(SIDE2): På nyåret kan kvinner som har hatt ubeskyttet sex og frykter at de kan bli gravide, kjøpe angrepillen i butikken eller på nærmeste bensinstasjon, skriver Aftenposten.no.

Siste nytt fra Side2: Sjekk forsiden akkurat nå!

Stengte apotek
Noe av bakgrunnen for forslaget er at det mange steder er stengt på apotekene om kveldene, om natten og i helgene og det kan bli for lenge å vente når pillen må tas innen 12 timer.

I hovedsak har aborttallene vært stabile i Norge de siste ti årene. Men antall nemndbehandlede aborter (aborter etter uke 12) har økt gradvis.

Etter et forslag fra Statens Legemiddelverk (SLV), som kom allerede i 2006 om at angrepillen burde kunne selges også utenfor apotek, har helseminister Bjarne Håkon Hanssen bestemt at det er det som kommer til å skje.

- Færre p-piller
Men ikke alle er enige i at dette er et fornuftig forslag;

- Myndighetenes prevensjonsanbefalinger svekkes gjennom dette forslaget. Det kan føre til at færre bruker p-piller som er sikrere med tanke på å forebygge uønsket svangerskap. Redusert kondombruk fører på sin side til økt fare for spredning av kjønnssykdommer. Jeg kan ikke skjønne at dette er gjennomtenkt fra helsemyndighetenes side, sa administrerende direktør Kai Finsnes i Apotekforeningen tidligere til Side2.

Allerede fra 1. januar neste år kan kvinner med frykt for uønsket graviditet etter samleie, få kjøpt angrepillen i butikkene.

- Det er viktig at nødprevensjon er lett tilgjengelig. Tidsperspektivet er et viktig element i dette, sier president Torunn Janbu i Legeforeningen til Aftenposten.

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!

.