har flere filmprosjekter på gang, og blant annet ryktes det at hun skal spille Cleopatra i en ny film om den egyptiske dronningen. Dette er imidlertid ikke bekreftet.