Tirsdag fortalte Angelina Jolie hvordan hun har valgt å fjerne begge brystene fordi hun er bærer av BRCA1-genet. Kreftgenet er svært arvelig og Jolie fikk det påvist etter genetiske tester.

Arvelig kreftgen
Moren hennes, Marcheline Bertrand, døde i en alder av 56 år av eggstoffkreft. Både eggstokkreften og brystkreften er forbundet med det arvelige genet.

LES MER: Angelina Jolie har fjernet begge brystene

Angelina Jolie fikk beskjed om at hun hadde 87 prosent sjanse til å få brystkreft og 50 prosent sjanse til å få samme eggstokkreft som moren. i kronikken «My Medical Choice» i The New York Times forteller hun om prosessen hun har vært gjennom. Skuespilleren sier hun forteller om sitt valg fordi hun håper det vil bli lettere for andre kvinner i samme situasjon å gjøre det samme.

En av disse kvinnene er den 26 år gamle bloggeren Veronica Røv.. Da hun var 25 år, fikk hun påvist BRCA1-genet. Hun ble testet fordi både moren hennes Toril Røv, og hennes to tanter på morssiden hadde testet positivt på genet. Torill Røv (46) sier til Side2 at hun synes det er viktig å få frem informasjon om dette.

Alle testet positivt
- Moren min døde da jeg var fem år gammel. Den gang fikk vi bare vite at det var underliv eller magekreft, sier hun. Genet ble oppdaget da søsteren hennes fikk kreft. Og det viste seg at alle søstrene bar på kreftgenet, noe som i og for seg er ganske unikt ettersom arveligheten er 50 prosent.

Gutter får ikke kreft av genet, men de er bærere av det. Med andre ord så må gutter hvis BRCA1-genet finnes i familien, teste seg, fordi de godt kan overføre det til sine fremtidige barn.

- Genet i vårt tilfelle stammer fra min morfar, forteller Torill Røv. Fra Radiumhospitalet fant genet til søstrene ble testet tok det svært kort tid. Torill Røv har fjernet både eggstokker og brystene.

Hennes datter Veronica er den eneste jenta i familien som har arvet genet. Idag kan man teste seg for genet etter fylte 25 år, og det var det 26-åringen gjorde. Men siden hun visste hvordan det sto til hos kvinnene i familien, var hun noe forberedt.

- Jeg blogget om dette, faktisk før jeg fikk vite at jeg testet positivt. Rett og slett fordi jeg vil være veldig åpen til saken. Da jeg tok testen, var jeg i grunnen 90 prosent sikker på at jeg hadde genet. Magefølelsen hadde rett, sier Veronica Røv til Side2.

I dagens blogginnlegg skriver hun hvor glad hun blir når personer som Angelina Jolie gir det vanskelige valget et ansikt og hvordan det er å vite at livet har en tidsfrist.

Må planlegge livet
- De siste to årene har det ligget i bakhodet mitt hele tiden. Jeg må liksom planlegge livet mitt så nøye, da jeg ikke har all verdens av tid, slik andre gjerne har, skriver hun.

Veronica har allerede to barn, noe hun er veldig glad for i dag. Men hun kan ikke vente lenge om hun vil forsøke å få flere.

Da jeg ble kaldt inn for et møte med kreft-spesialisten og genforskeren, fikk jeg først vite at jeg hadde genet. Deretter kom det ufattelig mye informasjon. Mye av det var på fagspråk, og så innviklet og detaljert, at jeg bare fikk med meg halvparten. I tillegg hadde jeg ikke hodet på plass etter å ha funnet ut at håpet var borte.

- Om jeg ikke skulle rekke å få flere barn, så har jeg likevel mer enn jeg noen gang kunne ønske meg, sier hun til Side2. Før hun fyller 30 år, vil hun ha fjernet eggstokkene. Brystene må hun fjerne før hun er 35 år gammel.

Veronica har valgt å bruke tre år på operasjonene.

Er friske
Det spesielle med operasjonene for Torill, Veronica og Angelina Jolie er at de per i dag er friske. Med andre ord kan det være at de aldri ville utviklet kreft, men sjansene er så store at de likevel ikke tar noen sjanser.

Jolie har fjernet brystene først og skal så ta eggstokkene fordi sjansen for kreftutvikling for henne er størst den veien. For Veronica Røv er det andre veien.

- Etter som jeg nå den siste måneden har vært på flere sjekker, føler jeg at det kan nærme seg mer og mer operasjoner og slikt. Selv har jeg valgt å vente tre år før jeg starter på noe som helst. Selvfølgelig dersom jeg ikke blir syk før den tid da. Jeg må si at jeg synes det er utrolig bra at en profilert person velger å gjøre stå frem med dette. Jeg er sikker på det hjelper kvinner over hele verden, som også må gjennomgå det samme som henne, sier Veronica til Side2.

Torill Røv sier at det tok et halvt år før hun var ferdig operert. Men så skal man komme seg fysisk, og ikke minst psykisk. Hun roser Radiumhospitalet for stor støtte og god oppfølging.

- Jeg sier til Veronica at dette er noe hun må bearbeide oppe i hodet. Samtidig rekker hun jo å planlegge noe. Vi kunne helt sikkert fått psykologisk hjelp på sykehuset, men vi hadde jo familie som vi kunne dele med og vi vet jo hele prosessen og hvilke tanker og følelser som dukker opp, sier Torill Røv.